• BIST 8718.11
  • Altın 2241.459
  • Dolar 32.3269
  • Euro 35.1612
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 8 °C
  • Berlin -3 °C

"Rus Savaş Uçağı ABD İHA'sını Karadeniz'de Düşürdü"

"Rus Savaş Uçağı ABD İHA'sını Karadeniz'de Düşürdü"
​ABD, Rusya’ya ait Su-27 savaş uçağının bugün Amerikan ordusuna ait MQ-9 insansız hava aracının pervanesine çarparak Karadeniz'e düşürülmesine neden olduğunu açıkladı.

Rusya ise iddiayı yalanladı ve insansız hava aracının keskin bir manevra sonrası irtifa kaybederek denize düştüğünü savundu.

Bölgede ABD Hava Kuvvetleri'ni denetleyen General James Hecker yaptığı açıklamada, "MQ-9 hava aracımız uluslararası hava sahasında rutin operasyonlar yürütürken, bir Rus uçağı önünü keserek pervanesine çarptı. Bu da MQ-9'un düşmesine ve tamamen kaybına neden oldu" dedi.

ABD ordusu, iki Rus savaş uçağının çarpışmadan önce birkaç kez MQ-9'un üzerine yakıt boşalttığını ve muhtemelen İHA’nın görüşünü engellemeye ya da hasar vermeye çalıştığını, güvenli olmayan manevralarla insansız hava aracının önünde uçtuğunu söyledi. Uçaklardan biri Türkiye saati ile sabah 9.03'te insansız hava aracıyla çarpıştı.

ABD Kuvvetleri MQ-9’u Karadeniz’de uluslararası sulara düşürmek zorunda kaldı.

General Hecker, "Aslında Rusların bu güvensiz ve profesyonelce olmayan hareketi neredeyse her iki uçağın da düşmesine neden oluyordu" dedi.

NATO'nun Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı ABD Ordusu Generali Christopher Cavoli’nin de NATO müttefiklerini bilgilendirdiği kaydedildi.

''İHA Rusya'nın eline geçmedi''

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Patrick Ryder günlük basın brifinginde, olayla ilgili soruları yanıtladı ve düşürülen İHA'nın Rusya'nın eline geçmediğini söyledi.

İHA’nın enkazının Rusya ya da ABD'nin İHA'nın enkazını çıkarması olasılığı ile ilgili ise yorum yapmayı reddetti. ABD'nin Karadeniz'de savaş gemisi bulunmuyor.

Ryder, İHA’nın uluslararası hava sahasındaki tam konumunu da paylaşmazken, olay sırasında silahlı olup olmadığı ile ilgiliyse, ‘’MQ-9'ların silahlanma kabiliyeti var’’ dedi; ancak düşen İHA’nın donanımı konusunda ayrıntıya girmeyi reddetti.

General Atomics tarafından üretilen MQ-9 insansız hava aracı 20 metre kanat açıklığına ve yaklaşık 11 metre uzunluğa sahip. Askeri İHA, silahlı değilken yaklaşık 2220 kilogram ağırlığında.

Kasıtlı mı yoksa kaza mı?

Pentagon Sözcüsü, Rusya’nın niyeti ve olayın kaza olup olmadığı konusunda da, ‘’Rus pilotların eylemlerine bakıldığında, bunun güvensiz ve profesyonelce olmadığı açık ve bence eylemler kendi adlarına konuşuyor. Rus savaş uçağı bu İHA'nın önüne yakıt boşalttı ve ardından uçağa o kadar yaklaştı ki MQ-9'un pervanesine gerçekten zarar verdi’’ dedi.

Bu olayın muhtemelen Rus uçağına da hasar verdiğini değerlendirdiklerini kaydeden Ryder, SU-27’nin nereye iniş yaptığını ise söylemedi.

Ryder Karadeniz’in önemli ve yoğun bir uluslararası su yolu olduğunu, dolayısıyla uluslararası hava sahasında uçmanın ABD için alışılmadık bir görev olmadığını kaydetti.

Pentagon sözcüsü, Savunma Bakanı Lloyd Austin’in Rusya Savunma Bakanı ile görüşmediğini de kaydetti ve ‘’Savunma Bakanlığı yetkilileri bu olayla ilgili olarak Rus yetkililerle özel bir görüşme yapmadı’’ diye konuştu.

''Rus tacizleri alışılmadık değil''

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, olayın duyurulmasından dakikalar sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Karadeniz üzerinde ABD uçaklarına Rus uçaklarının tacizinin alışılmadık bir durum olmadığını, hatta geçmiş haftalarda başka tacizler de olduğunu söyledi.

Kirby, “Ancak bu olay, tehlikeli, profesyonellik dışı ve pervasızca bir davranış olduğu ve bir uçağımızın düşmesine neden olduğu için dikkate değer, bu açıdan da benzersiz’’ dedi. (VOA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89