• BIST 8718.11
  • Altın 2245.763
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1462
  • İstanbul 7 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Berlin -3 °C

Dünya Basınından Manşetler (22.10.2009)

Dünya Basınından Manşetler (22.10.2009)
Dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

THE ASSOCIATED PRESS

EgyptAir Kahire uçağını kaçırma girişimi önlendi

Güvenlik güçleri Çarşamba günü İstanbul’dan Kahire’ye giden EgyptAir uçağını kaçırma çabası engellendi. Elinde bıçakla kabin ekibini tehdit eden kişi etkisiz hale getirildi.

THE JERUSALEM POST

Ayalon: Ankara ile ilişkiler hala güçlü

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon İsrail-Türkiye ilişkilerinin son günlerde artan gerginliğe rağmen gücünü koruyacağını söyledi.

RADIO FREE EUROPE/RADIO LIBERTY

Ermenistan Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi adına ABD’ye teşekkür etti

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ABD’nin Avrupa ve Avrasya ile İlişkilerden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Tina Kaidanow’a, Ermeni ulusunun Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi için ABD’nin gösterdiği liderliğe minnettar olduğunu ifade etti.

REUTERS

Türkiye Azerbaycan’la doğalgaz anlaşmasına yakın

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Ankara’nın Türkiye üzerinden Avrupa’ya gönderilecek doğalgazın temini için Bakü ile anlaşmaya yakın olduğunu ifade etti. Yıldız Azerbaycan’ın “alternatif kanallar arayabileceğini” söylediği günden bu yana pek çok gelişme yaşandığını sözlerine ekledi.

UNITED PRESS INTERNATIONAL

ABD Türkiye’nin Kürtlerle barışını övdü

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Washington’ın Türk hükümetinin Kürt azınlıkla anlaşmazlıklarını çözmek için gösterdiği çabalara destek verdiğini ifade etti.

­­GLOBALPOST

Sechin Karadeniz’i ikiye böldü

Gazprom Fairplay’e “Başbakan Yardımcısı Igor Sechin’in Türk hükümetiyle Güney Akım boru hattının Türkiye’de geçeceği yolun yeniden belirlenmesi için anlaştığı yönündeki haberlerin, şirketin boru hattını Türkiye topraklarından geçirerek Bulgaristan’ı tamamen bypass edeceği anlamına gelmediğini açıkladı.

AGENCE FRANCE PRESSE

Mısır Türkiye’den gelen uçağın kaçırılma çabalarını önledi

Sarhoş bir Sudan’lı yolcu İstanbul’dan Mısır’a gelen bir EgyptAir uçağını kaçırıp uçağı Kudüs’e yönlendirmek ve şehri “özgürleştirmek” teşebbüsünde başarısız oldu.

THE NATIONAL

Kürtlerin Türkiye’ye dönüşü yeni bir barış dönemi başlatabilir

Yetkililer ve gözlemciler, PKK militanlarının Kuzey Irak’tan Türkiye’ye gönüllü olarak dönmelerinin ülkeyi 25 yıldır etkisi altında tutan ve 10 binlerce kişinin hayatına mal olan savaşı bitirebileceğini ifade ediyor.

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

İran’la yapılan anlaşma atom bombası üretimini yavaşlatacak

İranlı müzakerecilerin üzerinde anlaştığı maddelerin Tahran ve Washington tarafından da onaylanması gerekiyor. Sürecin zamanlaması henüz netleşmiş değil.

Nüfus ve açlıktaki büyüme uzmanları endişelendiriyor

Birleşmiş Milletler verilerine göre, 12 yıldır sürdürülen çabalara karşın bu yıl dünyada açlıkla yaşayan insan sayısı 1.02 milyara yükseldi.

Pakistanlı general İslamabad’da suikast kurbanı oldu

Pakistan’ın başkenti İslamabad’da üst düzey bir askeri yetkiliyi hedef alan saldırının militanların taktiklerini değiştirdiklerine işaret olduğu söyleniyor.

THE WASHINGTON POST

ABD Japonya üzerinde askeri paket konusunda baskı uyguluyor

Japonya’nın dış politikasının yeni yönü hakkında kaygılı olan ABD, Tokyo hükümetini Çin’le uygulamaya konması planlanan askeri ittifak planının muhtemel ciddi sonuçları konusunda uyardı.

Güvenlik güçleri yolsuzluğun pençesinde

Irak’ta askeri yetkililerin siyasi liderlerin emirleri altında çalıştığı ve askerlerin pek çok suç işlediği söyleniyor.

UAEA: İran anlaşmanın şartlarına evet dedi

Teklif edilen şartnameye göre İran, elindeki zenginleştirilmiş uranyumun büyük bir kısmını Rusya’ya gönderecek.

THE WALL STREET JOURNAL

İran’la uranyum anlaşması yakın görünüyor

İran nükleer programını kısıtlama konusunda ABD ve diğer ülkelerle anlaşmaya çok yaklaştı. Ama Tahran’ın anlaşmaya nihai onayı verip vermeyeceği hala belirsiz.

NATO, füze kalkanı ve Afganistan konularını görüşecek

NATO savunma bakanları, Afganistan’daki savaşı ve Obama’nın Avrupa’ya yeni füze savunma sistemi yerleştirme planlarına giderek artan desteği görüşmek için Slovakya’da buluşacaklar.

Çin ekonomisi yüzde 8.9 büyüdü, toparlanma genişliyor

Çin ekonomisinin üçüncü çeyrekte yüzde 8.9 büyümesi, ülkedeki ekonomik toparlanmanın genişlediğini ve potansiyel olarak daha dayanıklı olduğunu gösterdi. Bu gelişmenin halen kırılgan olan küresel ekonomiye destek olabileceği yorumları yapıldı.

FINANCIAL TIMES

Medvedev devlet şirketlerini kısıtlamak istiyor

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ekonomiyi kontrol eden devlet şirketlerinin denetim altına alınmasını istedi. Medvedev bu şirketlerin pek çoğunun kapatılması gerektiğini ifade etti.

Çin ve Hindistan karbon sınırlamalarına karşı anlaştı

Yeni Delhi ve Pekin gelişmiş ülkelerin karbon salınımlarının kısıtlanmasına yol açacak taleplere karşı ortak hareket etmek için bir anlaşma imzaladı.

İran nükleer görüşmeleri sona erdi, anlaşmayla ilgili şüpheler sürüyor

İran ve dünyanın üç büyük ülkesi arasında Tahran’ın nükleer programının sonlandırılması konusundaki görüşmeler sona erdi. Batılı diplomatlar Tahran’ın zenginleştirilmiş uranyum stoklarının azaltılması teklifini reddedeceğinin neredeyse kesin olduğunu açıkladı.

THE GUARDIAN

İran’ın önünde nükleer anlaşma için iki gün var

Viyana’daki görüşmelere katılan İran delegasyonu, anlaşmanın “doğru yolda” olduğunu söyledi ancak tedbiri elden bırakmadı.

Yunanistan’da sosyalistler göçmenlerin çocuklarına vatandaşlık verecek

Yunanistan’da sosyalist PASOK hükümeti, Yunanistan’da doğup büyüyen ancak Yunan vatandaşlığı olmayan yeni nesil göçmen çocuklarına vatandaşlık verileceğini açıkladı.

Pakistan’da saldırı okulları kapattı

İslamabad Üniversitesi’ndeki kanlı bomba saldırısının ardından ülkedeki eğitim kurumlarında güvenlik artırıldı.

HAARETZ

İsrail ve İran nükleersiz Ortadoğu için Kahire’de buluştu

Buluşma, 1979’da Şah’ın devrilmesinden bu yana İsrail ve İranlı yetkililer arasındaki ilk görüşmeydi.

İsrailli yetkililere İran anlaşması konusunda ses çıkarmamaları emredildi

İsrail ulusal güvenlik danışmanı, İran’la yaşanan nükleer soruna müdahil olan tüm hükümet yetkililerine, Tahran’la Batı arasındaki anlaşma taslağı hakkında çıkan haberlere cevap vermemeleri yönünde talimat verdi.

Amerika’nın BM temsilcisi İsrail’e: Ortadoğu görüşmelerini başlatın artık

Obama yönetiminin Birleşmiş Milletler nezdindeki büyükelçisi İsraillilere barışa sadece sözde bağlılık göstermenin yeterli olmadığını söyledi. Büyükelçi hükümeti bağımsız bir Filistin devleti yaratacak müzakereleri ön koşulsuz olarak tekrar başlatmaya teşvik etti.

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

Karaciç duruşmasını boykot edecek

Bosna'da on binlerce sivilin ölümünden sorumlu olduğu için Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanan eski Sırp lider Radovan Karaciç, duruşmasını boykot kararı aldı. Karaciç önümüzdeki Pazartesi yapılacak duruşmaya katılmayacağını açıkladı. Boykot nedeni olarak duruşmaya hazırlanması için yeterli zamanın kendisine verilmemesini gösterdi.

DIE WELT

Obama CEO'ların maaşlarını düşürecek

Küresel krizin etkilerini zayıflatmaya çalışan ABD Başkanı Barack Obama, devlet yardımı alan dev şirketlerin CEO'larının maaşlarını yüzde 90 oranında kesmeye hazırlanıyor. Bu dev şirketlerin arasında Bank of America, AIG, Citigroup, General Motors ve Chrysler bulunuyor.

EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG

ABD'de kurtarılan bankaların yöneticilerine ödenen tazminat yüzde 50 oranında kesilecek

Konuya yakın iki kaynaktan alınan bilgiye göre, ABD'nin tazminat ödemeleri konusundaki yetkili ağzı Kenneth R. Feinberg ile yapılan görüşmeler sonrasında aralarında Citigroup ve Bank of America'nın da bulunduğu kriz döneminde hükümetten yardım alan yedi bankanın yöneticilere yapılan ödemeler, yüzde 50 oranında kesilecek.

Çin ekonomisi yüzde 8.9 oranında büyüdü

Çin ekonomisi uygulamaya konulan teşvik harcamaları ve rekor seviyedeki kredi genişlemesi ile son bir yılın en yüksek büyüme hızı olan yüzde 8.9 seviyesine ulaştı.

Hedge fon varlıkları piyasalardaki yükselişle 34 milyar dolar yükseldi

Singapur merkezli araştırma şirketi Eurekahedge Pte'den elde edilen verilere göre, hedge fon varlıkları, artan yatırımcı güveni ve küresel borsalardaki yükselişle Eylül'de üst üste beşinci aylık yükselişini kaydederek yaklaşık 34 milyar dolar arttı.

CNBC

ECB yetkilisi: İki dipli durgunluk muhtemel gözükmüyor

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu üyesi Axel Weber euro bölgesinin resesyondan çıktıktan sonra tekrar resesyona girmesinin muhtemel gözükmediğini söyledi.

Summers: ABD iyileşme sürecinde ama istihdamda büyüme yavaş

Beyaz Saray danışmanı Lawrence Summers, ABD ekonomisinin derin resesyondan sonra ciddi şekilde iyileşme eğiliminde olduğunu söyledi, ancak büyümenin makul seviyede olacağı ve istihdamın hemen canlanmayacağı öngörüsünde bulundu.

CNNMONEY

ABD'de çar, ödemelere darbe vurmaya hazırlanıyor

Kenneth Feinberg, ABD'de kurtarma programından aslan payını alan yedi şirketin tepe yöneticilerinin tazminat kazançlarından yüzde 50 kesinti talep edecek.

Beğenin ya da beğenmeyin daha fazla teşvik geliyor

ABD'nin geçen Şubat ayında uyguladığı programda yer alan ve sona erecek olan yardımların devamı için çaba var. Ancak bu yardımlar daha küçük ve parçalı şekilde olacak.

Borsalar son bir yılın zirvesinden aşağı indi

Yatırımcılar Dow Jones, Nasdaq ve S&P 500 endekslerini 2009 yılının en yüksek seviyesine taşıdıktan sonra geri çekildi. ABD borsalarında bankacılık, perakende ve teknoloji şirketlerinde yaşanan son dakika satışlarıyla gerileme yaşandı.

FORBES

Deutsche Bank'ı renksiz bir dönem bekliyor

Gelen sonuçlar Avrupa bankalarının, yatırım bankacılığı kârlarında sürekli bir artış gösteremeyeceğini ortaya koyuyor.

ABD borsaları kötümser bankacılık değerlendirmesiyle değer kaybetti

ABD'de bir bankadan gelen kötümser bilgi notunun piyasaların gereğinden fazla şiştiği ile ilgili korkuları tetiklemesi hisse senetlerinin ralliye ara vermesine neden oldu. Dow Jones Sanayi Endeksi gün içinde 78 puan yükselip yıl içindeki en yüksek seviyesini gördükten sonra günü 92 puan düşüşle kapattı.

ABD yönetimi kurtarılan şirketlere yönelik büyük ödeme kesintisi planlıyor

Konuya yakın bir kaynaktan alınan bilgiye göre, ABD yönetimi geçen yıl devletten kurtarma programları kapsamında büyük yardım alan şirketlerin en çok ödeme yapılan yöneticilerine verilecek olan tazminatların, yüksek oranda azaltılmasını istemeyi planlıyor.

MARKETWATCH

Asya borsaları çoğunlukla düştü, Avustralya düşüşe direndi

Asya borsalarının çoğu, Wall Street'ten gelen düşüş haberlerinin ardından değer kaybetti ancak Avustralya borsası, yatırımcıların hızlı toparlanma beklentilerini satın almaya devam etmesiyle direndi ve azalış göstermedi.

Çin üçüncü çeyrekte yüzde 8.9 büyüdü

Çin'de ekonomik büyüme, beklentilerin biraz altında gelmesine rağmen artan sanayi üretimi ve kredi piyasasında artan genişlemeyle üçüncü çeyrekte yüzde 8.9 arttı. Bu, ülkenin yıl içinde gördüğü en büyük büyüme oranı oldu.

Yatırımcılar kârı suda görüyor

Küresel yatırımcıların, ABD'deki yatırımcıların altın, petrol veya soya fasulyesi ile yan yana bile koymayacakları, aralarında özellikle suyun öne çıktığı emtialara ilgisi artıyor. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Dünya Basını (30 Ekim 2009)30 Ekim 2009 Cuma 11:26
  • Dünya Yazarları (27-28 Ekim 2009)29 Ekim 2009 Perşembe 18:43
  • Dünya Basını (29 Ekim 2009)29 Ekim 2009 Perşembe 18:19
  • Dünyadan Basın Özetleri27 Ekim 2009 Salı 11:55
  • Dünya Yazarlarından Özetler27 Ekim 2009 Salı 11:40
  • Dünya Basınından Özetler26 Ekim 2009 Pazartesi 12:48
  • Dünya Basınından Özetler (24.10.2009)24 Ekim 2009 Cumartesi 11:28
  • Dünya Yazarlarından Özetler ( 22-23 Ekim 2009)24 Ekim 2009 Cumartesi 10:35
  • Dünya Basınından Manşetler (23.10.2009)23 Ekim 2009 Cuma 14:37
  • Dünya Basınından Manşetler (22.10.2009)22 Ekim 2009 Perşembe 13:37
  • ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89