• BIST 9468.33
  • Altın 2500.414
  • Dolar 32.5951
  • Euro 34.8132
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 6 °C

Türkiye Süleyman Şah Türbesi için operasyon yaptı

Türkiye Süleyman Şah Türbesi için operasyon yaptı
TSK, Türkiye sınırları dışındaki tek Türk toprağı olan Suriye’deki Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'na operasyon gerçekleştirdi.

Suriye’de dört yıldır devam eden iç savaş sebebiyle Türkiye’nin önemli gündem maddelerinden biri haline gelen Süleyman Şah Türbesi operasyonla boşaltıldı.

Eşme köyüne bayrak dikildi

Bir süredir bölgedeki çatışmalar nedeniyle askerlerin nöbet değişimi yapmadığı Türkiye’nin yurt dışındaki tek Türk toprağı Süleyman Şah Saygı Karakolu’ndaki Süleyman Şah Türbesi’nde yer alan naaş ve buradaki Saygı Karakolu’nda görevli 38 personel gece yarısı Türkiye’ye getirildi.

‘Şah Fırat’ adı verilen operasyonda çatışma çıkmazken, operasyona katılan bir askerin kaza sonucu hayatını kaybettiği açıklandı. Kazanın nasıl gerçekleştiğine dair bir bilgi verilmezken, hayatını kaybeden askerin muhabere astsubayı Halit Avcı olduğu öğrenildi.

Süleyman Şah’ın naaşının Suriye sınırları içindeki Eşme Köyü’nde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kontrol altına aldığı ve Türk bayrağının çekildiği yeni türbeye nakledileceği belirtildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriye’deki Süleyman Şah Saygı Karakolu’ndaki askerlerin Türkiye’ye getirilmesiyle ilgili Twitter’deki hesabından açıklamalarda bulundu.

Davutoğlu şunları yazdı: “Ecdadımızın emaneti Süleyman Şah’ın naaşı Suriye içindeki yeni mekanına geçici olarak nakledilmek üzere ülkemize getirilmiştir. Bugüne kadar büyük bir onurla görev yapan Süleyman Şah Saygı Karakolu personeli de TSK’nın Şah Fırat operasyonuyla yurda dönmüşlerdir. Süleyman Şah’ın naaşının nakledileceği Suriye Eşmesi’nde bir bölge ordumuz tarafından kontrol altına alınmış, bayrağımız göndere çekilmiştir. Her türlü riski barındıran çatışma ortamında Suriye toprakları içerisinde gerçekleştirilen bu son derece başarılı operasyon nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri’mizin kahraman personelini bir kez daha tebrik ediyorum.”

Güvenlik sorunları gerekçe gösterildi

Genelkurmay Başkanlığı’nın web sayfasında da operasyonla ilgili açıklama yapıldı.

Açıklamada, Süleyman Şah Saygı Karakolu’ndaki manevi değeri yüksek ecdat yadigârı emanetlerin Suriye’de ortaya çıkan güvenlik sorunları ve askeri zaruretler nedeniyle, Türkiye’nin hakları saklı kalmak üzere geçici olarak yine Suriye topraklarında bulunan Suriye Eşmesi köyüne taşınmak üzere Türkiye’ye getirildiği belirtildi.

Açıklamada, kaza sonucu bir askerin hayatını kaybettiği belirtildi.

Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklaması şöyle: “Uluslararası antlaşmalarla Türk toprağı olan Süleyman Şah Saygı Karakolu’ndaki manevi değeri yüksek ecdat yadigârı emanetler, Suriye’de ortaya çıkan güvenlik sorunları ve askerî zaruretler nedeniyle, haklarımız saklı kalmak üzere geçici olarak yine Suriye topraklarında bulunan Suriye Eşmesi köyüne taşınmak üzere getirilmiştir. Geride değerli emanet bırakılmamıştır. Suriye Eşmesi’nde naaşın nakledileceği bölge birliklerimiz tarafından kontrol altına alınmış, bayrağımız göndere çekilmiştir.

‘Şah Fırat’ Operasyonu sırasında herhangi bir çatışma yaşanmamış, başlangıç evresindeki intikal esnasında bir personelimiz geçirdiği bir kaza sonucu şehit olmuştur. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Hareketlilik hissedilmişti

Türkiye’nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprağı Süleyman Şah Türbesi ile son gelişmelerin ardından Mürşitpınar Sınır Kapısı’nda dün görülen yoğun askeri hareketlilik ‘Şah Fırat Operasyonu’nun ilk işaretleri olarak değerlendirilmişti.

IŞİD’in kontrolü altındaki bölgede çatışmalar nedeniyle bir süredir askerlerin nöbet değişimi yapmadığı Süleyman Şah Türbesi’yle ilgili son iddialar üzerine gözler Şanlıurfa’nın Suruç ilçesi yakınlarındaki Mürşitpınar Sınır Karakolu’na çevrilirken dün öğleden sonra Mürşitpınar Sınır Kapısı’na zırhlı askeri araçlar gelmiş, bir süre sonra kapıdan zırhlı askeri araçlar giriş-çıkış yapmıştı.

Suriye’nin Halep iline bağlı Karakozak Köyü sınırları içinde bulunan ve Türkiye’nin kendi sınırları dışındaki toprağı Süleyman Şah Türbesi, sınıra 30 kilometre uzaklıkta bulunuyordu. Buradaki Süleyman Şah Saygı Karakolu’nda Şanlıurfa’daki 20’nci Zırhlı Tugay 3’üncü Hudut Alayı 2’nci Tabur Komutanlığı’na bağlı askerler nöbet tutuyordu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89