• BIST 8718.11
  • Altın 2242.741
  • Dolar 32.3254
  • Euro 35.1547
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 8 °C
  • Berlin -3 °C

Mesud Barzani: Kürtlere inanıyorum ve eminim ki...

Mesud Barzani: Kürtlere inanıyorum ve eminim ki...
Suudi Arabistan’ın MBC1 televizyonu Başkan Mesud Barzani ile gerçekleştirdiği görüşmenin ikinci bölümünü yayınladı.

Siyasi yaşamını, tecrübeleri ve birçok anısını anlatan Barzani, 1991’den bu güne Kürdistan Bölgesi ve Irak’ta yaşananlara dair önemli bilgiler verdi.

Saddam’ın devrilmesi sürecine değinen Barzani, “2003 yılında Saddam rejiminin devrilmesinin ardından KDP, KYB ve tüm Kürdistanlı siyasi tarafların ittifakıyla her kesimin hakkının güvence altına alındığı federal Irak sisteminin kurulmasına katılım kararı aldık, Kürdistan Parlamentosu da bunu onayladı” dedi.

1991 yılında Kürdistan Bölgesi’nin uçuşa yasak bölge ilan edilmesi ve Baba Bush dönemine değinen Barzani, ABD güçlerinin Zaho’da koordinasyon merkezi kurduğunu ve Irak güçlerinin Kürtlere saldırması durumunda ABD’nin de Irak güçlerine saldıracağının kendilerine bildirildiğini belirtti.

Saddam’ın devrilmesinin ardından Irak Devlet Başkanlığı statüsünde olan Geçici Koalisyon Yönetimi'nin başkanlığı görevini yapan Paul Bremer’in bölgeyi hiç bilmediğini kaydeden Barzani, “Yaşamım boyunca diktatörlüğe ve zulme karşı durdum. Ailemden 37 kişiyi, kardeşlerimi, yeğenlerimi ve amca çocuklarımı kaybettim. 8 bini aşkın Barzani aşireti mensubu, 182 bin de Kürt Enfal katliamına maruz kaldı. 5 bin kişi Halepçe’de kimyasal silahla şehit edildi” ifadelerini kullandı.

Barzani, 2003’ten sonra sadece suçluların yargılanmasını, diğer Baas mensuplarının bırakılmasını istediklerini belirtti.

Saddam’ın Iraklılara ve Irak’a komşu ülkelere yönelik işlenen suçlarının tümünün sorumlusu olduğunu belirten Barzani, “Saddam’ın bayram akşamı idam edilmesi yanlıştı. Ya bayramdan önce veya sonrasında idam edilmeliydi” dedi.

Barzani, Kürtlerin Saddam’ın mahkeme sürecinde vakarlı ve onurlu duruş sergilediklerini ve durumu şova dönüştürmediklerini ifade etti.

“Saddam’ın boynuna idam ipi geçirildiğini gördüğünüzde ne hissettiniz? Sizin kardeş ve akrabalarınızı öldüren kişi idam sehpasında…” şeklindeki soruya Barzani, “Allah’ın zalimlerden intikam aldığını hissettim. Bu bende mutlak iman oluşturdu. Allah mühlet verir ama ihmal etmez” yanıtını verdi.

2017’deki bağımsızlık referandumu süreciyle ilgili soruları da yanıtlayan Barzani, kendisi için en büyük kazanımın Kürdistan halkının yüzde 93 oranında bağımsızlığa evet oyu vermesi olduğunu ifade etti.

Barzani, bazı ülkelerin referanduma destek olmayacaklarını ancak karşı da çıkmayacaklarını söylediklerini ancak bu ülkelerin sözlerinde durmadıklarını belirtti:

MBC1: Bu ülkeler hangi ülkelerdi?

Barzani: Birçok ülke vardı ama farklı derecelerde.

MBC1: İran ve Türkiye?

Barzani: Onlar çok karşıydı ve düşmanlık bayrağını yükselttiler. Tüm komşu ülkeler…

MBC1: Hiçbir şeyde anlaşamasalar da sizinle ilgili konuda anlaşıyorlar.

Barzani: Evet, bunu gördük.

MBC1: Bir gün bu rüyanızın gerçekleşeceğine inanıyor musunuz?

Barzani: Önemli olan, bizim güçlü bir temel atmış olmamızdır. Ben rüya demiyorum. Benden sonraki nesiller, onlardan sonra gelenler görecekler.

MBC1: Kürtlere inanıyor musun?

Barzani: Evet, şüphesiz… İnanıyorum ve eminim ki Kürtler hiçbir şekilde zulme teslim olmayacaklarını kanıtlamışlardır.

DAİŞ’LE MÜCADELE

DAİŞ’in Musul’u kolayca ele geçireceğini düşünmediğini, Baduş cezaevindeki tutuklularını kurtarmak için gittiklerini ancak Irak ordusunun görevini yapmadığını kaydeden Barzani, Musul halkının da DAİŞ’in kendilerine iyi davranacağını düşündüğünü ve bunun felakete dönüştüğünü ifade etti.

Eski Irak Başbakanı Nuri Maliki’nin kendisinin sözünü dinleyeceğini düşündüğü ve askere güvendiğini kaydeden Barzani, DAİŞ’in El-Kaide’nin gelişmiş boyutu olduğu vurgusunda bulundu.

Terör örgütü DAİŞ’in saldırıya geçtiği ilk günlerde Peşmerge ve vatandaşların göğüslerini kalkan yaparak vahşi saldırılara karşı direndiğini kaydeden Barzani, kendisinin de o süreçte sık sık cephelerde görülmesiyle ilgili olarak, “Durumun tehlikede olduğunun farkındaydım. DAİŞ’in öldürme, baş kesme, namuslara el uzatma gibi vahşetlerini gördük. Tarih kitaplarında bile böyle şeyler görülmemiştir. Her türlü suçu işlediler. Halkımız karanlık bir süreçle karşı karşıyaydı. Gidip görevimizi yerine getirmemiz gerekiyordu. Durum çok kötüydü. Cepheye gidip Peşmerge’nin cesaretini artırmam gerekiyordu” diye konuştu.

Barzani sözlerini şöyle sürdürdü:

“Doğrusu saldırılar ilk başladığında endişeliydim. Çünkü eski Peşmergelerin bazıları şehit olmuştu, bazılarının da yaşı ilerlemişti. Şimdiki Peşmergelerin de böylesi bir tecrübesi yoktu. Ancak 2 hafta tam kahramanca bir duruş sergileyip savaştılar. Gerçekten de pehlivanlardı. Bu süreçte saldırıları durdurduk ve konumumuzu güçlendirdik.

İlk günlerde ABD’den destek görmedik. Bağdat’a da Peşmerge’ye silah verilmesini söylememişlerdi. Irak Anayasası’na göre Irak silahlarından Peşmergenin hakkı olmasına rağmen Bağdat görevini yerine getirmedi. Ancak 3-4 gün sonra hava desteği verdiler, iyi destek oldular. Sonrasında da Uluslararası Koalisyon’un kurulması iyi oldu.

O süreçte Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın Erbil ziyaretini unutmam. 12 Eylül 2014’te Erbil halen DAİŞ füzelerinin tehlikesi altındaydı. Almanya, İngiltere, Suudi, BAE ve Ürdün gibi devletler sonrasında destek verdiler.

İranlılar ilk günlerde geldiler. Güçlü silahlar verdiler. Kasım Süleymani beni aradı. Nelerin lazım olduğunu sordu. Ben de Doçka ve RPG ulaştırırsanız iyi olur dedim. Ertesi sabah iki uçakla bu silahları gönderdi.”

MBC1: Hasan Nasrallah’ın sizinle ilgili açıklaması hakkında neler söylersiniz?

Barzani: O açıklamaya Arap kardeşlerim Kürtlerden önce cevap verdi. Kürtler de cevap verdi. Bu yanlış bir açıklamaydı. Gerçekten de yanlış bir benzetmeydi. Ne diyeceğimi bilmiyorum.

MBC1: Sonrasında Nasrallah’la görüştünüz mü?

Barzani: Evet, görüşmeler oldu.

MBC1: Özür dilediği görüşme miydi?

Barzani: (Gülerek) Bu konuyu geçelim. Boş verin.

Suudi Arabistan ile Kürdistan arasındaki ilişkilere değinen Barzani, “Şimdiye kadar Suudi’yi 4-5 defa veya daha çok kez ziyaret ettim. Ben Kral Fahd’la, Kral Abdullah’la ve Kral Selman’la görüştüm. Ancak Kral Abdullah bana bilmediğim bir şeyi söyledi. Mela Mustafa Barzani’nin Kral Faysal ile ilişkileri vardı ve Kral Faysal destek sunuyordu. Kral Abdullah ilişkilerinin daha eskiye dayandığını söyledi. İlişkilerin Kral Abdulaziz ile başladığını söyledi. Bunu Kral Abdullah’tan duydum. Bu benim için yeni ve önemli bir bilgiydi” diye konuştu. (K24)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89