• BIST 8718.11
  • Altın 2246.595
  • Dolar 32.3347
  • Euro 35.1824
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Berlin -1 °C

HDP’li yönetici: Demirtaş’ın talebi genel merkezimize ulaşmadı

HDP’li yönetici: Demirtaş’ın talebi genel merkezimize ulaşmadı
İsmail Saymaz, bugünkü yazısında HDP’li üst düzey bir yönetici ile Selahattin Demirtaş’ın açıklamalarını sorduğu görüşmesini aktardı.

Sözcü yazarı İsmail Saymaz, bugünkü köşe yazısında Selahattin Demirtaş’ın “Genel merkezimize cumhurbaşkanı adayı olmaya hazır olduğumu ve seçimi ikinci tura bırakıp demokratik hamlelerle daha fazla katkı sunabileceğimizi belirttim. Adaylığım partimizin oy oranını artırabilir dedim. Aslında siyasi yasağım yoktu, ama YSK adaylığımı reddetse bile sonrasında ortaya çıkaracağımız adayı tabanımızın sahiplenmesinin daha kolay olacağını belirttim. Bu önerim herhangi bir gerekçe sunulmadan reddedildi. Gerekçesini halen bilmiyorum” açıklamasını hatırlattı.

Demirtaş’ın açıklamalarını HDP’li üst düzey bir yöneticiye soran Saymaz şöyle aktardı:

Demirtaş’ın aktif politikadan çekilme çağrısı ne anlama geliyor?

Kendisi cezaevinde. Resmi bir görevi yok. Değerlendirmelerle katkısı oluyor, kamuoyuna mesaj veriyordu. Bu mesajlarının bir süre azalacağını kastediyor. HDP’den istifası söz konusu değil.

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın faydası olmadığını söylüyor. 

Doğru diyemeyiz. İttifak TİP’ten ibaret değil.

Demirtaş’ın adaylık başvurusu neden reddedildi?

Selahattin’in “Aday olmak istiyorum” talebi asla olmadı, genel merkezimize ulaşmadı. Tam tersine basına mülakatlar vererek, “Hukuki durumum sebebiyle seçeneklerden biri değilim” dedi. Hatta partimiz aday havuz oluştururken, Selahattin başkanı başa koymuştu. Hukuki durumunu avukatları da kendisi de biliyor. Denklemde yer almadığına, kadın cumhurbaşkanı adayının etkili olacağına dair bizlere notu ulaştı ve partide bu notu mevcut.

Demirtaş’ın gönderdiği not mu?

Evet.

“Aday olayım” diye bir notu yok yani.

Hayır, asla. Ulaşmışsa da parti kurullarına ulaşmamıştır. Çünkü onunla iletişim kuran mekanizmaya gelen bilgileri esas almışız.

Ama siz onu aday havuzuna koydunuz.

Listenin başında geliyordu. Kendisi kadın aday önerdi. Gülten (Kışanak) hanımın olabileceğini ima etti. Bunu kendisi de iletişimde olan mekanizma da çok iyi biliyor.

Niye bugün böyle diyor?

Kendi değerlendirmesi midir, yorum mudur, yanlış anlama mıdır, bilmiyoruz. Cezaevidir, gidip gelen bol, ama parti mekanizmalarına böyle bir talebi ulaşmadı.

Kışanak’ı aday olarak düşünüyordunuz. Niye vazgeçtiniz?

Erdoğan’ın ilk turda gitmesinin birinci yolu aday çıkarmamaktı. Bu birinci neden. İkincisi, Demirtaş’ın 2018’deki adaylık deneyiminden yola çıkarak, ikinci turu hedeflemeyen adaya rağbet yoktu. O zaman 3-4 puan düşük almıştık. Birinci turda Erdoğan’ın psikolojik üstünlük kazanıp yarışı bitireceği, bundan HDP’nin sorumlu tutulacağı kaygısı taşındı. Bir riskti aday çıkarmak. Ama çıkarmamak da riskliydi. Riskler analiz edildi. Daha az riskli seçenek tercih edildi.

Sonuca bakarak soruyorum: Doğru bir karar mı aldınız?

Sonuca baktığımızda, aday çıkarmak daha doğru olabilirdi. Ama faturayı Emek ve Özgürlük İttifakı’na çıkarmak, karşılayabileceğimiz bir risk değildi. Demokrasi ve değişim isteyen güçlerle aramıza mesafe girebilirdi.

Erdoğan, desteğinizi Kılıçdaroğlu aleyhine kullandı.

Aslında destek vermeseydik, belki Erdoğan ilk turda bitirirdi. Psikolojik üstünlük Erdoğan’a geçerdi. Oylar bölünürdü. Erdoğan’ın işi daha kolay olurdu.

Siz nasıl etkilendiniz?

Bizden olmayan aktöre destek verdik. Tabanımızdan bir kesimin Kılıçdaroğlu’na oy verdiğinde “Partisine de vereyim” yaklaşımı oldu. Zorlanmalar yaşadık.

Oy ve vekil kaybettiniz mi?

Birkaç yerde oy kaybına neden oldu. Kılıçdaroğlu’na desteği CHP’ye mühür vurmak olarak algılayan onbinlerce seçmenimiz var.

Özdağ’la ittifakın etkisi ne oldu?

Tabanımızı etkiledi. Kılıçdaroğlu’na destek vermenin doğru mu, yanlış mı olduğu sorgulaması arttı ve zorlayıcı oldu. (pencere)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89