• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 5 °C

Türk: Baykal ve Bahçeki çobanlık bile yapamaz

Türk: Baykal ve Bahçeki çobanlık bile yapamaz
Ahmet Türk, Van'daki mitingde muhalefet liderlerine yüklenerek, "CHP ve MHP genel başkanları bu ülkede çobanlık bile yapamaz." dedi.

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı Ahmet Türk, Van'daki mitingde muhalefet liderlerine yüklenerek, "CHP ve MHP genel başkanları bu ülkede çobanlık bile yapamaz." dedi. 

DTP'nin Van'da düzenlediği mitingte konuşan Genel Başkan Ahmet Türk, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nün savaşa karşı verilen mücadeleden dolayı kutsal olduğunu söyledi. Parlamentoya girdiklerinden bu güne kadar her zaman barış ve diyaloğu savunduklarını belirten Türk, Kürt sorununun Türkiye'nin üniter yapısı içinde çözülmesini istediklerini kaydetti. Bu isteklerinin hep kulak ardı edildiğini anlatan Türk, şunları söyledi: "Ama artık onlar da diyalogdan ve barıştan başka bir yol olmadığını gördüler. Önemli bir süreç yaşıyoruz. Umut ediyoruz bu süreç tıkanmasın. Halklarımızın birlikte yaşayarak kucaklaştığı bir süreç olsun. Burada DTP'ye de önemli bir rol düşüyor. Bu barış ortamına katkı sunmaya her zaman hazırız. Ama 30 yıldan bu yana Kürt sorununu inkardan dolayı PKK bir mücadelenin içindedir. Bu gün artık barış için çaba göstermek isteyen Abdullah Öcalan önemli bir kişidir. Bunu göz ardı edemeyiz. Dünyanın birçok ülkesinde bu tür sorunların nasıl çözüldüğü bellidir. Güney Afrika'da ve İrlanda'da bu sorun muhataplarıyla konuşularak çözülmüştür. Herkesi, bu barış sürecine katmamız gerekiyor. Ama bazıları 20 milyon Kürdü göz ardı ederek, sadece Türk milliyetçilerine kulak verdiler."

Türk'ün bu ifadesinden sonra kalabalık arasından yuh sesleri yükseldi. Konuşmasına devam eden Türk, "Biz cesuruz. Sözlerimizi ve düşüncelerimizi her yerde söyleriz. Yuh çekmeye gerek yok." diye konuştu.

Türk şöyle devam etti: "Barış mutlaka sağlanacak. Umut doluyuz. Bunu kimse engelleyemez. Lütfen cesur olun. Bu halk sizi de aşar. Bu halka kulak verelim. Barışa karşı çıkan CHP ve MHP genel başkanları bu ülkede çobanlık bile yapamazlar. Bu ülkede çobanlık yapan halkımıza saygımız var. Onların önünde saygıyla eğiliyoruz. Bu ifadeyi çobanları rencide etmek için de söylemedim. Yine bazı sivrizekalılar çıktı ve (Eğitim, kültür ve din hakkı verirsek Türkiye bölünür) dedi. Emin olun ki Kürtler Türkiye'yi bölmez. Kürtlerin böyle bir derdi yok. Kürtlerin derdi özgürlük ve eşitliktir. Kurtuluş Savaşı sırasında Kürtler de yer aldı. Savaşta hayatını kaybedenlerin mezarlarına Kürt Mustafa ve Kürt Ali diye yazıldı. Kimlikleri inkar edilmedi. Türkiye de bölünmedi. Ama emperyalistlere karşı zafer kazanıldı. 1. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Kürt milletvekillerinden Kürdistan milletvekilleri diye söz edildi. Lozan Antlaşması'na heyet giderken Mustafa Kemal, Kürt milletvekilleriyle toplantı yaparak, (Biz kardeşiz bu devleti beraber kurduk.) dedi ve bu konuda Lozan'a mektup göndermelerini istedi. Bu gün Kürkler asimilasyona karşı çıktığı için bu ülke bölünmez. Bu ülkeyi ırkçı ve faşist uygulamalar böler."

Barış sürecini tarihi bir fırsat olarak değerlendirdiklerini vurgulayan Ahmet Türk, "Bu barışın barışa dönmesi için adeta dua ediyoruz. Bizler bu sürece katkı sunmaya devam edeceğiz İlkeli bir siyaset yapacağız onun için barışın gelmesi için Allah'a yalvarıyoruz. Herkesin barışa katkı sunması için dua ediyoruz." şeklinde konuştu.

Öte yandan, DTP Van İl Başkanı Selim Ertaş da "Mustafa Kemal Atatürk nasıl ki Kürtlerle omuz omuza vererek, Türkiye Cumhuriyeti'ni kurduysa bugün de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ operasyonları durdurarak demokratik bir anayasa ile Kürt sorununu çözerlerse isimleri tarihte altın harflerle yazdırılacaktır." ifadesini kullandı.

MİTİNGDEN NOTLAR

Van Belediye garajının önünde saat 13.30'da başlayan miting öncesi polis, alana çıkan yollarda barikatlar kurarak, vatandaşları tek tek aradı. Barikat noktalarında seyyar mobeseler kuruldu. Miting başlamadan önce Türkçe ve Kürtçe şarkılar söylendi. Kalabalığın büyük bir kısmını gençler ve çocuklar oluşturdu.

Mitinge Van ve ilçelerinin yanısıra Erzurum, Ağrı, Hakkari, Bitlis, Muş gibi çevre illerinden otobüsler geldi. Mitinge KESK ve DİSK gibi sendika temsilcileri destek verdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89