• BIST 8718.11
  • Altın 2246.262
  • Dolar 32.331
  • Euro 35.1881
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Berlin -1 °C

YSK Başkanı: Seçmen listeleri aynı kalacak

YSK Başkanı: Seçmen listeleri aynı kalacak
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, 23 Haziran'da yenilenecek İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı seçimine dair açıklamalarda bulundu.

Güven, vatandaşların YSK'nın sitesinde seçmen kayıtlarını bulamaması sorununa da açıklık getirdi. "Kendilerini bulamayan vatandaşlarımız muhtemelen adres değişikliği olup da şehir dışına giden veya listeden düşen seçmenlerdir" diyen Güven, "Vatandaşlarımız bugün öğleden sonra YSK'nın sitesinden kendilerini sorgulayabilecekleri gibi, hangi sandıkta, nerede oy kullanabileceklerini görme imkânına sahip olacaklar" diye konuştu.

Öte yandan YSK Başkanı, seçime girecek partilerle seçmen kütüğü listesinin paylaşıldığını duyurdu.

Sadi Güven'in açıklamasından satır başları şöyle:

"Son günlerde İstanbul'da yapılacak olan 23 Haziran'daki yenileme seçimlerinde kullanacağımız sandık seçmen listeleriyle ilgili yoğun tartışmalar olduğunu gördüm. İstanbul'da yapacağımız seçim yeni bir seçim değil, bir yenileme seçimi. Dolayısıyla 31 Mart 2019 günü yapmış olduğumuz seçimde kullandığımız sandık seçmen listelerinin aynısını 23 Haziran'da kullanacağız. Bu seçmen listelerinde herhangi bir güncelleme yapılmayacak. 31 Mart'ta oy kullanma hakkına sahip kim varsa aynı şahıslar 23 Haziran seçimlerinde de oy kullanma hakkına sahip olacaklar. Biz bugün itibariyle seçime katılan ve katılma hakkına sahip olan tüm siyasi partilerimizle, Sipport yani bizim seçmen kütüğünün siyasi partilerle bilgi paylaştığı Sipport üzerinden 23 Haziran'da kullanacağımız sandık seçmen listelerini paylaştık. Vatandaşlarımız da bugün öğleden sonra YSK'nın sitesinden kendilerini sorgulayabilecekleri gibi, hangi sandıkta, nerede oy kullanabileceklerini görme imkânına sahip olacaklar. Bu şekilde yenileme seçimler yürüyecek. 

31 Mart seçimlerindeki şartlarla seçime gidilecek. Herhangi bir ekleme ve çıkarma olmayacak kısıtlı seçmenle ilgili. Ancak 298 sayılı kanunun 7-8. maddeleri gereğince oy kullanamayacak kısıtlı seçmenlerle ilgili 5 gün önce aynı listelerde bir değişiklik yapmadan yanına 'oy kullanılamaz' şerhi düşülecek. Çünkü aynı listelerle gidilecek. O kişiler silinmeyecek, sistem karşılarına oy kullanamaz şerhini düşecek.

Bugüne kadar yapılan sorgulamada vatandaşlar seçmen kayıtlarını bulamazlar. Çünkü bizim sistem şöyle işliyor; anlık olarak Türkiye'de seçmen kimse o an itibariyle seçmen listeleri yayınlanıyor. Kendilerini bulamayan vatandaşlarımız muhtemelen adres değişikliği olup da şehir dışına giden veya listeden düşen seçmenlerdir. Ancak biraz önce belirttiğim gibi 23 Haziran'da yapacağımız seçim, 31 Mart'ta yaptığımız seçimin tekrarıdır. Dolayısıyla aynı seçmen listelerini biz kullanacağız. 31 Mart'ta kim oy kullanma hakkına sahipse 323 Haziran'da da o kişiler oy kullanma hakkına sahip. Bugüne kadar kendimi göremedim diyen vatandaşlarımız bugün sistemi, açtığımızda nerede hangi sandıkta oy kullanacaklarını görebileceklerdir. 

Siyasi partiler de 31 Mart listesiyle bunu karşılaştırma imkanını bulacaktır.

Gerekçeli karar konusunda arkadaşlarımız çalışıyor."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89