• BIST 8728.32
  • Altın 2240.582
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.1296
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 13 °C
  • Berlin 1 °C

Dünya Basını (02 Kasım 2009)

Dünya Basını (02 Kasım 2009)
Dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler...

Dünya Basınından Özetler (02 Kasım 2009) 

Dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

STRATFOR

Türkiye: Kürt sorununda cesur hamleler

Ankara’nın PKK militanlarını geri döndürme çabaları, genişlemeci ajandasından doğrudan besleniyor.

THE JERUSALEM POST

Yeni bir kuzey hattı mı oluşuyor?

Türkiye ve İran Ortadoğu’da iki yükselen güç olarak dikkat çekerken, kendi çıkarlarını çevredekilerin kaygılarından daha üstün tutuyor.

ANGUS REID GLOBAL MONITOR

Ermeniler Türkiye’yle yeni bağlar kurulmasına karşı

Angus Reid’in yaptırdığı ankette Ermenistan vatandaşlarının yüzde 52’si Türkiye’yle ilişkilerin yeniden kurulmasına karşı çıkarken bu duruma destek verenlerin oranı yüzde 39’da kaldı.

WASHINGTON INSTITUTE

Almanya’nın yeni kabinesi ve Türkiye’nin AB üyeliği

Almanya’da CDU-CSU bloğu Türkiye’nin üyeliğine şiddetle karşı çıkarken koalisyon ortağı FDP’den Türkiye’ye karşı daha yumuşak fakat şüpheci bir tavır geliyor.

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

Karzai’nin yarıştan çıkan rakibi seçimleri eleştirdi

Abdullah Abdullah Afganistan’da ikinci tur seçimlere katılmayacağını açıklayarak Hamid Karzai’nin bir dönem daha başkan olmasını garantilemiş oldu.

İran’da muhalefet eylemlerin sürmesini istedi

ABD’nin Tahran konsolosluğunun 1979’yılındaki işgalini anma törenlerinin protestocular ve polisler arasında çatışmalara sahne olması bekleniyor.

Irak’ta dağınık saldırılar sürüyor

Irak’ta Pazar günü ülke genelinde yaşanan daha küçük çaplı bombalı saldırılar, Amerikan güçleri ülkeyi terk ederse şiddettin dozunun artacağı endişesini yarattı.

THE WASHINGTON POST

Obama’nın dünyasını ortak çıkarlar şekillendiriyor

Başkan Obama Chicago’da toplum gönüllüsü olarak uyguladığı taktikleri bugün uluslararası diplomaside kullanarak ortak çıkarlar oluşturmak ve hükümetin politikalarını idealleriyle uyumlu hale getirmek istiyor.

Filistinliler ABD’nin yerleşimlerde geri adım attığını savundu

Filistin yetkilileri, Obama yönetimini İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşimlerin inşasını durdurmasıyla ilgili geri adım attığı ve bu yaklaşım değişikliğinin barış anlaşması ihtimalini düşürdüğünü ifade ederek eleştirdi.

Ürdün Vadisi görüşmeleri felce uğratabilir

Hem İsraillilerin hem de Filistinlilerin Batı Şeria üzerinde hak iddia etmesi barış görüşmelerini tehdit ediyor.

THE WALL STREET JOURNAL

Clinton, dış politikadaki rolünü hatırlattı

Hillary Clinton, Ortadoğu’ya yaptığı gezide Başkan Barack Obama’nın deniz aşırı ülkeler politikası tepkilerle karşılaşsa da ABD'nin diplomatik aracı gücünü kullanarak bölgede önemli bir role sahip olduğunu bir kez daha hatırlattı.

Avrupalı tüketiciler az harcamaya devam ediyor

Euro bölgesindeki tüketicilerin, kıtada baş göstermeye başlayan ekonomik iyileşmeyi destekleyecek şekilde yoğun harcamalar yapmaları beklenmiyor. 

İngiliz bankerler, ülkedeki reformların yavaşlaması gerektiği fikrinde

İngiltere’nin önde gelen bazı bankaları, aşırı düzenlemenin bankaları sıkıntıya sokabileceği uyarısını yaparak, ülkedeki Finansal Hizmetler Otoritesi’nin piyasaları iyileştirme çabalarını yavaşlatmasını talep etti.

FINANCIAL TIMES

EBRD, orta ve doğu Avrupa’da kur borcuna dikkat çekiyor

Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası (EBRD), Orta ve Doğu Avrupa’nın makroekonomik yönetimlerini geliştirip, yerel kur piyasaları oluşturarak ve daha sıkı düzenlemelerle döviz borcuna olan bağımlılığından kurtulması gerektiğini söyledi.

IMF, destek konusunda Ukrayna’yı uyardı

Uluslararası Para Fonu (IMF), Ukrayna’nın ücretler ve emeklilik maaşlarını artırarak, belirlenen plandan farklı hareket etmesinin ardından, dünyanın resesyondan en fazla etkilenen ekonomilerinden biri olan Ukrayna’ya yaptığı finansal yardımı çekebileceği uyarısında bulundu

Obama eyaletlerdeki desteğini sınıyor

ABD Başkanı Barack Obama’nın, ülkenin en önemli iki bölgesinden biri olan New Jersey, Canden’de yeniden seçilmek için çalışan Vali Jon Corzine’in seçim kampanyası dahilindeki gösterilerden birine katılması, ülkedeki bazı analistler tarafından Başkan’ın kendi seçmenlerini sınadığı fikrini ortaya atmalarına neden oldu.

THE GUARDIAN

Abdullah’ın seçimlerden çekilmesi kaosa yol açtı

Hamid Karzai’nin en yakın rakibinin seçimlerden çekilmesi başkanın en kısa zamanda bir kez daha seçilmesi yönündeki baskıları artırdı.

Miliband’in Moskova seyahati savaş baltalarını gömecek

Kremlin, Rus ajan Alexander Litvinenko’nun ölümünden bu yana ilk kez İngiltere’yle ilişkilerin düzelebileceği işaretini verdi.

İran’a yeni başkent arayışı başladı

İnceleme konseyi Tahran’da yaşanması muhtemel bir depremin kaygı yaratması dolayısıyla İran’ın başkentinin başka bir şehre taşınması planını onayladı.

HAARETZ

İran Dışişleri Bakanı: Birleşmiş Milletler destekli nükleer anlaşması hâlâ gündemde

İran Dışişleri Bakanı Manuşehr Muttaki, İran’ın nükleer silahlar üretmesini kısıtlayan anlaşmanın şartlarının yeniden gözden geçirilmesi için bir panel talebinde bulundu.

ABD’li yetkililer: Ortadoğu barış görüşmeleri büyük bir açmaza girdi

Filistinliler, ABD’nin İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşimlerin durdurulmamasını desteklemesinin barış görüşmelerinin yeniden yapılması olasılığını ortadan kaldırdığını söylüyor.

Şin Bet, Yahudi terörist yalnız olup olmadığını araştırıyor

İsrail güvenlik servisi Şin Bet, Yahudi terörist Yaakov Teitel’in evinde silah ve patlayıcılar bulmuş olsa da henüz teröristin suç ortaklarına ulaşamadı. İstatistikler, İsrail'in kanuni yaptırım mercilerinin Filistin’e gösterilen şiddet konusunda umursamaz tavırlar sergilediğini gösteriyor.

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

İran Nabucco'da yer almayacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İran ziyareti sonrasında bu ülkenin de Nabucco boru hattına gaz vereceği iddia edildi. Nabucco'da pay sahibi olan Alman enerji devi RWE, Türkiye'den geçerek Balkanlar ve Avusturya'ya kadar uzatılması planlanan Nabucco doğalgaz boru hattına İran'ın katılmasının söz konusu olmadığını açıkladı.

DIE WELT

Otomotivde 240 bin kişi işini kaybedecek

Almanya'da otomotiv sektöründe büyük kan kaybı yaşanması bekleniyor. Bu ülkede 2013 yılına kadar otomotiv sektöründe 240 bin kişinin işini kaybedeceği iddia edildi. A.T.Kearney şirketinin araştırmasına göre 2010 ve 2011'in de sektör için zor geçeceği belirtildi.

EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG

Euro ekonomik toparlanma işaretleri ile yene ve dolara karşı değer kazandı

Küresel ekonominin toparlanmasına yönelik işaretler güvenli liman olarak görülen dolar ve Japon yenine olan talebi azaltarak, euronun değer kazanmasını sağladı.

Asya borsaları emtia fiyatları ve ABD'den gelen harcama verisi ile düştü

Asya borsaları, emtia fiyatlarındaki düşüş ve ABD'de tüketici harcamalarında yaşanan azalışın şirket kârlarını olumsuz etkileyeceği beklentisi ile son beş gün içindeki dördüncü günlük değer kaybını yaşadı.

CIT'in iflası tahvil sahiplerine yardım edebilir

ABD'de küçük ve orta boy işletmelere kredi sağlayan 101 yıllık CIT Group'un iflas başvurusunda bulunma kararı, muhtemelen şirketin tahvillerini elinde bulunduranlara ve yaklaşık 1 milyonu bulan müşterilerine kaynak aktarımının devam etmesine olanak sağlayacak. Ancak hissedarlar ve vergi mükellefleri o kadar şanslı olmayacak.

CNBC

FED, belirsiz ekonomik görünümde, faizleri düşük tutmaya devam edecek

ABD ekonomisi 70’li yıllardan bu yana yaşadığı en derin resesyonda dibi görmüş olabilir ama ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin faizleri yükseltmek için acele etmedikleri görülüyor.

Otomobil satışları artsa da 80’li yıllardaki seviyelere çıkmayacak

ABD’de Ekim ayında gerçekleşen otomobil satışlarının otomotiv sektörünün yaşadığı en kötü dört yıllık düşüşün sona erdiğini göstermesi beklense de iyileşme sürecinin hızı ve gücüne dair şüpheleri ortadan kaldırmayacak.

Çin’de üretim son sekiz aydır büyüyor

Çin imalat sektörü Ekim ile birlikte peşpeşe sekizinci ayında da büyüdü. Ülkedeki bir sanayi grubunun Pazar günü yaptığı ankete göre, sektörün büyümesi ülke ekonomisinin daha sağlam bir temelde ilerlediğini gösteriyor.

CNNMONEY

Wall Street'in yarım kalan rallisi

Wall Street'te yedi aydır devam etmekte olan ralli, yatırımcıların tercihlerini daha ihtiyatlı yapmalarından dolayı Ekim'de durdu. Bakalım Kasım'da ralli yeniden başlayabilecek mi?

Geithner: Açığı azaltma işleminin beklemesi gerekiyor

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, 'çok yüksek' olan federal açığa rağmen ekonomik büyümenin ve yeni istihdam yaratmanın öncelikli görevleri olduğunu belirtti.

Mac hisseleri Windows 7'den sonra da yükseldi

Eğer Microsoft piyasaya son sürdüğü Windows 7 işletim sisteminin, bu pazarda kaybettiği kanı durduracağını ve Apple'ın ilerleyişinin önünü keseceğini düşünüyorsa, ortada bunu gösterecek herhangi bir gelişme olmadığını söylemek gerekiyor.

FORBES

Larry Summers'ın bir rüyası var ancak detayları yok

ABD'de ekonomi çarı olarak da bilinen Larry Summers, iş dünyası ile Wall Street arasında gerçekleşecek yeni bir toplumsal sözleşmeden bahsediyor. Kulağa hoş geliyor ancak detaylar nerede?

CIT iflas koruma başvurusunda bulundu

ABD'nin en eski kredi sağlayan kurumlarından olan CIT Group, aylarca direndikten sonra boçlarını yeniden yapılandırmak için iflas koruma başvurusunda bulundu.

Nikkei: G20 dengesizlikleri gidermek için hedefler belirleyebilir

Nikkei gazetesinde Pazartesi yayımlanan bir habere göre, İngiltere, bu hafta sonu düzenlenecek olan G20 maliye bakanları toplantısında, dengesizlikleri gidermek için her ülkeyi kendi hedeflerini belirlemeye zorlayacak küresel büyüme hedefleri tespit etme teklifi sunmayı planlıyor.

MARKETWATCH

Japon yeninden kaynaklanan endişeler sona erebilir

Japonya'nın ihracatçı şirketlerinin bir numaralı düşmanı olan 'güçlü yen' yine sahneye çıkarak, Sony, Honda ve diğer küresel çapta iş yapan şirketlerin hisselerinde düşüş yaşanmasına neden oldu. Ancak analistler fiyatlarda yeniden yükselişlerin görülebileceğini belirtiyor. 

Piyasalar, istihdam ve otomotiv rakamlarını bekliyor

Önümüzdeki hafta ABD piyasası için ekonomik veri ve bilânço açıklamalarının, ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı ve Washington'daki politik kararların etkili olacağı oynak bir hafta olma görüntüsü çizdi. 

ABD'de istihdam kaybının hafiflemesi bekleniyor

ABD'de Ekim ayı istihdam raporu Cuma günü açıklanacak. Ekonomistler istihdam kaybının hafilemesini beklerken, bu ayın da yeni iş kayıpları, zayıf ücret artışı ile işsizlik rakamında artışa neden olacak yeni bir hayal kırıklığı yaşatmasını bekliyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Dünya Basını (30 Ekim 2009)30 Ekim 2009 Cuma 11:26
  • Dünya Yazarları (27-28 Ekim 2009)29 Ekim 2009 Perşembe 18:43
  • Dünya Basını (29 Ekim 2009)29 Ekim 2009 Perşembe 18:19
  • Dünyadan Basın Özetleri27 Ekim 2009 Salı 11:55
  • Dünya Yazarlarından Özetler27 Ekim 2009 Salı 11:40
  • Dünya Basınından Özetler26 Ekim 2009 Pazartesi 12:48
  • Dünya Basınından Özetler (24.10.2009)24 Ekim 2009 Cumartesi 11:28
  • Dünya Yazarlarından Özetler ( 22-23 Ekim 2009)24 Ekim 2009 Cumartesi 10:35
  • Dünya Basınından Manşetler (23.10.2009)23 Ekim 2009 Cuma 14:37
  • Dünya Basınından Manşetler (22.10.2009)22 Ekim 2009 Perşembe 13:37
  • ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89