• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 18 °C

Türkiye Hizbullahı kararında tüyler ürpertici ifadeler

Türkiye Hizbullahı kararında tüyler ürpertici ifadeler
1993-2001 yıllarında 32 kişinin öldürülmesi ve çok sayıda kişinin yaralanması eylemlerini gerçekleştiren davada karar tamamlandı.

Batman ve Adana'da 1993-2001 yıllarında 32 kişinin öldürülmesi ve çok sayıda kişinin yaralanması eylemlerini gerçekleştirdiği gerekçesiyle yargılanan Hizbullah üyesi 3'ü tutuklu 8 sanıkla ilgili gerekçeli karar tamamlandı.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesince hazırlanan 765 sayfalık kararda, Hizbullah'ın bölgede işkenceyle sorgulayıp öldürdüğü çok sayıda kişinin nereye gömüldüğünün tespit edilemediği belirtildi.

PKK-Hizbullah çatışması

Kararda, 1990-1995 yıllarında bölgede PKK ile Hizbullah mensupları arasında yoğun çatışmalar yaşandığı, bu çatışmalarda, aralarında gazeteci, öğretmen, doktor, parti yöneticisi, milletvekili, sendikacı, cami imamı ve esnafın da bulunduğu yüzlerce kişinin öldürüldüğü veya kaçırıldığı için akıbetinin tespit edilemediği kaydedildi.

"Sorgulayıp öldürdüler"

Hizbullah'ın eylemlerinin profesyonelce gerçekleştirildiğinin belirtildiği kararda, "Şahıslara yönelik bireysel silahlı saldırılarda son derece ustaca çalışan tetikçiler kullanıldığı ve hedef şahsın ensesine ateş etme şeklinde gerçekleştiği görülmektedir" denildi.

Kaçırılan kişilerin kara çarşaf giydirilerek başka şehre götürüldüğü belirtilen kararda, sorgulanıp öldürülen şahısların cesetlerinin buzdolabının içinde hücre evlerine taşınıp gömüldüğü bildirildi.

Bu kişilerin Hizbullah'ın "sorgu timi" tarafından sorgulandığı belirtilen kararda, "Hizbullah mensupları hakkında açılan dava dosyaları incelendiğinde, çok sayıda örgüt mensubu hakkında, onlarca kişiyi PKK mensubu olduğu gerekçesiyle kaçırdıkları ve işkenceyle sorgulayıp öldürdükleri iddiasıyla dava açılmıştır. Kaçırılan kişilerin örgüt sığınaklarında sorgulandıktan sonra öldürüldüğü yönünde bilgiler olmasına rağmen, örgütün hücre yapılanması şeklinde çalışmış olması sebebiyle, açık kimlikleri tespit edilemeyen bu kişilerin nerelere gömüldüğü tespit edilememiştir" denildi.

KARAR

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki karar duruşmasında, sanıklardan Mithat Yılmaz 765 sayılı TCK'nın "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın tamamını veya bir kısmını tağyir, tebdil ve ilgaya teşebbüs etme" suçunu kapsayan 146/1. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet, sanıklar Mehmet Salih Şimşek ve Mehmet Ali Çelik de aynı suçtan müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Tutuksuz yargılanan sanıklar Aydın Akgün ve Murat Demir de aynı suçtan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmış, ceza, sanıkların dosyanın aydınlatılmasına yardımcı oldukları gerekçesiyle 14 yıl hapis cezasına çevrilmişti.

Sanık Demir, tutuklulukta geçirdiği süre göz önünde bulundurularak tahliye edilmişti. "Terör örgütü üyesi olma" suçundan yargılanan diğer sanıklardan Bayram İnançlı ve Adnan Salman 7'şer yıl 6'şar ay, Resul Güngör de 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89