• BIST 8897.39
  • Altın 2240.294
  • Dolar 32.337
  • Euro 35.0975
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 9 °C

Dünya Basını (1 Kasım 2009)

Dünya Basını (1 Kasım 2009)
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Tayyip Erdoğan, İran'ın nükleer programına karşı çıkanların önce ellerindeki nükleer silahlardan arınmalarını söyledi.

Dünya Basınından Özetler (1 Kasım 2009) 

Dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

REUTERS

Erdoğan'dan İran'a uygulanan nükleer yaptırımlara sert eleştiri

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Tayyip Erdoğan, İran'ın nükleer programına karşı çıkanların önce ellerindeki nükleer silahlardan arınmalarını söyleyerek, bu ülkeye yaptırım uygulayan ülkelere 'kibirli' diyerek sert çıktı.

Erdoğan erken seçim söylentilerini reddetti

Başbakan Erdoğan, medyada çıkan normal seçim takvimi olan 2011 yılından daha önce, bir yıl içinde erken seçime gidileceği ile ilgili haberleri yalanladı.

LOS ANGELES TIMES

Türkiye İran'la flört ediyor

NATO'nun tek müslüman ülkesi olan Türkiye, İran ile olan ticari ilişkilerini artırarak Batılı devletlerin bu ülkeyi nükleer silahlardan uzak tutma çabasını baltalıyor.

JERUSALEM POST

Erdoğan İran'ı eleştiren nükleer silaha sahip ülkelere sert çıktı

Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan, Cumartesi günü İran'a nükleer silahlara sahip olmanın yarattığı tehlike hakkında ders veren ancak kendileri bu silahlara sahip olan ülkeleri sert şekilde eleştirdi ve nükleer silahlardan arındırılmış bir bölge çağrısı yaptı.

XINHUA

Türkiye'de Domuz gribi virüsü yayılırken hükümet önlemlerini artırıyor

Türkiye'de son haftalarda ölümcül Domuz gribi virüsünün hızlı yayılışı, hükümeti aldığı önlemlerin düzeyini yükseltmeye zorladı.

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

Karzai’nin rakibi, iki turlu seçimden çıkıyor

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamit Karzai’nin en büyük rakibi Abdullah Abdullah’ın bugün, 7 Kasım’da düzenlenecek iki turlu Afganistan seçimlerinden çekildiğini açıklamayı planlıyor. Batılı diplomatlar ve Abdullah’a yakın isimlere göre bu hareket, Karzai’nin bir dönem daha cumhurbaşkanı olma ihtimalini kuvvetlendirirken, hükümetin güvenirliğine darbe indiriyor.

Demokratlar, cari açığı azaltma planı hazırlığında

ABD hükümetinin finans piyasalarında her geçen gün büyüyen bütçe açığı endişeleriyle karşılaşması ve bu durumun Demokratların verdiği sözleri tutamamasından kaynaklanan hayal kırıklığına dönüşme olasılığını dikkate alan Beyaz Saray ve Kongre liderleri, açığı azaltmak için, vergi artırımları ve harcama kesintilerini zorlayacak bir tarafsız komisyon gibi seçenekler üzerine eğiliyor.

Ukrayna’nın Domuz gribi savaşı

Ukrayna hükümeti, Domuz gribi virüslerinin yayılmasını engellemek için, dünya üzerindeki en sıkı önlemleri alıyor. Okullarını üç hafta boyunca kapatan hükümet, toplulukların bir araya gelmesini yasaklıyor ve seyahatlere kısıtlamalar getiriyor.

THE WALL STREET JOURNAL

Pakistan, Taliban kalesini kuşattı.

Yetkililer, Pakistanlı askerlerin, Cumartesi günü Taliban’ın Güney Veziristan’daki iki büyük mevzisini kuşattığını söylerken, hükümet jetlerinin isyancıların

saklandıkları yerleri bombaladıkları belirtildi. Pakistan Başbakanı, ülkenin militanları alt etmekten başka bir seçeneği olmadığını vurguladı.

Hillary Clinton, Güney Asya kavgasında rol değiştiriyor

ABD’nin Hindistan’la geliştirdiği bağlar yüzünden Pakistan’da eleştirilere maruz kalan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Kaşmir’deki tartışmalı Himalaya bölgesinde Yeni Delhi ve İslamabad arasında Washington’un aracı bir rol üstlendiğini açıkladı.

Obama: Ekonomi doğru yönde

ABD Başkanı Barack Obama, Cumartesi günü raporların ekonominin yeniden büyümeye başladığını gösterdiğini açıklarken, canlandırma paketiyle kurtarılan ve yeniden yaratılan milyonlarca kişilik istihdamın ülkenin doğru yönde ilerlediğini gösterdiğini dile getirdi.

FINANCIAL TIMES

Japonya, teşvik önlemlerini çekmeye başlıyor

Japonya Merkez Bankası, Cumartesi günü, yıl sonunda kurumsal tahviller ve ticari kağıtlar almayı bırakacağını açıklayarak, küresel krizle baş etmek için önlemler almayı bırakan diğer merkez bankaları arasına katıldı.

İnternette dil devrimi

İnternetteki alan adlarında Latin harfleri kullanma zorunluluğunun gelecek ay sona ermesi, Bulgaristan’da Çin’e kadar yeni bir internet kullanımı dalgası yaratabilir.

Clinton, Ortadoğu barışı için Abbas ile buluştu

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Cumartesi günü Filistin hükümeti başkanı Mahmud Abbas’ı İsrail ile yeniden konuşma konusunda ikna edemedi. Abbas’ın sözcülerinden biri, Yahudi yerleşimlerinin görüşmeler için büyük bir engel oluşturduğuna dikkat çekti.

HAARETZ

Netanyahu, Clinton’ın İsrail’in verdiği tavizlere dair açıklamalarını dikkate almadı

Filistin devlet başkanı Mahmud Abbas’ın sözcüsü, Cumartesi günü, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın, İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşim yapılarında kendinden beklenmeyecek tavizler verdiği yönündeki açıklamasını dikkate almadığını açıkladı.

ABD, nükleer anlaşmasında İran’la çatışmaya devam edecek

ABD ve İran hükümet kaynaklarının yanı sıra Cumartesi günü İsrail’e yaptığı ziyarette ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a eşlik eden kaynaklara göre; Washington, İran’ın nükleer anlaşmasında Tahran’la çatışmaya devam edecek.

Başbakan yardımcısı, İsrail’in Lübnan’dan istihbarat topladığını kabul etti. 

İsrail Başbakan yardımcısı Moşe Ya’alon (Likud), Cumartesi günü İsrail’in Lübnan’da istihbarat toplayacak operasyonlar gerçekleştirdiğini kabul etti.

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG 

Abdullah seçimlerin ikinci turuna katılmıyor

Afganistan'da bir hafta içinde yapılması planlanan devlet başkanlığı seçiminin ikinci turu tehlikeye girdi. Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin seçimde rakibi olan eski dışişleri bakanı Abdullah Abdullah ikinci tur seçimlere katılmayacağını açıkladı. Abdullah oy verme işleminin şeffaf gerçekleşeceğine inanmadığı için seçime katılmayacağını belirtti.

DIE WELT

ABD Guantanamo'daki 6 Uygur'u Palau adasına gönderdi

ABD'nin Guantanamo'da alıkoyduğu 6 Uygur serbest bırakıldıktan sonra Pasifik adası Palau'ya gönderildi. ABD 6 Uygur'un Almanya tarafından kabul edilmesi için çaba göstermiş ama kabul görmemişti. Çin'in baskı uyguladığı Müslüman azınlık Uygurlu tutsakları şu ana kadar Arnavutluk ve Bermuda kabul etmişti.

EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG 

Stiglitz: ABD'de resesyon sona ermeye yakın değil

Nobel Ödüllü iktisatçı Joseph Stiglitz, resesyon ABD'de 'hiçbir yerde sona ermeye yakın değil' dedi ve ülkede bir yıldan uzun süredir ilk defa elde edilen yüzde 3.5 oranındaki GSYH büyümesinin 2010 yılında devam ettirilemeyeceğini ifade etti.

Çin'de imalat daha hızlı gelişme gösterdi

Çin'de Ekim ayı satın alma yönetici endeksi verilerine göre, imalat sektörü son 18 aydaki en hızlı artış oranını gösterirken, hükümet adına araştırma yapan kurum ülkede büyümenin bu sene hız kazanacağını söyledi.

Avustralya 'daha iyi' GSYH tahmini açıklayacak

Avustralya Hazine Bakanlığı'ndan Wayne Swan, büyüme ve istihdam tahminlerini Mayıs ayında açıklanan rakamlara göre daha iyi yönde revize edeceklerini açıkladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Dünya Basını (30 Ekim 2009)30 Ekim 2009 Cuma 11:26
  • Dünya Yazarları (27-28 Ekim 2009)29 Ekim 2009 Perşembe 18:43
  • Dünya Basını (29 Ekim 2009)29 Ekim 2009 Perşembe 18:19
  • Dünyadan Basın Özetleri27 Ekim 2009 Salı 11:55
  • Dünya Yazarlarından Özetler27 Ekim 2009 Salı 11:40
  • Dünya Basınından Özetler26 Ekim 2009 Pazartesi 12:48
  • Dünya Basınından Özetler (24.10.2009)24 Ekim 2009 Cumartesi 11:28
  • Dünya Yazarlarından Özetler ( 22-23 Ekim 2009)24 Ekim 2009 Cumartesi 10:35
  • Dünya Basınından Manşetler (23.10.2009)23 Ekim 2009 Cuma 14:37
  • Dünya Basınından Manşetler (22.10.2009)22 Ekim 2009 Perşembe 13:37
  • ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89