• BIST 9696.99
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Diyarbakır 28 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 27 °C
  • Berlin 10 °C

Türk de Baydemir'le aynı fikirde

Türk de Baydemir'le aynı fikirde
Kapatılan DTP yasaklı lideri Ahmet Türk, "Demokratik özerklik gündeme gelmeden Türkiye demokratikleşemez" dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in "demokratik özerklik" açıklamasına bir destek de kapatılan DTP'nin eski genel başkanı Ahmet Türk'ten geldi.

Manisa'da konuşan Türk, "Demokratik özerklik Türkiye'nin gündemine gelmeden Türkiye demokratikleşemez" dedi. Türk, Anayasa değişikliğine ilişkin referandumla ilgili de konuştu.

Ahmet Türk, BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ve kapatılan DTP'nin siyasi yasaklı eski milletvekili Aysel Tuğluk ile BDP'nin Manisa Horozköy Pazaryerinde düzenlediği mitinge katıldı.

Ahmet Türk, yaptığı konuşmada, referandum sürecinde hukukun, demokrasinin tartışılmadığını öne sürerek, "Kılıçdaroğlu diyor ki '12 Eylül'ün mağduru benim', Başbakan diyor ki '12 Eylül'ün mağduru benim' ama zulüm gören zindanlarda yaşamını yitiren binlerce Kürt, cezaevlerinde, gözaltında her türlü işkencelerle karşı karşıya kalan mazlum Kürt halkına yapılan zulmü hiç kimse dile getirmiyor" dedi.

Referanduma sunulacak Anayasa değişikliklerinde Kürtlerden bahsedilmediğini ileri sürerek, bu nedenle referandumu boykot etme kararı alındığını kaydeden Türk, "Bu ülkede Kürtler özgürleşmeden, demokratik değişiklikler gerçekleştirilmeden demokratik özerklik Türkiye'nin gündemine gelmeden Türkiye demokratikleşemez, Türkiye demokratik bir anayasaya kavuşamaz. Asıl olan 12 Eylül anayasasının tamamının değişmesidir. İnkarcı, asimilasyoncu anlayışlara son verilmesidir. Böyle bir anayasayı elbette destekleriz. Kürtlerin kafasını karıştırmak isteyen, Kürtlerin beynini parçalamak isteyen mantıklara da asla 'evet' demeyiz" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın bir konuşmasında "Kürtler ve Türkler bir elin beş parmağı gibidir" dediğini kaydeden Türk, parmaklarını göstererek, "Bu parmak baş parmaktır, bu parmak şahadet parmağıdır, bu parmak orta parmaktır, bu parmak yüzük parmağıdır, bu parmak serçe parmağıdır. Demek ki parmakların bile isimleri var. Parmakların ismi varken Kürtlerin isminden söz etmiyorsunuz, inkar ediyorsunuz?" dedi.

"AVUPA MODEL ALINMALI"

Konuşmasının ardından Manisa'nın Turgutlu ilçesine hareket etmek üzere miting otobüsüne binen Türk, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türk, "İstediğimiz demokratik özerklik; sosyal, ekonomik, kültürel... Halkımızın her alanda yönetime katılmasıdır. Her alanda kendini ifade edebilecek, yönetebilecek bir anlayıştır. Avrupa'daki demokratik özerk yerel yönetimler yasası neyse bizim istediğimiz de öyledir" diye konuştu.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89