• BIST 8718.11
  • Altın 2241.459
  • Dolar 32.3269
  • Euro 35.1612
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 8 °C
  • Berlin -3 °C

Dünyadan Basın Özetleri

Dünyadan Basın Özetleri
Dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler...

Dünyadan Basın Özetleri (27 Ekim 2009) 

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

FOREIGN AFFAIRS

Türkiye Batı’yı terk mi ediyor?

Ak Parti yönetiminin altında Türkiye’nin dış politikası gittikçe daha İslam odaklı hâle geliyor. Peki Türkiye’nin Batı’yla olan tarihi işbirliği bu süreçten sağ çıkabilecek mi?

THE WASHINGTON TIMES

Erdoğan İran’a yapılan nükleerle ilgili baskı konusunda Batı’ya çattı

Batı’nın İran üzerinde gün geçtikçe azan yaptırım gücünün yanı sıra Başbakan Erdoğan’ın Tahran ziyareti, Türkiye’nin İsrail’le olan ilişkilerini daha da kötüye götürebilir.

BLOOMBERG

Ermenistan’ın Türkiye sınırı meclis karar verene kadar kapalı kalacak

Ermenistan milletvekilleri Türkiye’yle olan sınırı açacak ve Sovyet ekonomisini güçlendirecek anlaşmanın oylanmasını Ankara’dan bir karar çıkana kadar geciktirebilir.

THE DAILY TIMES

Türkiye ve Pakistan

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan çok önemli bir insan çünkü Türkiye’nin geçmişteki düzeniyle bağlarını koparma isteğini ve Türk insanının gerçek düşüncelerini yansıtıyor.

Cumhurbaşkanı Pakistan-Türkiye ilişkilerini güçlendirmek istiyor

Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zardari Türkiye ve Pakistan arasında “zaten mükemmel seviyede” olan ilişkilerin daha da geliştirilmesi isteğini belirtti.

VOICE OF AMERICA

Kürt gençlerin tutuklanması açılıma bir tehdit

Türkiye’nin demokratik açılımının başarısına en büyük tehditlerden biri ülkeye geri dönen gençlerin Terörle Mücadele Yasası kapsamında tutuklanması olabilir.

THE NATIONAL

Türkler zafer günlerinin gururunu yaşıyor

Panorama Müzesi’nin ziyaretçilerinin yaşadığı Osmanlı dönemine hayranlık hali Türkiye’nin muhafazakar çevreleri arasında kendisine geniş yer buluyor.

GULFNEWS

Türkiye bölgede arabulucu olabilir ve olmalıdır

İsrail Ankara’nın Arap dünyası ile ilişkilerini geliştirme stratejisinden ötürü tedirgin.

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

Afganistan’da gerçekle yüzleşen Almanya savaşa sınır koydu

Alman ordusu, Afganistan’da İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülmemiş boyutlarda bir savaşa girmişti. Ancak ülkede savaşa verilen destek gün geçtikçe azalıyor.

Irak’ta bombalı saldırılarda can kaybı artarken seçimle ilgili anlaşmaya varıldı

Şiddet parlamentoyu önlem almaya itti. Iraklı liderler en sonunda yeni seçim yasası üzerinde anlaştı.

Gazze’de yalnızlaşma duyguları fırsatların kaçmasına sebep oluyor

El Fetih ve Hamas arasındaki ideoloji farklılıkları Filistinlileri bıktırmış durumda. Ülkede eğitim ve iş imkanları gittikçe azalıyor.

THE WASHINGTON POST

İran’ın üst düzey yetkilileri yurtdışına uranyum gönderilmesi konusunda bölündü

Üst düzey İranlı yetkililer ABD’nin ve diğer ülkelerin Tahran’ın elindeki zenginleştirilmiş uranyumun büyük bir kısmının yurtdışına gönderilmesi teklifiyle ilgili olarak anlaşmazlık yaşıyor.

ABD’li yetkili Afgan savaşı dolayısıyla istifa etti

Dışişleri Bakanlığı yetkilisi ve eski Deniz Komandoları komutanı ülkesinin artık ne için savaştığını bilmediğini söyleyerek görevinden istifa etti.

Suudi Kralı kadın gazetecinin kırbaçlanmasına engel oldu

Suudi Arabistan’ın reformcu görüşleri ile bilinen Kral Abdullah televizyon kanalına karşı açılan davaya müdahale etti.

THE WALL STREET JOURNAL

ABD Afganistan’da kan kaybediyor

Bir dizi helikopter kazası, Afganistan’da 14 kişinin hayatını kaybetmesine neden olurken, savaş sırasında iki bölük asker can verdi. ABD, Afganistan’da en çok kayıp verdiği günleri yaşıyor.

Düzenleyici kurumlar “Yeni Çöküşe” hazırlanıyor

Dünya genelindeki politika üreticileri, geçen yılki Lehman Brothers çöküşünün ortaya çıkardığı temel konuları inceleyerek, bir bankanın daha kontrolden çıkması durumunda nasıl hareket edeceklerini bulmaya çalışıyor.

Hatoyama ekonomik programını açıklıyor

Japonya Başbakanı Yukio Hatoyama, basına iç pazarda tüketimi artırarak Japonya ekonomisini yeniden canlandırma çabalarını açıklarken, bu planını nasıl finanse edeceğini konusunda net bir tavır sergilemedi.

THE GUARDIAN

Tony Blair’e uyarı: Mücadele et yoksa AB Başkanlığını kaybedersin

Gordon Brown İngiltere’nin eski Başbakanı Tony Blair’in Avrupa Başkanlığı görevine seçilmesine yardımcı olmak için üst düzey yetkilileri görevlendirdi.

­­Radovan Karaciç savaş suçları mahkemesine çıkmadı

Bosnalı Sırpların eski lideri 11 farklı soykırım, savaş suçu ve insanlık suçu iddiasıyla karşı karşıya.

İsrail ordu yargıcı: Batı Şeria Yahudilerindir

Adrian Agassi bu toprakların kendilerine Birleşmiş Milletler tarafından değil Tanrı tarafından verildiğini iddia etti.

HAARETZ

Hillary Clinton, sıkıntı içindeki Abbas’a destek oluyor

Abbas, Obama’ya “Benden bu kadar. Netanyahu ile barış kurmak mümkün değil” sözleriyle seslendi. Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Beyaz Saray’a çatırdamaya başlayan barış sürecinden dolayı geri adım atmayı planladığını belirtti.

Avrupalı avukatlar, savaş suçu şüphelisi İsrail askerlerinin isimlerini belirlediklerini söylüyor

Gazze Savaşı’ndan sonra toplanan deliller, tabur komutanı ve daha yüksek rütbeli askerlerle bağlantısı olan İsrail Savunma Gücü askerlerini ortaya çıkarıyor.

Uluslararası Af Örgütü: “İsrail, Filistinlilerin suyunu çalıyor.”

Uluslararası Af Örgütü, İsrail’in Gazze’den dört kat daha fazla su kullandığını söylüyor. İsrail’in bu iddiaya yanıtı “Rapor, inanılır gibi değil” şeklinde oldu.

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

Kendini tek başına savunacak yalanı

Kurbanlarının yakınları davanın görüleceği yere gelip bekledi ancak savaş suçlusu Bosnalı Sırp lider Radovan Karaciç, yargılanacağı duruşmadan uzak kalmayı tercih etti. Kendisini tek başına savunacağı ise koca bir yalan. Karaciç'e 30 tane uluslararası avukat ve hukuk danışmanı yardımcı olacak.

DIE WELT

Her üç Avrupalıdan biri domuz gribi tehdidi altında

Avrupa Birliği Sağlıktan Sorumlu Komiseri Androulla Vassiliou, Avrupa Birliği nüfusunun yüzde 30'unun domuz gribi tehdidi altında olduğunu açıkladı. Vassiliou, AB'li yetkililerin domuz gribi tehdidini hafife almaması uyarısında bulundu. Vassiliou, domuz gribi tehdidinin ciddiye alınmaması durumunda ölümlerin yüksek olabileceği vurgusunu da yaptı.

EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG

Roach: UBS ve Credit Suisse'in Çin teşviklerine yönelik beklentileri yanlış

Morgan Stanley'in Asya Bölüm Başkanı Stephen Roach, üçüncü çeyrekte ekonomisinin hızlanmasından sonra Çin'in eşi benzeri görülmemiş teşvik paketlerini geri çekeceği beklentileri ile yatırım yapmasının doğru bir hareket olmadığını söyledi.

Takenaka: Japonya Başbakanı Hatoyama ekonomiyi 'geriye' götürüyor

Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra en uzun dönemli ekonomik gelişmesinin mimarı olarak görülen Heizo Takenaka, geçen ay işbaşına gelen yeni hükümeti ülkenin toparlanmasına yönelik gelecek beklentilerini baltaladığını söyledi.

Rusya bankaları domuzları teminat sayıyor

Kredi akışlarındaki sürekliliği sağlamak isteyen Rus bankaları, kredi alan çiftçilerin domuzlarını dahi karşılık olarak sayıyor.

CNBC

ABD’de veriler, resesyonda dibin göründüğünü, iyileşmeninse yavaş olacağını gösteriyor

Pazar günü açıklanan bölgesel ekonomik raporlar, ABD ekonomisinin ekonomik kriz sonlarında gelmesi gereken seviyeye güçlükle tırmanabildiğini gösteriyor. İyileşme sürecinin ise inişli çıkışlı ve kısa süreli olabileceği iddia ediliyor.

Honda tahminleri yükseltirken, teşvik araba satışlarını ateşliyor

Dünyanın en büyük yedinci otomobil üreticisi Honda Motor, ikinci çeyrek kazançlarının hükümetlerin teşvik şemalarıyla küresel satışların artmasından dolayı beklenenden daha az düşmesine rağmen, yıllık kâr tahminini iki katından fazlasına çıkardı.

Petrol sektörünün liderleri, petrol fiyatları artacağını, ticaretin ise inişli çıkışlı olacağını söylüyor

Brezilyalı dev petrol şirketi Petrobras’ın tepe yöneticisi Jose Sergio Gabrielli de Azevedo CNBC’ye, petrol piyasasının yükselme trendini devam ettirmesi beklendiğini, ticaretin değişken hareketler sergileyebileceğini anlattı.

CNNMONEY

Görünürde bölgesel bankalar için rahatlama yok

ABD'de JPMorgan Chase, Goldman Sachs ve Wall Street'in diğer büyük bankaları her ne kadar son dönemde toparlanma işaretleri gösterse de aynı durum bölgesel çapta iş yapan bankalar için geçerli değil. Kredi dönüşlerinde problemlerin hâlâ artıyor olması bu bankaların 2011 yılına kadar kâr edemeyeceğini gösteriyor.

İnternette 2.0 dönemi balonu mu? Hayır o kadar hızlı değil

Amazon ve Netflix hisseleri tarihinin en yüksek seviyelerine yükselirken, diğer internet şirketlerinin hisselerinde de artış devam ediyor. Ancak, 10 yıl öncesi ile kıyaslandığında internet üzerinden alışveriş yapılan siteler daha kârlı ve çoğu da aşırı değerlenmiş gibi görünmüyor.

Enflasyon tüketicilerin hissettikleri ile tutarlı değil

ABD'de enflasyon rakamları bu yıl boyunca tüketici fiyatlarında düşük seviyeleri gösterdi ancak sokakta vatandaşların bu şekilde hissetmediğini gösteren bir çok neden bulunuyor.

FORBES

Hollandalı ING Bank ayakta kalmak için bölünmeye gidiyor

Hollanda Merkezli finansal hizmetler sağlayan ING, Avrupa Komisyonu'nun şirkete sağladığı yardımın koşullarının çok mu yumuşak olduğu ile ilgili soruşturma başlatmasından sonra bazı bölümlerini ayırma kararı aldı.

Japonya’nın en zengini Yanai ülkede iş dünyasına birlik olma zamanı dedi

Japonya'nın en zengini olan Tadashi Yanai, iş dünyasına çağrıda bulunarak, birlikte hareket edip ülkeyi ekonomik alanda yeniden başarılı noktaya getirmek için birlik olma zamanının geldiğini söyledi.

ABD yuandaki yükselişten hoşnut, daha fazlasını istiyor

ABD Ticaret Bakanı Gary Locke Çin'e yaptığı bir ziyaret sırasında, ABD'nin yuanın son yıllarda kaydettiği değer artışından hoşnut olduğu ancak daha fazla değer artışı istediğini söyledi.

MARKETWATCH

Asya borsaları kan kaybediyor

Asya borsaları, ABD borsalarında görülen düşüş ve petrol fiyatlarındaki gerilemeye paralel olarak enerji sektöründeki hisselerin değer kaybetmesiyle düştü.

Hisseler ve bankalara yönelik endişeler doları güçlendirdi

Piyasalardaki kriz dönemlerinde güvenli liman olarak görülen ABD doları, uzmanların borsalardaki seviyelerin direnç noktalarına yaklaştığı uyarısı ve finans sektörüne yönelik endişelerin yeniden baş göstermesi ile değer kazandı.

Teknoloji hisseleri satıştan etkilemedi

ABD'de borsaları son işlem seanslarında aşağı yönlü seyir izlese de, teknoloji hisseleri geçen hafta elde ettiği kârları daha da ileriye götürme başarısı göstererek parlamaya devam ediyor.

McDonald's İzlanda serüvenine son verdi

Küresel gıda devi McDonald's, mali krizin vurduğu İzlanda'daki restoranlarını kapatarak bu ülkeden tümüyle çekiliyor.

Dev gıda zincirinin İzlanda'da, tümü başkent Reykjavik'te olmak üzere toplam 3 restoranı olduğu, bunların tümünü gelecek haftasonunda kapatacağı belirtildi.

McDonald's firmasının İzlanda'daki bayilik verme hakkını elinde tutan Lyst Hr firması yöneticisi Magnus Ogmundsson, bu kararı kolay almadıklarını, ancak ekonomik durumun kötüleştiğini vurguladı.

Restoranlarına ürünleri Almanya'dan ithal ettiğini, İzlanda parasının değer kaybetmesiyle de bu durumun çok pahalıya geldiğini belirten Ogmundsson, "örneğin Almanya'dan ithal edilen 1 kilo soğana, 1bir şişe iyi viskiye eşdeğer para ödüyorum" dedi.

Ogmundsson, kapatılacak restoranların daha ucuz İzlanda ürünleri satacak başka bir isim altında yeniden faaliyette bulunmasını planladığını da sözlerine ekledi.

İzlanda'da ilk McDonald's restoranı 1993 yılında açılmıştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Dünya Basını (30 Ekim 2009)30 Ekim 2009 Cuma 11:26
  • Dünya Yazarları (27-28 Ekim 2009)29 Ekim 2009 Perşembe 18:43
  • Dünya Basını (29 Ekim 2009)29 Ekim 2009 Perşembe 18:19
  • Dünyadan Basın Özetleri27 Ekim 2009 Salı 11:55
  • Dünya Yazarlarından Özetler27 Ekim 2009 Salı 11:40
  • Dünya Basınından Özetler26 Ekim 2009 Pazartesi 12:48
  • Dünya Basınından Özetler (24.10.2009)24 Ekim 2009 Cumartesi 11:28
  • Dünya Yazarlarından Özetler ( 22-23 Ekim 2009)24 Ekim 2009 Cumartesi 10:35
  • Dünya Basınından Manşetler (23.10.2009)23 Ekim 2009 Cuma 14:37
  • Dünya Basınından Manşetler (22.10.2009)22 Ekim 2009 Perşembe 13:37
  • ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89