• BIST 9137.21
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 15 °C

YSK bugün karar verecek!

YSK bugün karar verecek!
BDP’nin desteklediği 7 adaydan Zana, Dicle, Kışanak, Tuncel, Kürkçü ve Salih Yıldız “hak yoksunluğumuz yok” şeklindeki eksik belgeleri YSK’ya başvurdu.

BDP’nin desteklediği 7 adaydan Leyla Zana, Hatip Dicle, Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü ve Salih Yıldız “hak yoksunluğumuz yok” şeklindeki eksik belgeleri sunup “Bizi kesin bağımsız aday listesine koyun” diye YSK’ya başvurdu. Diğer aday İsa Gürbüz ise mahkemeden belge alamadı.

YSK başvuruları bu sabahtan itibaren değerlendirecek.YÜKSEK Seçim Kurulu (YSK) BDP’nin desteklediği milletvekili adaylıkları iptal edilen Leyla Zana, Hatip Dicle, Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü, Salih Yıldız’ın başvurusunu bugün görüşecek. BDP’nin desteklediği diğer bağımsız aday İsa Gürbüz ise mahkemeden memnu hakların iadesi belgesi alamadı.Hürriyet gazetesinde yer alan haber şöyle:

Belgeyle başvuru

Vetolu milletvekili adayları, avukatları kanalıyla, dün “hak yoksunluğumuz yok” şeklindeki eksik belgeleri sunup, “İptal kararınızı yeniden gözden geçirip kaldırın. Bizi kesin bağımsız aday listesine koyun” diye YSK’ya başvurdu. BDP’nin Elazığ adayı İsa Gürbüz’ün “memnu hakların iadesi” amacıyla yaptığı başvuruysa reddedildi. Gürbüz’ün avukatı Mehmet Sadık Karagöz, müvekkilinin 2004 yılında kaçak elektrik suçundan ceza aldığını, yeni TCK’ye göre 3 yıla düşürülen denetimli serbestliğin değil de 5 yıllık denetime tabi tutulduğunu; uyarlama yapılmadığı için 2009’da suç ve suçluyu övdüğü gerekçesiyle yeniden ceza aldığı için memnu hakların iadesi talebinin mahkemece reddedildiğini söyledi. Gürbüz de aynı süreçte Sarıcan Beldesi Belediye Başkan Adayı olduğunu, ancak o zaman sorun olmadığını belirtti.

Mahkemeden karar aldılar

Zana ve Dicle dün Ankara 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nden “Yasaklanmış haklarının bulunmadığı” kararı aldı. Avukat Mehmet Nuri Özmen, dün YSK’ya elden başvuru yaptı. Böylece, önceki günkü başvurularında Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin “memnu hakların iadesi kararına gerek yok” kararına dayanan Zana ve Dicle de YSK’nın istediği belgeyi sundu. Zana’nın avukatları Fethi Gümüş ve Cabbar Leygara başvurularında, YSK’yı “Memnu hakların iadesiyle” ilgili 2007’de verdiği, “Yeni TCK’ya göre ceza almış olanlar memnu hakların iadesi kararı getirmesin, cezanın infazının tamamlandığına ilişkin belge versin” ilke kararlarını çiğnemekle suçladı. İnfazın tamamlandığını gösterir belgenin başvuru sırasında gösterildiğini belirten avukatlar, dilekçede şunları savundu: “Başkanlığınız iptal kararı ile Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin, ‘memnu hakların iadesi kararına gerek bulunmadığı’ şeklindeki kesinleşmiş kararını yok saymakta ve bir mahkeme kararını uygulamaktan kaçınmaktadır. Başkanlığınız denetleme görevi, yetkisi ve hakkı olmadığı halde bu kararı ile bir mahkeme kararını denetleyip ortadan kaldırmıştır. Başkanlığınızın bu kararıyla sergilediği yaklaşım hukukun bilinebilirliği hususunu da ortadan kaldırmaktadır.” Özmen, dün Kışanak için İzmir 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nden aldığı memnu haklarının iadesine ilişkin belgeyi de YSK’ya sundu.

Özcan: Benimki siyasi değil

YSK’nın milletvekili adaylıklarını iptal ettiği 12 kişiden Harun Özcan da yeni adli sicil kaydı alıp, Çanakkale Merkez İlçe Seçim Kuruluna sundu. Özcan, Çanakkale Adliyesi önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, adli sicil kaydında, Yargıtay aşamasındaki davanın görülmesi sebebiyle milletvekilliği adaylık başvurusunun iptal edildiğini anımsattı. Özcan, YSK kararının siyasi olduğuna inandığını belirterek, “Ancak bana verilen vetonun siyasi olduğunu düşünmüyorum” dedi.

Özgürlüklerin önünü açacak yorum yapılacağını umuyorum

YSK Başkanvekili Kırdar Özsoylu dün gazetecilere yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Bağımsız adayların başvuruları yarın (bugün) saat 10.00 itibariyle değerlendirmeye alınacak. Ben Kurulumuzun demokratik hakların gelişmesi yönünde, temel hak ve özgürlüklerin önünü açacak mahiyette yorum ve değerlendirmeler yapabileceğini umuyorum, düşünüyorum. Bu benim şahsi kanaatim.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89