• BIST 9886.95
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 13 °C

Dünya basınından manşetler

Dünya basınından manşetler
Dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

Dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

THE NATIONAL

Avrupa’nın başından savdığı Türkiye Doğu’ya bakıyor

Türkiye’nin diplomasi politikaları değişiyor. Yeni hedef eski düşmanlarla dost olmak.

REUTERS

Ermenistan muhalefetinden Türkiye’yle barış konusunda uyarı

Ermenistan muhalefet lideri Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın Türkiye işe ilişkileri düzeltmek adına Dağlık Karabağ sorunu konusunda taviz vermek için yeterli halk desteğine sahip olmadığını ifade etti. 

HAARETZ

Türkiye: Suriye görüşmelerde bir tek bizi arabulucu kabul edecek

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun Ankara’nın Suriye-İsrail görüşmelerindeki arabuluculuk rolü ile ilgili şüphelerini ortaya koymasının ardından, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanları Suriye’nin müzakerelerde sadece Türkiye’yi arabulucu olarak kabul edeceğini açıkladı. 

THE JERUSALEM POST

Türkiye’nin yeni temsilcisi gerginlik içinde göreve başlayacak

Türkiye’nin yeni İsrail büyükelçisi Ahmet Oğuz Çelikkol’un bu hafta içinde Cumhurbaşkanı Şimon Peres'ten onay alması bekleniyor. Çelikkol’un Türkiye ve İsrail arasında ilişkilerin gerildiği bir dönemde göreve gelmesi Türkiye’nin sınırları fazla zorlamak istemediği yorumlarına yol açıyor. 

THE NEW YORK TIMES

Türkiye alternatif enerji akımı için temelleri atıyor

Yenilenebilir enerji projesi yatırımcıları Türk hükümetinin enerji piyasalarını özelleştirme ve rüzgar enerjisinden faydalanmak için adımlar atma hızından şıkayetçi. Yine de 2005 yılında kabul edilen ve bugün mecliste tekrar görüşülen Yenilenebilir Enerji Yasası uzmanlara umut veriyor. 

PANORAMA

Türkiye aynı anda hem İsrail hem Filistin yanlısı görünemez

Osmanlı atalarının siyasi oyunlarını oynamaya devam eden Türk yöneticiler, ülkelerini aynı anda birden fazla görünüşe sokuyor: Avrupalı ve Ortadoğulu, İslamcı ve laik, Arap yanlısı ve İsrail yanlısı. 

DÜNYA BASINI 

THE NEW YORK TIMES

Afganistan’da seçim kararı alındı ama gelecek hala net değil

Başkan Hamit Karzai’nin tavizi Afganistan’ın kaosa sürüklenmesini önlemiş gibni görünse de yeni sorunları da beraberinde getirdi. 

Çin’in Uygur azınlığının lideri uluslararası alanda tanınır hale geldi

Geçtiğimiz yıla kadar Rabiya Kadir amacını bile kimsenin bilmediği, dikkat çekmeyen bir liderken, bugün Uygur halkının dünya çapında tanınan temsilcisi haline geldi. 

Polonya ABD’nin kalkan önerisini kabul edecek

Washington tarafından geçtiğimiz ay teklif edilen SM-3 füzeleri planının detayları bugün ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Varşova’nın liderleriyle yapacağı görüşmelerde ortaya çıkacak. 

THE WASHINGTON POST

ABD’de Afganistan’a daha fazla asker gönderilmesi konusundaki ayrışma büyüyor

Obama’ya verilen destek azalırken çoğunluk, ülkenin net bir stratejisi olmamasından şikayet ediyor. 

Karzai’nin son dakikaya kadar seçimle ilgili şüpheleri vardı

Kabil’deki siyasi dramanın Obama yönetimi ve NATO müttefiklerinden gelen baskılarla çözülmesi Beyaz Saray’ın tekrar savaş stratejisine odaklanmasına imkan sağlıyor. 

Senato daha fazla tutuklunun yargılanması için ABD’ye transferine izin verdi

Başkan Obama dün Küba’nın Guantanamo Körfezi’nde yer alan Amerikan cezaevinin kapatılması açısından küçük bir zafer kazandı. Senato buradaki tutukluların yargılanmak ABD’ye transfer edilmesi sürecinin uzatılması yönünde oy kullandı. 

THE WALL STREET JOURNAL

Kerry Obama için aracı olarak boy gösterdi

Obama yönetimi Demokratların eski Başkanlık adayı John Kerry’i kilit roldeki aracı olarak benimsedi. Kerry son dönemde Karzai ile Afgan seçimleri konusunda görüştü, ayrıca Suriye ile ilişkilerde gösterilen gayretlere yardımcı oldu. 

AB bakanları çıkış stratejisini değerlendiriyor

Mali krizin üstesinden gelmeye çalışan Avrupa hükümetleri, bir takvim belirleyerek, artan borçlarını azaltmak için taslak oluşturma çalışmalarına başladı. 

ABD füze kalkanlarını NATO ile sınırlayacak

Rusya’nın sinirlerini yatıştırmak için konuştuğu açıkça belli olan Gürcistan’daki bir üst düzey savunma yetkilisi, ABD’nin revize ettiği füze kalkanlarını NATO üyesi olmayan ülkelere koymak gibi bir niyeti olmadığını söyledi. 

FINANCIAL TIMES

Yunanistan bütçe açığını azaltmak için harekete geçme sözü verdi

Avrupalı müttefiklerinin Yunanistan’ın kamu finansmanı yönetimini alışılmışın dışında sert bir dille eleştirmesinin ardından, Atina bütçe açığını azaltmak ve resmi istatistiklerin durumunu düzeltmek için etkili adımlar atma sözü verdi. 

İran nükleer programı görüşmeleri durdu

ABD, İran’ın nükleer programı konusunda son altı yıldaki ilk anlaşmayı sağlamak için gösterilen gayretlere öncülük ediyor, ama İran heyeti bir dizi engel çıkardı. 

Bariyerler küresel ticarete çentik atmada başarısız oluyor

Dünya Bankası araştırması üçüncü çeyrekte ithalat üzerinde uygulanan acil blokajlarda keskin bir artış olduğunu gösterdi. Ama bu dünya ticaretinin sadece küçük bir kısmını etkiledi. 

THE GUARDIAN

Muhafazakarlar Avrupa’daki müttefikleri konusunda ABD’den baskı görüyor

Beyaz Saray, İngiltere’deki Muhafazakar Parti’nin Polonya ve Letonya’daki aşırı sağ partilerle işbirliği içinde olmasından rahatsızlığını dile getirdi. 

­­Muhafazakarlar anketlerde 17 puan önde

ICM ve Guardian işbirliğiyle yaptırılan ankette İşçi Partisi’nin seçmenlerin ilgisini çekmekte en başarısız parti olduğu ortaya çıktı. 

Afganistan seçimleri: Karzai’nin rakibinin önünde tırmanılacak dağlar var

Hamid Karzai ikinci tur seçimlere gitmeyi kabul etti ancak muhalefet lideri Abdullah Abdullah hala Karzai’nin 17 paun gerisinde. 

HAARETZ

İsrail Başbakan yardımcısı: Gazze savaşında içe dönük bir inceleme yapmamız lazım

İsrail devletinin kendi politikalarına yönelik uygulayacağı incelemeler İsrail Silahlı Kuvvetleri’ni tacizlerden korumanın en etkili yoludur. 

Netanyahu’dan Abbas’a: Barış zamanı geldi

Başbakan Netanyahu Cumhurbaşkanlığı Konferansı’nın açılışında Filistinli lideri cesur olmaya teşvik etti. 

Filistinli yetkili İsrail’le değil ama ABD ile görüşmeye hazır

Filistin’in baş müzakerecisi Saeb Erekat, ABD’nin İsrail-Filistin barışına yönelik planlarının yerleşimlerin inşası sürdükçe anlamsız olduğunu söyledi. 

EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG

Asya borsaları emtia ve konut rakamlarıyla geriledi, Hazine bonoları yükselişte

Asya borsaları, emtia fiyatlarında gerileme ve ABD'de beklentilerin altında gelen yeni konut inşaat rakamlarının ardından, madencilik ve teknoloji hisseleri önderliğinde düştü. Hazine bonoları ve dolar ise değer kazandı. 

Çin'in 'kortizonlu büyümesi' yeni bir yavaşlama korkusu salıyor

Çin'de büyük olasılıkla teşvik paketlerinin desteği ile bollaşan kredi ortamı ülkenin üçüncü çeyrekteki büyüme hızını son bir yılın en yüksek seviyesine çıkardı. Politika yapıcıların şimdi yapması gereken şey ise ekonominin devlet desteği olmadan nasıl ayakta kalacağını çözmek. 

'Külçe altının nedimesi' olan gümüş, altını geçebilir

Citigroup'tan yapılan açıklamaya göre ekonominin toparlanmaya başlamasıyla gümüşteki değer artışı 2010 ortalarında altını geride bırakabilir. 

CNBC

ABD Temsilciler Meclisi sağlıkta devlet sigortasına yakın

ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratlar ücretsiz devlet sigortası da içerecek olan yeni sağlık reformu yasası üzerinde anlaşmaya yakın. 

Geithner: Ana kurtarma programları sona eriyor

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, Obama yönetiminin 700 milyarlık finansal kurtarma paketinin tam ortasındaki programları sona erdireceğini ancak hala güçlü şekilde toparlanmaya başlamayan ekonomiye olan desteğe odaklanmaya devam edeceklerini söyledi. 

Buffet: Geçen seneye oranla ekonomide 'muazzam ilerleme' sağlandı

Ünlü yatırımcı Warren Buffet, "ekonomide bir yıl öncesine göre muazzam ilerleme kaydettik" dedi ancak önümüzdeki bir ya da iki çeyrekte neler olabileceği ile ilgili somut öngörülerde bulunmadı. 

CNNMONEY

Petrol fiyatlarında şok döneminin dönüşü

Yükselen enerji fiyatları ekonominin iyiye gittiğinin bir göstergesi. Ancak petrolün fiyatının 80 dolar seviyesine ve benzinin galon fiyatını 3 dolara yaklaşması, analistlerin daha fazla artışın toparlanmayı yolundan çıkaracağı yorumlarına neden oluyor. 

Büyük bankalar mevduatınızı toplayıp kaçıyor

Geçen sene yaşanan büyük ekonomik krizden kurtulan bankalar büyük miktarda mevduat toplamasına rağmen topladıkları bu kaynakları kredi olarak kullandırmakta aynı beceriyi göstermedi. 

Beyaz Saray: Federal müdahale ikinci büyük buhranı önledi

ABD Başkanı Barack Obama'nın baş ekonomi danışmanı, yönetimin geçen sene çabuk tepki vermesi küresel krizin büyük bir çöküşe dönüşmesini engellediğini söyledi. 

FORBES

GM ve Toyota'yı acılı bir dönem bekliyor

Bazı küçük ölçekli otomobil üreticileri ekonominin yavaşladığı bir yıldan kazançlı çıkmayı başardı. Acaba Toyota ve General Motors da aynı canlılığı kazanabilir mi? 

Yahoo'nun üçüncü çeyrek karı gelirindeki azalmaya rağmen arttı

Yahoo'nun üçüncü çeyrek kârı, geliri arka arkaya üçüncü dönemde de düşüş gösterip son dönemde yüzde 12 azalmasına rağmen, üç kattan daha fazla artış gösterdi. Şirketin açıkladığı kâr rakamının arkasında ise geçtiğimiz sene aldığı maliyet azaltıcı önlemler ve bundan dolayı 2 binden fazla çalışanın işten çıkarması yatıyor. 

Asya'da borsalar geriledi

Asya borsaları ABD'den zayıf gelen veriler ve emtia fiyatlarında gerileme ile değer kaybetti. Japonya'da Nikkei endeksi yüzde 0.3 gerilerken, Avustralya'da kayıp yüzde 0.4 düzeyinde gerçekleşti. 

MARKETWATCH

Asya borsaları düştü, teknoloji hisseleri geriledi

Asya bölgesindeki borsalar eksi değerde seyrederken birçoğu günü en düşük seviyeden kapattı. Güney Kore ve Tayvan’da teknoloji şirketlerine ait hisseler kâr realizasyonu ile düştü. 

Ufukta varlık fiyatlarında yeni balon görünüyor

ABD Merkez Bankası yetkililerinden Janet Yellen, alarm zilleri çalmanın zamanı gelmese de, küresel ekonomiye aktarılan trilyonlarca dolar değerindeki kaynağın varlık fiyatlarında yeni bir balon oluşturma riskini ortaya çıkardığını söyledi. 

Yatırımcılar konut piyasası verilerine bakıyor

ABD'de, borsa yatırımcıları için önemli göstergelerden olan konut sektörünün, bu yıl yüzde 20'den fazla büyümesi müteahhitlik şirketlerine yönelik iyimserliğin artmasına neden olmuştu. Ancak bu iyimserlik Salı günü gelen yeni konut inşaat rakamları ile darbe yedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Dünya Basını (30 Ekim 2009)30 Ekim 2009 Cuma 11:26
  • Dünya Yazarları (27-28 Ekim 2009)29 Ekim 2009 Perşembe 18:43
  • Dünya Basını (29 Ekim 2009)29 Ekim 2009 Perşembe 18:19
  • Dünyadan Basın Özetleri27 Ekim 2009 Salı 11:55
  • Dünya Yazarlarından Özetler27 Ekim 2009 Salı 11:40
  • Dünya Basınından Özetler26 Ekim 2009 Pazartesi 12:48
  • Dünya Basınından Özetler (24.10.2009)24 Ekim 2009 Cumartesi 11:28
  • Dünya Yazarlarından Özetler ( 22-23 Ekim 2009)24 Ekim 2009 Cumartesi 10:35
  • Dünya Basınından Manşetler (23.10.2009)23 Ekim 2009 Cuma 14:37
  • Dünya Basınından Manşetler (22.10.2009)22 Ekim 2009 Perşembe 13:37
  • ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89