• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 13 °C

Türkiye Korktu BBC Açıkça Yazdı

Türkiye Korktu BBC Açıkça Yazdı
Türkiye'de Cumhurbaşkanı Gül'e açılan davanın adını kimse koymuyor. Ama İngiliz yayın kuruluşu BBC, pazartesi dünyaya servis ettiği haberde adını koydu...

"Biz adını koymasak, hatta dile getirmeye cesaret edemesek de İngiliz yayın kuruluşu BBC, pazartesi günü tüm dünyaya servis ettiği haber yorumda 'laik çevreler AKP'ye karşı yüksek yargıyı kullanıyor' dedi. Bir bakıma da bir cümleyle durumu özetlemiş oldu. "

İşin adını BBC koydu!

Sincan Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'ın Cumhurbaşkanı Gül hakkında verdiği 'sahtecilikten yargılanmalı' kararının kopardığı fırtına katlanarak büyüyor.

Kararın hukuksuzluğu bir yana usulsüz de olduğu ortaya çıktı. Gül'ün yargılanamayacağı konusundaki açık anayasal hükmü hiçe sayan Kaçmaz yasal itiraz süresi bittikten 28 gün sonra itirazı işleme koyarak usulen de kural ihlali yapmış oldu.

Dün haberlerini verdik. Söz konusu hakim Kaçmaz ile ilgili 1. Ergenekon iddianamesinde inanılmaz iddialar yer alıyor. Ergenekon sanıklarının alnından öptüğü hakim Kaçmaz hakkında adliye koridorlarında da ilginç senaryolar dolaşıyor.

Aslında işin teknik boyutlarının hiçbir anlamı kalmadı. Biz adını koymasak, hatta dile getirmeye cesaret edemesek de İngiliz yayın kuruluşu BBC, pazartesi günü tüm dünyaya servis ettiği haber yorumda 'laik çevreler AKP'ye karşı yüksek yargıyı kullanıyor' dedi. Bir bakıma da bir cümleyle durumu özetlemiş oldu.

4 gündür yüksek yargıdan 'hayır öyle değil, yargı seçilmiş hükümetlere karşı mücadelenin bir aracı değildir' şeklinde bir açıklama gelmedi. Hatta bu yorumu teyit eder tavırlar da sergilendi.
Ülke gündemi çok hızlı değiştiği için resmin bütününü kaçırmak mümkün. Tekil olayları yan yana sıraladığınız zaman tam da BBC'nin tarif ettiği türden bir tablo ortaya çıkıyor. M.Ali Kışlalı'nın aylar öncesinden yazdığı gibi "TSK'nın üzerine titrediği laik temelli Cumhuriyet'in muhafaza edilmesinde, ön plandaki rolün şimdi yüksek yargıda olduğu görülüyor "

Ankara kulislerinde dolaşan senaryolara göre de Kaçmaz'ın verdiği kararın başka versiyonları da gelecek. Hatta yeni bir parti kapatma davası sürpriz bile olmaz. Ya da süren davalara HSYK üzerinden müdahaleler yapılabilir. Tabi bunlar senaryo. Ama ilk duyulduğunda 367 kararı için 'hadi canım' dendiğini de unutmamak lazım.

Son bir not da yargıyı yıpratma tartışmalarıyla ilgili. Yargıyı kim siyasallaştırıyor? sorusunun en güzel cevabını AİHM istatistikleri veriyor. 1987'den bugüne kadar Türkiye ile ilgili 1939 dava sonuçlanmış. 1676'sında kural ihlali bulunmuş. Sadece 37'sinde 'adil yargılama yapıldığı' sonucuna ulaşılmış. Hatırlatalım AİHM'e gitmek için tüm yargı yollarını bitirmek gerekiyor. Daha bir şey söylemeye gerek var mı?

Adem Yavuz Arslan/Bugün

Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89