• BIST 8718.11
  • Altın 2240.86
  • Dolar 32.3271
  • Euro 35.1407
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 10 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Berlin -2 °C

Dünya Basınından Manşetler (23.10.2009)

Dünya Basınından Manşetler (23.10.2009)
Dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

Dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

Nokia’dan Apple’a büyük patent davası (Agence France Presse)

Dünyanın en büyük cep telefonu üreticisi Nokia, ABD’li rakibi Apple’ı, iPhone’larda kullanılan yazılımların Nokia’nın patent haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle dava etti. 

Nokia’dan yapılan açıklamada “kablosuz veri transferi, konuşma kodlaması, güvenlik ve şifreleme konularındaki patent haklarının iPhone’lar ilk kez 2007 yılında piyasaya sürüldüğünden bu yana bütün üretilen modellerde ihlal ettiği” bildirildi. 

Analistler Nokia’nın bu aybaşında duyurduğu zararın iPhone’ların ve Blackberry’lerin artan popülerliğinin Nokia modellerini piyasa dışında bırakmasından kaynaklandığını belirtmişti. 

DIŞ BASINDA TÜRKİYE 

FINANCIAL TIMES

Avrupa geçmişine sarılırken Türkiye doğuya dönüyor

Avrupa Birliği liderlerinin üyeliğini engellemeye çalışmasından bıkan Türkiye, doğu ile batı arasındaki stratejik kavşakta yükselen bir güç olmak istiyor. 

THE GUARDIAN

İsrail Türkiye’nin öfkesini inkar ediyor

Türkiye Goldstone raporunun sonuçlarıyla şok oldu ancak İsrail ilişkileri bozmak için başka sebepler arıyor. 

Suriye’nin gerçek dostları kim?

Türkiye, Suudi Arabistan ve İran’la ilişkileri düzelen Suriye’nin Batı’yla tekrar yakınlaşmak isteyip istemediği merak ediliyor. 

THE JERUSALEM POST

Türkiye ile ilişkiler kopmaya gidebilir

ABD’nin eski İsrail sözcüsü Martin Indyk, Ankara’da ordu, iş dünyası ve barış sürecinin ülkenin Arap dünyasına doğruyu kaymasını önlediğini ancak İsrail-Türkiye ilişkilerinin kopma noktasına gelebileceğini söyledi. 

EURASIS DAILY MONITOR

Türkiye: Hazar gazının Avrupa’ya taşınması için köprü mü dar boğaz mı?

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Türkiye’nin Azerbaycan gazını ithal etmesiyle ilgili iki yıllık suskunluğunu bozdu. Aliyev, Ankara’nın ülkesinden alınan gaz ile ilgili fiyattaki muhalif tavrının Avrupa Birliği’nin Nabucco ve Güney Koridoru projelerinde gecikmelere enden olabileceğini ifade etti. 

GLOBAL POST

Türkiye ve İsrail’in arası açılıyor

Türkiye, Suriye ve Irak’la yakınlaştıkça İsrail’le olan ilişkiler arka plana atılıyor. 

FOCUS INFORMATION AGENCY

RIA Novosti: Avrupa’nın yeni enerji haritasında Türkiye’nin önemi artıyor

Rusya, İtalya ve Türkiye’nin başbakanları Güney Akım boru hattının uygulanmasını tartıştı. Muhtemelen müzakerelerin bütün detayları gizli tutulacak. Ancak RIA Novosti’nin ekonomi analisti Oleg Mityanev boru hattının Bulgaristan’ı bypass ederek yeniden Türkiye’ye döndürülmesi ihtimalinden bahsediyor. 

DÜNYA BASINI 

THE NEW YORK TIMES

İsrail İran görüşmelerinde kaygılı

İsrail Savuma Bakanı Ehud Barak yapılması gerekenin sadece İran’ın elindeki zenginleştirilmiş uranyumun alınması değil, Tahran’ın uranyum zenginleştirme programının durdurulması olduğunu söyledi. 

Afganlar için seçimlerde benzer sorunlar söz konusu

Afganistan’da 7 Kasım’da yapılacak seçimlerde geçen yaz olduğu kadar büyük bir yolsuzluk yaşanması beklenmiyor. 

Fed bankacıların maaşlarını keserek riskli yatırımları önlemeyi planlıyor

ABD Merkez Bankası kısa vadeli kâr peşinde koşanları caydırmak için bankacılara yapılacak ödemelerin kesilmesi ile ilgili planını duyurdu. 

THE WASHINGTON POST

Senato’da devlet sigortasına verilen destek büyüyor

ABD Senatosu’nda çoğunluk lideri, devlet sigortasında son kararın eyaletlere bırakılması kaydıyla plana sıcak bakıyor. California’dan kongre üyesi Nancy Pelosi mecliste yeterli oy oranına ulaşıldığını söyledi. 

Avrupa’nın geçmişi geleceğinin önünde engel

Çek Cumhuriyeti lideri, birleşik Avrupa’nın geleceği için büyük önem taşıyan anlaşmayı imzalamayı reddetti. Bu kararda Almanya’nın İkinci Dünya Savaşı’nda Çekoslovakya’yı işgal etmesinin hatıraları önemli rol oynuyor. 

ABD sorunlar arasında H1N1 aşısını paylaştırmaya çalışıyor

Doktorlar ve hastalar gelen aşı miktarının söz verilenin altında olmasından şikayetçi. 

THE WALL STREET JOURNAL

Japonya, ABD ile imzalanan gizli nükleer anlaşmaları yayımladı

ABD Japon liderlerden 1960’daki ikili nükleer anlaşmalar üzerine yapılan incelemelerin ikili ilişkilere zarar vermesine izin vermemeleri konusunda dikkatli olmalarını istedi. 

Blair’in AB rolü için yıldızı söndü

Tony Blair’in AB’nin ilk başkanı olma şansı, İngiliz siyasetçinin adaylığına hem ülke içinde hem de dışarıda gelen darbeler nedeniyle azalmış görünüyor. 

Afganistan’da oy pusulaları dağıtılmaya başlandı

ABD liderliğindeki uluslararası güçler tarafından desteklenen Afgan otoriteler ve Birleşmiş Milletler milyonlarca oy pusulası, dayanıklı mürekkep ve 7 Kasım’daki ikinci tur seçimleri için gerekli diğer ekipmanları dağıtmaya başladı. 

FINANCIAL TIMES

Nokia iPhone’la yasal kavgaya girişti

Dünyanın en büyük cep telefonu üreticisi Nokia Perşembe günü fikri hak ihlali iddiasıyla Apple’a dava açtı. 

Total enerji güvensizliği uyarısı yaptı

Fransız petrol grubu Total, eğer alternatif enerjiler kullanıma elverişli hale gelmeden insanları petrol ve gaza yatırım yapmaktan caydıran çevre politikaları uygulanırsa, petrol arzı sorununun hızlanacağı konusunda politikacıları uyardı. 

Sarkozy’nin oğlu La Defense’ı yönetme arzusundan vazgeçti

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin 23 yaşındaki oğlu Jean Sarkozy yoğun kamuoyu baskısına boyun eğerek ülkenin en büyük iş merkezi La Defense’ı denetleyen devlet kurumunu yönetme hırsından vazgeçti. 

THE GUARDIAN

Miliband AB Dışişleri Bakanlığı’na hazırlanıyor

Söylentilere göre İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, Lizbon Anlaşması’yla oluşturulan yeni Avrupa Birliği dışişleri liderliği pozisyonu için sırada bekliyor. 

Nick Griffin Question Time programında Nazi olmadığında ısrar etti

İngiliz siyasetinin Dr. Strangelove’ı olarak bilinen İngiliz Ulusal Partisi (BNP) lideri Nick Griffin BBC’de katıldığı programda kendisini Winston Churchill’le özdeşleştirdi. 

Radovan Karaciç soykırım mahkemesini boykotla tehdit etti

Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaciç Birleşmiş Milletler mahkemesindeki yargıçlara Lahey Adaley Divanı’nda yapılacak mahkemeye hazır olmadığını belirtti. 

HAARETZ

Mitchell: Ortadoğu görüşmelerini canlandırma çabaları başarısız olmadı

ABD’nin Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell "Barış süreci zorlu bir süreç ama iş bitene kadar bu yolda ilerlemeye kararlıyız" açıklamasını yaptı. 

Filistinli liderler Gazze militanlarını daha fazla İsrail askeri kaçırmaya teşvik etti

Gazze’deki bir toplantıda bir araya gelen çok sayıda lider, Filistinli mahkumların serbest bırakılmasının tek yolu olarak, Filistinli örgütlerin silahlı kanatlarına daha fazla İsrail askeri kaçırmaları yönünde çağrı yaptı. 

Solana: Terör çağı için yeni savaş kurallarına ihtiyaç var

Avrupa Birliği Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana "Nükleer silahlı bir İran’ın varlığını kabul etmeyeceğiz" dedi. 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

Bir jeopolitik maço dostluk

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi Rusya Başbakanı Vladimir Putin'i Moskova'da ziyaret etti. Şarap içildi. Petrol ve dünyadaki son politik durum konuşuldu. "Güney Akım" adı verilen doğal gaz boru hattının inşası için imzalar atıldı. Ve sonra eleştiriler geldi. Berlusconi'nin İtalya'yı bir aile şirketi gibi yönetmesine izin verilmeli mi? 

DIE WELT

İsrail Alman savaş gemilerini bedava istiyor

İsrail Almanya'dan iki savaş gemisi satın almak istiyor ancak bu gemileri bedavaya getirmeyi planlıyor. Alman hükümet çevrelerinden alınan bilgiye göre, İsrail satın almak istediği iki modern savaş gemisinin finansmanını Almanya'nın üstlenmesini umuyor. İki savaş gemisinin değerinin yüzlerce milyon euroyu bulacağı belirtiliyor. 

SUEDDEUTSCHE ZEITUNG

Birlik Partisi ve Hür Demokratlar sağlık reformu konusunda anlaştı

Almanya'da koalisyon kurma çalışmalarını sürdüren Başbakan Angela Merkel'in Hristiyan Birlik Partisi ve Westerwelle'nin Hür Demokrat Partisi, sağlık reformu konusunda sonunda anlaştı. Sağlık politikaları iki partinin anlaşamadıkları konuların başında geliyordu. 

EKONOMİ BASINI 

BLOOMBERG

Yen risk iştahındaki artışla euro karşısında son iki ayın en düşük seviyesinde

Şirket karlarındaki toparlanma ve küresel ekonominin geleceği ile ilgili iyimser öngörülerin artması riskli varlıklara olan talebi artırarak, yenin, euro karşısında son iki ayın en düşük seviyesine gerilemesine neden oldu. 

Amazon.com'un kârı Kindle'ın satışlarıyla arttı

Dünyanın en büyük online alışveriş sitesi Amazon.com'un satışları, indirimler ve Kindle'ın satışlarındaki artışla analistlerin beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Şirketin hisseleri yüzde 15 değer kazandı. 

Çin hızlanan toparlanma ile 11 milyon kişiye iş sağlayabilir

Çin hükümeti yaptığı açıklamada, istihdam düzeyinin 'istikrara' kavuştuğunu söylerken, ekonomik toparlanmadaki hızın yardımıyla daha önce bu yıl için 9 milyon olarak öngördüğü yeni istihdam rakamına ek olarak şehirlerde yaşayan 2 milyon kişiye daha iş imkânı sağlanacağını kaydetti. 

CNBC

Büyük bankalar Kongre ve düzenleyici kurumlardan darbe yedi

Büyük bankalar hem daha sert sanayi kurallarını destekleyen ABD Kongresi’nden hem de saldırgan bankacılara yapılan ödemeleri kısma yoluna giden Amerikan ve İngiliz düzenleyici kurumlarından darbe yedi.

Fed: ABD’de 2010 toparlanması zayıf olacak

ABD Merkez Bankası üst düzey yetkilileri, bankanın ekonomik toparlanmayı rayında tutmaya konsantre olduğunu ve geniş yaşam destek önlemlerini geri çekme konusunda da acelesi olmadığını söyledi.

CNNMONEY

ABD'de günde 7 bin kişi can simidini kaybediyor

ABD Senatosu'nda işsizlik yardımlarını uzatıp, uzatmayacağını tartışadursun 200 binden daha fazla ABD vatandaşı Ekim'de bu yardımlardan mahrum kalacak. 

ABD borsaları bilançolardaki iyimserlikle arttı

ABD'de Travelers, AT&T, McDonald ve 3M'den gelen beklentilerin üzerindeki kâr rakamları Dow Jones Endeksi'ni 10 bin puanın üzerine çıkararak, daha büyük bir ralliyi başlattı. 

Üç AIG yöneticisi Ödemeler Çarı'ndan ikramiye onayı aldı

ABD'de Ödemeler Çar'ı Kenneth Feinberg sigorta şirketi AIG'nin üç üst düzey yöneticisine ikramiye kesintisi konusunda özel istisna sağlasa da diğer birçok şirketin yöneticisinin ikramiyelerine kesinti uygulayacak. 

FORBES

Fed bankacılara yapılacak ödemeleri mercek altına alacak planını açıkladı

Perşembe günü açıklanan bir teklife göre, ABD Merkez Bankası (Fed), bankacıların aşırı risk alarak son küresel krize benzer bir ortam yaratmasına neden olan bankacılık sektörü ödeme politikalarını, aynı durumun ortaya çıkmaması için denetim altına alacak. 

Feinberg'in ödemeler savaşının tehlikeleri

Eğer bankalar geçmişte yaşananların gelecek için rehber olacağına inanıyorsa, ABD Başkanı Barack Obama'nın yetkilendirdiği ödemeler çarı Ken Feinberg'ün politikalarının kendi faydalarına olacağını gösteren yolları bulmalılar. 

Nokia'dan Apple'a patent ihlâli davası

Dünyanın en büyük cep telefonu üreticisi Nokia, Apple'ın kendisine ait 10 patent ile ilgili ihlâl yaptığı gerekçesiyle bu şirkete dava açtı. 

MARKETWATCH

Asya borsaları iyi gelen ABD bilançolarıyla yükseldi

Asya borsaları, ABD borsalarının beklentilerden daha iyi gelen bilançolarla yükselmesinin yarattığı olumlu hava ile değer kazandı. Bölgede en çok değer artışı ise Avustralya'da yaşandı. 

Amerikan Kartalını takip edin

Son dönemde piyasalar gelen bilânçolara odaklanmışken, uzmanlar yatırımcıların ABD yönetiminin de yatırım yaptığı imalat ve konut sektörüne odaklanmasının daha akıllıca bir hareket olacağı uyarısını yapıyor. 

Çin daralma politikasına dönecek mi?

Çin'den gelen son büyüme rakamı, Pekin'in kriz döneminde uyguladığı genişleme politikalarını geri çekebileceğiyle ilgili beklentileri artırıyor. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Dünya Basını (30 Ekim 2009)30 Ekim 2009 Cuma 11:26
  • Dünya Yazarları (27-28 Ekim 2009)29 Ekim 2009 Perşembe 18:43
  • Dünya Basını (29 Ekim 2009)29 Ekim 2009 Perşembe 18:19
  • Dünyadan Basın Özetleri27 Ekim 2009 Salı 11:55
  • Dünya Yazarlarından Özetler27 Ekim 2009 Salı 11:40
  • Dünya Basınından Özetler26 Ekim 2009 Pazartesi 12:48
  • Dünya Basınından Özetler (24.10.2009)24 Ekim 2009 Cumartesi 11:28
  • Dünya Yazarlarından Özetler ( 22-23 Ekim 2009)24 Ekim 2009 Cumartesi 10:35
  • Dünya Basınından Manşetler (23.10.2009)23 Ekim 2009 Cuma 14:37
  • Dünya Basınından Manşetler (22.10.2009)22 Ekim 2009 Perşembe 13:37
  • ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89