• BIST 8718.11
  • Altın 2244.782
  • Dolar 32.3318
  • Euro 35.1637
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Berlin -3 °C

Mithat Sancar: Seçime Yeşil Sol Parti ile gireceğiz

Mithat Sancar: Seçime Yeşil Sol Parti ile gireceğiz
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, seçimlere Yeşil Sol Parti ile gireceklerini açıkladı.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP ile ilgili kapatma davasına dikkat çekerek, seçimlere Yeşil Sol Parti ile gireceklerini söyledi.

Halk TV’de yayımlanan Lider Masası’nın konuğu olan Sancar, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı çıkarmama kararını, Anayasa Mahkemesi’nin kapatma davasına ilişkin kararını ve HDP’nin seçimlere nasıl gereceğini değerlendirdi. Sancar, şunları ifade etti:

Bizler seçimlerde izleyeceğimiz yolu 27 eylül 2021’de duyurmuştuk. HDP çalışmalarını çok erken zamanında başlatmış, hazırlıklarını yapmış bir partidir. O zamanlar parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin farklı dinamiklerini olduğunu söylemiştik. Parlamento seçimlerine kendi ittifakımızla gireceğimizi söylemiştik. HDP hiçbir ittifakla değil kendi ittifakı ile seçime girecek. Emek ve Özgürlük İttifakı bunun somut örneği oldu.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilkesel buluşmaların gerçekleşmesinin gerekli olduğunu belirtmiştik. Çünkü demokrasi, kişiler değil ilkeler üzerinde gerçekleşir.

Biz 2021’de özellikle diğer muhalefet partileriyle görüşmelere açık olduğumuzu söylemiştik. Biz 6’lı masa tarafından cumhurbaşkanı adayı belirlenirse kendisine destek vereceğimizi söylemiştik ama bu konuda karşılık alamadık.

Ben 2022 Ekimi’nde MYK’da aldığım kararı duyurdum ve biz o zaman kendi adayımızla devam edeceğimizi duyurduk. Elbet bunu Emek ve Özgürlük İttifakı ile görüştük. İsim havuzu oluşturduk. Tam da şubat sonunda adayımızı açıklayacaktık ama 6 Şubat’ta içimizi yakan deprem yaşandı. Biz bölgeye gittik. Döndük ve cumhurbaşkanı adayını gözden geçirmemiz gerektiğini düşündük.

‘Aday çıkarmama kararını yeniden değerlendirdik’

Bu iktidar bu ülkeyi harabeye çevirdi. Hukuku ayaklar altına aldı. Çok boyutlu krizler var. Bu deprem ülkemize ve insanlarımıza çok bedel ödetti. Biz bu iktidardan kurtulmak şart diyerek bu aday çıkartma kararını yeniden değerlendirdik.

Bu deprem sadece bir afet olarak görülemez. Kayıplarımız, seçime bu kadar az süre kalmışken bu kadar ağır şekilde yaşadığımız yıkım. Bize farklı bir yol izlememiz gerektiği konusunda bize mesaj oldu.

Bundan sonra parlamentoda nasıl bir yol izleyeceğimiz sık sık soruluyor. Kapatma davası var. Bu iktidarın bilinçli bir stratejisidir. Dava açıldığı zamanda bu değerlendirmeyi yaptık. Bu dava seçim dönemine sarkıtılır.

Binde bir ihtimal bile olsa kapatma riskinin olduğu bir sürece biz kendimiz girmeyiz. Bunu parti meselesi olarak düşünmeyin. Tarihin en kritik seçimine giriyor. Seçim süreci çok mühim. Bu iktidar değiştiğinde demokratik dönüşüm yakalanabilmesi için biz ittifaklarımızla en büyük güvence olduğumuza inanıyoruz. Böyle bir güçten yoksun bırakma hakkımız, şansımız yok.

‘Yeşil Sol Parti ile seçime giriyoruz’

Eğer bugünkü talebimiz kabul edilseydi durumumuz farklı olacaktı. 11 Nisan’da savunma yapmamız bekleniyor. 11 Nisan’dan sonra bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Top Anayasa Mahkemesi’nde olacak. Yargının durumunu anlatmama gerek yok. Binde bir ihtimal olsa kapatma riskinin olduğu bir ortama biz girmeyiz. Tarihinin en kritik seçimine giriyor Türkiye. İktidarın inisiyatifine bırakamayız. Yeşil Sol Parti ile seçime giriyoruz. Resmi olarak söyleyeyim. Bu karar bütün bileşenlerimizle ve kurumlarımızla aldığımız bir karardır. Yeşil Sol Parti’yi engelleselerdi başka parti ile seçime girerdik.

Bu çalışmaları kapatma davasının açılmasıyla başlattık. Yeşiller Sol Parti’nin seçime girmesini engellemek için 12 Eylül gibi Anayasa’yı lağvetmesi gerekiyordu.

Seçime Emek ve Özgürlük İttifakı olarak gireceğimizi duyurduk. Parlamento seçimlerine ittifak olarak gireceğiz. Yeşil Sol Parti 81 ilde seçime girecek. Seçime katılma yeterliliği olan ittifak güçlerimiz de kendi amblemleri ile girecekler fakat hangi illerde ve nasıl olacağı konusunda çalışmalarımız devam ediyor.

Biz en yüksek oy oranına ve en yüksek güçlü temsiliyete ulaşmanın yolunun tek parti çatısı altında tek listede seçime girmek olduğu görüşündeyiz. İttifak bileşenlerimize de bunu açık söyledik. Hesaplamamıza göre en etkili sonuç bu şekilde alınacaktı. İttifak güçlerimiz kendi logoları ile seçime girmek istedi. Kararlarını değiştirmeyeceklerini söylediler. Bu anlaşılır bir şeydir. Bu ittifaka büyük bir önem veriyoruz.

‘Yeşil Sol Parti’den kontenjan istemeyecekler’

Kendi amblemi ile ittifak çatısı altında seçime katılacak partilerin Yeşil Sol Partiden kontenjan istemeyecekleri konusunda anlaştık.

‘Sol Parti ile görüşmelerimiz var’

Bu ittifakın yeni katılımlarla genişlemesi çalışmalarına da son güne kadar devam edeceğiz. Sol Parti de bunlardan biri. Görüşmelerimiz var.

Biz 100’ün üstünde milletvekili çıkarmayı hedef koyduk. Türkiye’nin felaket iktidarından kurtulmasını istiyoruz

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89