• BIST 9524.59
  • Altın 2524.268
  • Dolar 32.5721
  • Euro 34.6338
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 5 °C

Türkiye Barış Meclisi Kürt Sorunu Çalıştayı sonuçları

Türkiye Barış Meclisi Kürt Sorunu Çalıştayı sonuçları
Türkiye Barış Meclisi’nin 23 Haziran günü İstanbul Hill Otelinde düzenlediği Kürt Sorunu Çalıştayında alınan kararlar kamuoyuna açıklandı.

Barış Meclisi’nin çalıştayında farklı kesimlerden insanların buluştuğu nokta, Kürt sorununun çatışma, güvenlikçi bakış açısı ve savaş ile değil, siyaset alanında diyalog ve uzlaşmayla çözüleceği yönündeydi. Sorunun demokratik, eşitlikçi ve barışçıl bir temelde çözülmesi için çaba gösterilmesi gerektiğinin belirtildiği açıklamada, bu doğrultuda geniş kesimleri içeren etkili bir metnin imzaya açılacağı açıklandı.

Barış Meclisi’nin düzenlediği çalıştayda siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri ziyaret edilerek, toplantıda ifade edilen görüş, öneri ve kaygıların paylaşılacağı ifade edildi. Görüşme heyetlerinin oluşumunda toplantı bileşiminin zenginliğinin gözetileceğine dikkat çekildi.

38493

Çalıştay’da ayrıca kararlardan bağımsız olarak dile getirilen tekil öneriler de kamuoyu ile paylaşıldı. Bu öneriler de ise dikkat çeken görüşler şöyle:

* Silahların susmasını sağlamaya dönük çalışma öncelikli bir mesele olarak ele alınmalıdır.

* Kürtçe eğitim için öncelikle Kürt alfabesi resmen kabul edilmeli, üniversitelerde Kürtçe eğitmen yetiştirecek bölümler hemen açılmalıdır.

* Güven sorunun aşılması için adım atma konumunda olan hükümettir. Devlet şiddetine, tutuklamalara ve en temel medeni ve siyasi hakların ihlaline son verilmesi için acil çalışma başlatılmalıdır.

* Türkiye’nin imzacısı olduğu uluslararası anlaşmalarda yer alan temel medeni, siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel hak ve özgürlüklerin hayata geçirilip uygulanması, uluslararası anlaşmalarda bazı maddelere konmuş olan çekincelerin kaldırılması ve uluslararası hukuka riayet edilmesi gerekmektedir.

* Seçim barajı gibi anti demokrat yasalar, evrensel normlara uygun hale getirilmesi için toplumsal duyarlılık artırılmalıdır.

* Her kesimin ve her ferdin eşitliği ve eşit hak ve özgürlükleri evrensel standartlarda tanımlanarak güvence altına alınması için farklı kesimlerle birlikte ortak çaba harcanmalıdır.

* Tarafların eşit olarak masaya oturmaları sağlanmalıdır. BDP’nin de tartışmasız bir siyasi aktör olarak tanındığı, siyaset temelinde girilecek diyalog ve uzlaşmayla çözüm geliştirilmelidir.

* AK Parti, arkasındaki halk desteğine dikkat çekilerek demokratik çözüm yönünde sorumlu adımlar atmak için cesaretlendirilmeli ve siyasetçiler barış konusunda özgüvenli davranmaları için teşvik edilmelidir.

* AKP ve CHP liderlerinin görüşmeleriyle başlayan sürecin derinleşmesi için çalışma yapılmalıdır. Barış Meclisi özellikle CHP’ye, geçtiğimiz haftalarda attığı adımda ısrar etmesi için çağrı yapmalıdır.

* Anayasa yapım sürecinde ve hak ihlalleri konusunda seçici olmama, nesnellik, tarafsızlık ve şeffaflık gibi ilkelerinden uzaklaşılmamalıdır.

* Anayasa konusunda kapsamlı bir çalıştay yapılmalıdır. Konunun teknik boyutu da ele alınmalıdır. Anayasa yapım sürecinin şeffaflaştırılması talebi yükseltilmelidir.

* Kürt sorununun çözümü için Ergenekon, Balyoz ve KCK/PKK davalarını kapsayan bir genel af çalışması başlatılmalıdır.

* Diyanet İşleri Başkanlığı ziyaret edilmeli, camilerde hutbelerde barış çağrısı yapılması sağlanmalıdır.

* Türkiye Barış Meclisi’nin katılımının zenginleşmesi ve çeşitlendirilmesiyle birlikte temsil kabiliyetini genişletecek yeni yapılanmaya gidilmelidir. Toplumda vicdan sahibi insanları bünyesinde toplayacak bir kurum olmasına dönük çalışma yapılmalıdır.

* Türkiye Barış Meclisi, Gençlik Meclisleri oluşturulmalı, Kürt ve Türk gençleri bir araya getirilmelidir.

* Türkiye Barış Meclisi, aylık barış bülteni çıkartmalı, sosyal medyayı daha etkin kullanmalıdır. Medyayı takip edip raporlayacak bir Medya Komisyonu kurulmalıdır.

* Her iki toplumdan en çok kabul gören isim ve kurumların bir araya geldiği bir Ortak Çözüm Meclisi oluşturulmalıdır.

* Barış için yeni bir dil üretilmesine katkıda bulunacak ve çözümün önündeki psikolojik ve duygusal engellerin aşılmasına dönük çalışmalara öncelik verilmelidir.

* Yerellerde linçleri önlemeye dönük Meclisler kurulmalıdır.

Üç oturum olarak gerçekleşen çalıştay, Türkiye Barış Meclisi adına Hakan Tahmaz’ın açış konuşmasıyla başladı. Birinci oturumun yöneticiliğini Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Turgut Tarhanlı yaptı. Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Hüseyin Yayman Kürt Sorunu’nda Mevcut Durum konusunda sunuş yaptı. Öğlenden sonra yapılan 2. oturumda Mevcut Durum Karşısında Yurttaş Sorumluluğu konusu ele alındı. Bu oturumun yöneticiliğini yazar ve dilbilimci Necmiye Alpay yaptı. KONDA araştırma şirketinin müdürü ve yazar Bekir Ağırdır bu oturumda sunuş yaptı. Toplantının son oturumunun yöneticiliğini ise İHH yöneticisi avukat Gülden Sönmez, sunuşu ise Murat Çelikkan yaptı.

Toplantıya Abdulhekim Daş, Ahmet Kardam, Ahmet Yıldırım, Altan Öymen, Ayhan Ogan, Prof. Ayşe Erzan, Yrd. Doç Ayşen Candaş, Ayşe Aydoğan, Bekir Ağırdır, Belma Akçura, Bircan Yorulmaz, Prof. Cengiz Aktar, Cevat Öneş, Cevat Özkaya, Cumhur Kılıççıoğlu, Çoşkun Üsterci, Prof. Erol Katırcıoğlu, Ezgi Başaran, Fatma Bostan Ünsal, Gülten Uçar, Gülden Sönmez, Gökmen Karadağ, Hakan Tahmaz, Hasan Postacı, Doç. Dr. Hüseyin Yayman, Hüsnü Öndül, İmam Canpolat, Mahmut Koyuncu, Mehmet Şirin Tunç, Mehmet Latif Salihoğlu, Murat Çelikkan, Prof. Mesut Yeğen, Nabi Yağcı, Necmiye Alpay, Osman Bostan, Orhan Gazi Ertekin, Rober Koptaş, Selma Güngör, Yrd. Doç Sezai Temelli, Suat Yalçın, Doç. Şenel Karataş, Tanıl Bora, Prof.Tahsin Yeşildere, Tarhan Erdem, Turan Sarıtemur, Prof. Turgut Tarhanlı, Ümit Aktaş, Yavuz Delal, Yiğit Ekmekçi, Yrd.doç Yücel Demirer katılarak görüşlerini açıkladılar.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89