• BIST 9096.05
  • Altın 2323.989
  • Dolar 32.3607
  • Euro 34.9689
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 12 °C

Ufukta diyalog var

Ufukta diyalog var
Güneydoğu sokakları hareketli, AKP ile BDP arasındaki gerginlik de had safhada. Tam bu ortamda BDP’li Ufuk Uras’ın Başbakan’la yaptığı bir saatlik görüşme büyük önem taşıyor.

Güneydoğu sokakları hareketli, AKP ile BDP arasındaki gerginlik de had safhada. Tam bu ortamda BDP’li Ufuk Uras’ın Başbakan’la yaptığı bir saatlik görüşme büyük önem taşıyor.

Güneydoğu sokakları, Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye teslim edilmesinin yıldönümü vesilesiyle bir süredir hareketli. Geçen hafta göstericilerle güvenlik güçleri arasında ciddi çatışmalar yaşandı. Çok sayıda kişinin gözaltına alındığı olaylar, AKP ile BDP arasındaki gerginliğin daha da artmasına neden oldu. Başbakan Erdoğan ile BDP lideri Selahattin Demirtaş’ın birbirlerini suçlayan sert açıklamaları ise iki parti arasındaki ipleri kopma noktasına getirdi. İşte tam bu atmosferde, tansiyonu düşürecek ilginç bir gelişme yaşandı: BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Başbakan Erdoğan’la bir saat süren önemli bir görüşme yaptı.

Uras, Başbakanlık Konutu’na çıkmadan önce BDP lideri Selahattin Demirtaş ve bazı Kürt siyasetçilerle de görüş alışverişinde bulundu. Kulislere yansıyan bilgilere göre Ufuk Uras, Erdoğan ile yaptığı görüşmede, yürürlükteki ateşkesin sürekliliğinin sağlanması için hükümetin demokratik adımlar atması gerektiğini söyledi. Erdoğan’ın Cumartesi Anneleri’ni kabul etmesinin önemli olduğunu vurgulayan Uras, Meclis’te kurulan Faili Meçhul Cinayetleri İnceleme Komisyonu’nun genelleştirilmesinin gerekli olduğuna değindi. Seçimlerin barış ortamında yapılabilmesi için hükümetin birtakım jestler yapması ihtiyacını vurguladı. Uras, “Ne yapıp edip bölgedeki gerginliğin düşürülmesi gerekiyor” dedi.

Görüşmede Başbakan’ın BDP’lilerle diyalog kurması da konuşuldu. Başbakan Erdoğan, “diyaloga ve müzakereye” açık olduğunu belirttikten sonra, kendisinin veya arkadaşlarının önümüzdeki haftalarda BDP eşbaşkanları ile bir araya gelebileceğini iletti. Randevu tarihinin belirlenmesi için çalışmalar şimdiden başlamış durumda.

Başbakan Erdoğan görüşmede, BDP’lilerin kendisini yanlış anlamasından da yakındı. Kürtçe konusunda kendisinin “tek dil” dayatmasında bulunmadığını, sadece “Tek devlet, tek millet, tek bayrak” görüşünde olduğunu söyledi. Ufuk Uras, Başbakan’ın sert üslubunun BDP’de yol açtığı rahatsızlığa dikkat çekince, Erdoğan, BDP’nin de kendisi ve partisi hakkında Güneydoğu’da daha ağır bir dil kullanmasından şikâyet etti.

BDP’nin hazırladığı yeni anayasa taslağı da konuşulanlar arasındaydı. Uras, BDP’nin yeni anasaya taslağını Başbakan’a anlattı. Etnik göndermeler içermeyen bu taslağın Kürt sorununun çözümüne katkı sunacağını belirten Uras’a Başbakan, “O taslağı da alıp değerlendiririz” yanıtını verdi.

Ufuk Uras, bu görüşmede, haksız rekabete neden olan hazine yardımı konusunu da gündeme getirdi.

Siyasi Partiler Kanunu’na göre son genel seçimde yüzde yedi ve üzeri oy alan partiler yardıma hak kazanıyor. Hazine, bu seçimlerde AKP, CHP ve MHP’ye 111.6 milyon TL vercek. BDP ise Meclis’te grubu bulunmasına rağmen tek kuruş alamayacak. Bu haksızlığın giderilmesi de gerek. Erdoğan, konuyu yeniden inceletme mesajı verdi.

Gündemdeki gelişmelerin gölgesinde kalmasına rağmen, Erdoğan ile Uras arasında yapılan görüşmenin önemli sonuçları olacaktır. Bu görüşme, hükümet ile BDP arasında diyalogu yeniden başlatacaktır. Diyalogun başlaması, martta PKK’nın yeniden değerlendireceği “ateşkesi” olumlu etkiler; böylece Türkiye de barış içinde seçimlere gider.

Kurtuluş TAYİZ - Taraf

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89