• BIST 8889.43
  • Altın 2240.943
  • Dolar 32.3403
  • Euro 35.1219
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 9 °C

PSDK lideri: Kürtler ABD’yle doğrudan görüşmeli

PSDK lideri: Kürtler ABD’yle doğrudan görüşmeli
Kürdistan Sosyalist Demokrat Partisi (KSDP) Genel Sekreteri Muhammed Haci Mahmud, Bağdat’la yaşanan bazı sorunlar konusunda kesin sonuçlar alınması için Kürtlerin ABD’yle doğrudan görüşmesi gerektiğini söyledi.

 PSDK lideri: Kürtler ABD’yle doğrudan görüşmeli

Kürdistan Sosyalist Demokrat Partisi (KSDP) Genel Sekreteri Muhammed Haci Mahmud, Bağdat’la yaşanan bazı sorunlar konusunda kesin sonuçlar alınması için Kürtlerin ABD’yle doğrudan görüşmesi gerektiğini söyledi.

KDP info’ya konuşan KSDP lideri Muhammed Haci Mahmud, Irak’ın siyasi sorunlarının çözülmemesi durumunda terör tehdidinin son bulmasının zor olduğunu belirtti.

DAİŞ’le mücadele konusu hakkında değerlendirmelerden bulunan KSDP lideri, şunları söyledi:

“DAİŞ; güç, devlet ve hilafet açısından yıkılmış durumda ancak DAİŞ meselesi, Irak’ta siyasi bir meseledir ve eğer Irak’ta siyasi sorunlar çözülmezse tehlike hep devam edecektir. Bütün DAİŞ’liler Sünni’dir ancak bütün Sünniler DAİŞ’li olmayabilir. Çünkü Duz, Qeretepe, Cebare ve Sadiye bölgelerinde Şiiler tarafından Sünniler tasfiye edilmiş durumda. Bölgedeki şiddetin sebebi, Sünnilerin buna yönelik tepkisi olabilir.

Haci Mahmud, “Irak sadece devlet olarak kalmamıştır. Taş üstünde taş kalmamıştır. Saygınlığı yok, hiçbir şeyi yok. Ammare’den Basra’ya kadar uzanan boru hattında yüz delik var. Her bir aşiret petrol satıyor. Hal böyleyken Irak Başbakanı’nın bir şey yapabileceğini sanmıyorum. Çünkü arkasında destek yok, parlamenterleri yok. İran nedeniyle ABD’yle de tam anlamıyla çalışamıyor. Kazimi, uzlaşıyla göreve gelmiş bir başbakandır. Tarafları uzlaştırmak için göreve getirilmiştir. Ancak Kürdistan’la anlaşsa bile, bir devlet karşı çıkarsa, bundan vazgeçebilir” diye konuştu.

Koalisyon güçlerinin yaptığı yardımların Peşmerge’ye ulaştırılması konusunda ise şunları belirtti:

“Koalisyon’un Irak’a verdiği tanklarla Kürdistan’a, Kerkük’e ve Peşmerge’ye saldırdılar. Koalisyon, Irak’ı muhatap alıyor. Amerika Kürt dosyasının Irak çerçevesinde ele alıyor. Buraya kadar sorun yok ancak böyle olsa bile Kürtlerin hakkı verilmeli. Mali yardım, silah ve diğer ne varsa, Irak ordusundan Kürtlerin payı verilmeli. 5 devlet Peşmerge’nin birleştirilmesiyle uğraşırken, nasıl olur da Peşmerge’nin haklarının Bağdat tarafından ihlal edilmesine sessiz kalabiliyor? Bana göre Kürtler, Bağdat’ta müdahale edilen bazı konularla ilgili ABD’yle doğrudan görüşmeli. Silah meselesi, Kürdistan’ın sınırının garanti edilmesi, DAİŞ benzeri senaryoların tekrarı gibi konular karşısında Kürtler İran ve ABD’yle doğrudan görüşmeli. Bu adımları denemeli.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89