• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 10 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 9 °C

'Türk hükümeti, Kürt sorununu çözmeye kararlı'

'Türk hükümeti, Kürt sorununu çözmeye kararlı'
Bu haftaki sayısında hükümetin başlattığı Kürt açılımını ele alan İngiliz The Economist dergisi, "Barış zamanı mı?" başlığını kullandı.

Bu haftaki sayısında hükümetin başlattığı Kürt açılımını ele alan İngiliz The Economist dergisi, "Barış zamanı mı?" başlığını kullandı. Geçmişte birçok hükümetin Kürt sorununu çözmeye giriştiğini ancak sürekli savaş yanlısı generaller tarafından önlerinin kesildiğini yazan dergi, "Ancak şimdi siyasi geleceğini riske eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde sorunun çözümüne yönelik umutlar artmış görünüyor." yorumunu yaptı. 

The Economist, Türkiye'nin on yıllardır PKK' ya savaştığını ve bu uğurda 40 bin insanın hayatını kaybettiğini ve bu sürecin Türkiye'ye yüz milyarlarca dolar kaybettirdiğinin altını çizdi. Haberde, birçok vekilin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yakın zaman önce mecliste yaptığı duygusal konuşmada gözyaşlarına hakim olamadıkları belirtilirken, Kürt sorununu tam bir demokrasi yolunda ilerleyen Türkiye'nin bu çabalarını baltaladığına dikkat çekildi.

Açılıma ilişkin detayları da veren The Economist, bu çerçevede hükümetin Kürtçe yayın, Doğu Anadolu'daki köylere Kürtçe isimlerin verilmesi, Kürtçe enstitülerinin kurulması ve PKK yanlısı oldukları gerekçesiyle cezaevinde yatan binlerce kişiye bir çeşit af getirilmesinin önünü açmaya hazırlandığını ileri sürdü.

Haberinde Kürt sorunu üzerinde araştırmalar yapan Amerikalı akademisyen Hanry Barkey'in de görüşüne başvuran dergi, Barkey'in hükümet ile ilgili, "Bu kez Türk hükümeti ciddi iş yapmaya çalışıyor." sözlerine yer verdi.

Aynı haberde, Doğu Anadolu'da 1990'ların başında oğlunu kaybeden Müfide Ağaya isimli bir vatandaşın açılım ile ilgili görüşlerini alan derginin haberinde, Ağaya'nın, "Şimdi oğlumu ölü ya da diri bulabileceğim konusunda umutlarım var." ifadelerine yer verdi.

Erdoğan'ın, Abdullah Öcalan ile görüşmeden PKK'ya silah bıraktırmak çabasında olduğunu yazan The Economist, "Öcalan'ın hala milyonlarca Kürt üzerinde etkisi var. Muhalefet partileri ise hükümetin açılımını şimdiden top tuttu. Mantıklı olan, nasılki İngiltere IRA ile mücadelede Sinn Fein partisiyle iş birliği yaptıysa Türk hükümetinin de PKK konusunda DTP ile işbirliğine gitmeli. Öcalan artık bu işin dışında kalamaz." yorumunu yaptı.

Bu arada son olarak, yapılan anketlerde Türk halkının yüzde 45'inin hükümetin başlattığı Kürt açılımını desteklediğini yazan dergi, "En azından bu kez Türk ordusu hükümetin arkasında." dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89