• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 6 °C

Türkeş Leyla Zana'ya 'kızım' diye hitap etti

Türkeş Leyla Zana'ya 'kızım' diye hitap etti
AK Parti adına kürsüye çıkan Adana Milletvekili Ömer Çelik'in MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş ile ilgili anlattığı bir anı, gerginliğe neden oldu.

AK Parti'li Çelik, 17 yıl önceki tarihi görüşmeyi TBMM'de anlattı

TBMM demokratik açılımla ilgili tarihi oturumunu dün gerçekleştirirken, AK Parti adına kürsüye çıkan Adana Milletvekili Ömer Çelik'in MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş ile ilgili anlattığı bir anı, gerginliğe neden oldu.

Çelik'in anlattığı olay 1992 yılında yaşandı. O yıl Nevruz kutlamalarında başlayan gerginlik hızla yayılmış ve Fethiye ile Alanya'da çatışmalara kadar varmıştı. HEP heyetiyle görüşen Alparslan Türkeş'in yakın ve samimi tavırları ve verdiği mesajlar sonrası gerginlik düşmüş, olaylar son bulmuştu. AK Parti'li Çelik'in bu olayı anlatması MHP'li vekillerin tepkisine neden oldu. MHP sıralarından sürekli müdahaleyle karşılaşan Çelik, konuyla ilgili sözlerini güçlükle tamamladı. Peki Çelik'in bahsettiği o görüşme neyin nesiydi?

İşte Faruk Bildirici'nin Leyla Zana'nın hayatını anlattığı 'Yemin Gecesi' isimli kitaptan 17 yıl önce yaşanan o görüşme:

1992 yılının olaylı geçen Nevroz Kutlamalarıyla beraber Türkiye'de siyasi tansiyon iyice yükselmiş ve HEP'e karşı ciddi bir toplumsal muhalefet yükselmişti. 21 Mart kutlamalarına tepki olarak ülkenin Batısında Türkler ve Kürtler arasında ciddi gerginlik yaşanıyordu. Fethiye'de çatışmalarda şehit olan bir Yüzbaşının cenazesinde çıkan olaylar gerginliğin had safhaya ulaştığını gösteriyordu. Toplum yükselen tansiyonla her an patlamaya hazır barut fıçısına dönmüştü. Olayları yerinde incelemek üzere Fethiye'ye giden HEP heyeti yaptığı incelemeler sonucunda 'Türk-Kürt çatışması ihtimaline' dikkat çeken bir rapor hazırlamış ve gelişmeyi parti liderlerine anlatmaya karar vermişti.

Dönemin Başbakanı Süleyman Demirel HEP'lilerin son olaylarla ilgili görüşme taleplerini reddederken, heyet Erdal İnönü, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan, Mesut Yılmaz ve Alparslan Türkeş'le görüştü. HEP heyetinde Genel Başkan Feridun Yazar, Ahmet Türk, Orhan Doğan, Mahmut Kılınç ve Leyla Zana yer alıyordu. HEP heyetinin en ilginç görüşmesi MHP lideri Alparslan Türkeş'le oldu. Randevu alma konusunda yaşanan tereddüt Türkeş'le yapılan görüşmede yerini sıcak bir atmosfere bırakmıştı. Yarım saatlik randevu bir buçuk saate uzamış ve Türkeş HEP'lilerle yakından ilgilenmişti. Türkeş sohbet boyunca, daha çok kızım dediği Leyla Zana'yı muhatap aldı ve Türklerle Kürtlerin kardeşliğinden bahsetti. Türkeş heyete '...biz 900 yıldır kardeşiz. Benim yeğenlerim Kürt'tür. Kız kardeşim Kürt'le evli. Bizim birbirimizden ayrılmamız mümkün değildir.' diyerek heyeti rahatlatan bir konuşma yaptı.”

Türkeş ülkede yükselen toplumsal gerilim hakkında ise “Bu ülke Türk-Kürt çatışmasıyla bölünür. Kürtlere karşı reaksiyonun ülkücülerden geleceği hesaplanıyor. Ben tabanıma hâkimim ve sözümü geçiriyorum. Sizde tabanınıza hâkim olun. Bu tür çatışmaları elbirliğiyle engelleyelim. Size telefon numaramı veriyorum. Eğer bir olay çıkarsa öncelikle beni arayın. Yirmi dört saat arayabilirsiniz. Bize düşen Türkiye'yi dış güçlerin müdahale edebilecekleri bir iç savaş alanı olmaktan çıkarmaktır.”

Türkeş'in bu olumlu ve sıcak tavrı HEP'lilerde şaşkınlıkla karşılanırken, Türkeş'in heyeti kapıya kadar uğurlaması tam bir sürpriz oldu. Bu görüşmeden sonra Fethiye ve Alanya'daki olaylar son buldu ve toplumsal tansiyon düştü.

VE İŞTE MECLİS'TE YAŞANAN O DİYALOGLAR:

ÖMER ÇELİK: HEP heyetinin en ilginç görüşmesi MHP lideri Alparslan Türkeş ile oldu. Yarım saatlik randevu bir buçuk saate uzamış ve Türkeş, Halkın Emek Partisi yetkilileriyle yakından ilgilenmişti. Türkeş, sohbet boyunca daha çok "Kızım' dediği Leyla Zana'yı muhatap aldı ve Türkler ile Kürtlerin kardeşliğinden bahsetti. Türkeş heyete "Biz dokuz yüz yıldır kardeşiz. Benim yeğenlerim Kürttür. Kız kardeşim Kürtle evli..

OKTAY VURAL (İzmir) - Aferin, aferin, bunları söyle. İyi şeyler söylüyor... İyi, iyi 36'ya bölmüyor değil mi?

ÖMER ÇELİK (Devamla) - bizim birbirimizden ayrılmamız mümkün değildir.' diyerek heyeti rahatlatan bir konuşma yaptı. Türkeş, yükselen toplumsal gerilimle ilgili "Bu ülke Türk ve Kürt çatışmasıyla bölünür.

OKTAY VURAL (İzmir) - Fitneyi anlatmıyor, değil mi? 36'ya bölmüyor, değil mi?

ÖMER ÇELİK (Devamla) - Kürtlere karşı reaksiyonun ülkücülerden geleceği hesaplanıyor. Ben tabanıma hâkimim ve sözümü geçiriyorum. Siz de tabanınıza hâkim olun. Bu tür çatışmaları el birliğiyle engelleyelim.

OKTAY VURAL (İzmir) - Elbette işte, fitneyi uyandıran sizsiniz. Uyuyan fitneyi uyandıran sizsiniz.

ÖMER ÇELİK (Devamla) - Size telefon numaramı veriyorum. Eğer bir olay çıkarsa öncelikle beni arayın, yirmi dört saat arayabilirsiniz. Bize düşen Türkiye'yi dış güçlerin müdahale edebilecekleri bir iç savaş alanı olmaktan çıkarmaktır.' dedi.

OKTAY VURAL (İzmir) - Elbette işte. Evet aynı şeyi yapıyoruz Dış güçlerin taşeronu olarak çalışıyorsunuz. İyi çalışmışsınız.

ÖMER ÇELİK (Devamla) - Türkeş'in bu olumlu ve sıcak tavrı HEP tarafından şaşkınlıkla karşılanırken, Türkeş'in heyeti kapıya kadar uğurlaması tam bir sürpriz oldu. Fethiye ve Alanya'daki çatışmalar bitti."

OKTAY VURAL (İzmir) - İyi çalışmışsın aferin. Biraz daha oku, biraz daha iyi anlarsın.

ÖMER ÇELİK (Devamla) - Peki, aynı şeyden bahsediyorsanız, dağa çıkmak ne anlama geliyor? (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

OKTAY VURAL (İzmir) - Biraz daha oku, biraz daha.

ÖMER ÇELİK (Devamla) - "Bu işi engellemek için her şeyi yaparız" ne anlama geliyor? (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Gördüğünüz gibi Sayın Türkeş dağa çıkmaktan bahsetmiyor.

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri

OKTAY VURAL (İzmir) - Türkeş ve MHP kardeşlik türküsünü söylüyor.

OSMAN DURMUŞ (Kırıkkale) - Elini kolunu sallama!

OKTAY VURAL (İzmir) - bozmak istiyorsun. Uyuyan fitneyi uyandırıyorsun. 36'ya bölüyorsunuz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89