• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 4 °C

TEVKURD çalışmalarını dondurdu

TEVKURD çalışmalarını dondurdu
2005 yılında kurulan TEVKURD (Kürt Ulusal Birlik hareketi) çalışmalarını dondurdu. Nihayi karar önümüzdeki yıl yapılacak kongrede verilecek.

Bir grup Kürt şahsiyetinin çağrısı üzerine 2005 yılında Ankara’da yapılan toplantı sonrasında kurulan Kürt Ulusal Demokratik Çalışma Grubundan dönüştürelerek TEVKURD (Kürt Ulusal Birlik Hareketi) adını alan oluşum, 6. kongresine katılan delegelerin kararıyla çalışmalarını gözden geçirerek faaliyetlerini dondurma kararı aldı. 11 Mart günü Diyarbakır Garden Hotel’de toplanan TEVKURD 6. Kongresinde alınan karar sonuç bildirisi ile kamuoyuna açıklandı. Sonuç bildirisinde belirtilen göraüşlere göre, TEVKURD önümüzdeki yılın mart ayına kadar herhangi bir siyasal faaliyet içinde olmayacak. Önümüzdeki yıl aynı delegelerle toplanacak olan TEVKURD delegeleri, siyasal geleceği hakkında nihayi kararını verecek.

TEVKURD’un yayınladığı sonuç bildirisinde şu görüşlere yer veriliyor:

“TEVKURD’ün 6. Kongresi 11 Mart 2012’de Diyarbakır’da yapıldı. Kongreye 45 delege katıldı. Kongrede TEVKURD’ün geleceği tartışıldı.

“Açılış, divan seçimi ve saygı duruşundan sonra, delegeler düşünce ve önerilerini sundular. Konuşma ve tartışmalardan sonra iki öneri ortaya çıktı: Birincisi, TEVKURD’ün misyonunu tamamladığı ve feshedilmesi; ikincisi de, şimdiye kadarki esaslar üzerinde olmazsa da TEVKURD’ün devam etmesi yönündeydi.

“Tartışma sürecinde TEVKURD’ün kurumsal üyesi Dema Nû, TEVKURD üyeliğinden çekilme kararını ilan etti.

“Tartışmalardan sonra divan, TEVKURD’ün feshedilmesini oylamaya sundu. Oylamada 9 delege TEVKURD’ün feshedilmesi, 18 delege de feshedilmeye karşıt oy kullandı.

“Kongrenin devamında, TEVKURD’ün nasıl devam edeceği tartışıldı. Bu tartışmalarda İki görüş öne sürüldü: Birincisi, yeni bir meclis oluşturarak TEVKURD’ün varolan tüzük ve program doğrultusunda çalışmalarına devam etmesi; ikincisi de, TEVKURD’ün örgütsel çalışmalarını dondurarak bir yıllık hazırlık ve değerlendirme sürecine girmesiydi.

“Tartışmalardan sonra, bu iki öneri için oylama yapıldı. TEVKURD’ün örgütsel çalışmalarını dondurarak bir yıllık hazırlık ve değerlendirme sürecine girmesi oy çokluğuyla kabul edildi. Bu önerinin hayata geçirilmesi için 5 kişilik bir komite oluşturuldu.

“Bu komite TEVKURD adına herhangi bir çalışma yapmayacak, bir sene içerisinde 6. kongreye katılan delegelerle yeni bir kongre için hazırlık yapacak ve TEVKURD’ün yeniden örgütsel olarak çalışmasını değerlendirecek. Bu komite, yeni kongreye kadar, TEVKURD’lü olmayan kişi ve kurumlarla TEVKURD’ün geleceği hakkında görüşmeler yapabilecek.

“Kongrede bütün delegeler, çok açık olarak TEVKURD’ün Kürdistan eksenli çalışmaların meşruiyet kazanmasında çok önemli bir rol oynadığın dile getirdiler. Ancak, bir çok nedenden dolayı bu birlik çalışması çeşitli engellerle karşılaşmıştır. Bu engellerden dolayı çalışmalarını durdurmuştur. Ama TEVKURD için emek harcayan Kürdistanlı kadrolar, Kürdistan ulusal birliğini oluşturmak için çabalarına devam edecekler.”

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89