• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 4 °C

Vekiller yine kendilerine çalıştı!

Vekiller yine kendilerine çalıştı!
Milletvekillerinin emekliliklerini düzenleyen önerge, Meclis’te yapılan görüşmelerin ardından kabul edildi. Buna göre en az 2 yıl vekillik yapanlar emekli maaşı alabilecek.

Emekli Sandığı Kanunu'na ilişkin verilen bir önerge ile emekli milletvekilleri maaşının belirlenmesi için esas alınan "Emekli Cumhurbaşkanı maaşının yüzde 42'si" ifadesi "maddede bulunan yüzde 42 oranı 31 Aralık 2020 tarihine kadar yüzde 60 olarak uygulanır" şeklinde değiştirildi. Böylece daha önce emekli milletvekili maaşı olarak belirlenen 5 bin 800 TL, 8 bin 100 TL'ye çıkarılmış oldu.

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na yönelik 11. maddeye ilişkin Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, Ankara Milletvekili Fatih Şahin, Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş bir önerge verdi. Önerge ile Milletvekilleri yada dışardan atanan bakanların görevlerini tamamlamasının ardından seçilememeleri halinde işsizliği döneminde "Herhangi bir yerde sigortalı olmadıkları süresince" 4 yıl boyunca maaşı ödenecek.

Emekli maaşları arttı

Yapılan yasal düzenleme ile sigorta bedeli olarak Başbakanlık Müsteşarı için uygulanan prim esas alınırken, daha sonra verilen bir başka önerge ile de emekli milletvekilleri maaşının belirlenmesi için esas alınan "Emekli Cumhurbaşkanı maaşının yüzde 42'si" ifadesi "maddede bulunan yüzde 42 oranı 31 Aralık 2020 tarihine kadar yüzde 60 olarak uygulanır" şeklinde değiştirildi. Böylece daha önce emekli milletvekili maaşı olarak belirlenen 5 bin 800 TL, 8 bin 100 TL'ye çıkarılmış oldu.

Ayrıca aynı değişikliğe milletvekilliği sona erenlerin yanısıra, "Cumhuriyet Senatosu, Temsilciler Meclisi ve Danışma Meclisi Başkanları da bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren yararlanır" ifadesi de konuldu. Oylamanın öncesinde verilen bir başka önerge ile de uygulama tarihleri olarak emekli maaşı düzenlemesi 1 Mart 2012, zam oranını belirleyen 14. madde 1 Şubat 2012 şeklinde düzenlendi. Diğer maddeler ise kanunun yayınlandığı tarihten itibaren geçerli olacak.

Genel Kurul'da yapılan açık oylama sonucunda tasarının geneli 216 kabul, 29 red oyu ile kanunlaştı. TBMM Başkanvekili Meral Akşener, Türkiye-Almanya Çifte Vergilendirmenin Önlenmesine ilişkin kanunun kabulünün ardından oturumu 3 Ocak 2012 tarihinde açılmak üzere kapatırken milletvekillerinin yeni yılını da kutladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89