• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 4 °C

TBMM de, Kürdistan Parlamentosu da olacak

TBMM de, Kürdistan Parlamentosu da olacak
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir demokratik özerklik konusunda açıklamalarda bulundu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir demokratik özerklik konusunda açıklamalarda bulundu. Baydemir, özerklik kapsamında TBMM’nin yanı sıra yerel parlamentoların da olması gerektiğini söyledi.

"Kürt Sorununda Muhataplık Konusu ve Demokratik Özerklik" konulu panele Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, BDP Dersim Milletvekili Şerafettin Halis, EMEP MKYK Üyesi Feyzi Ayber, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Türkiye Barış Meclisi üyesi Ayla Yıldırım, DHF temsilcisi Av. Uğur Yeşiltepe katıldı.

EMEP’li Feyzi Ayber, BDP’li Şerafettin Halis ve ESP’li Figen Yüksekdağ’ın demokratik özerklik projesini destekledikleri konuşmalarının ardından konferansa damgasını Osman Baydemir’in açıklamaları vurdu.

Baydemir: Şeyh Sait’ten Seyit Rıza’ya…

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir da, konuşmasının başında Şeyh Sait ve Seyit Rıza'nın torunlarının aynı felsefeye sahip olduğunu dile getirerek, Seyit Rıza'nın Özgürlük Meydanı'nda dikilen heykelinin "yüzleşmeye" vesile olmasını istedi.

Baydemir, “Şêx Sait'ten Seyit Rıza'ya, Seyit Rıza'dan Mazlum Doğan'a kadar direnç devam etmiştir. 'Kürtlerin muhatabı yok' deniliyor. Bu kocaman bir yalandır. Aslında devlet aklı soruna çözüm cesareti gösterememiştir. Muhataplık konusunda iki fotoğraf göstereceğim. Bir taraftan başbakan mevzilerde çökerek diğeri ayakta durarak soruna bu şekilde yaklaşıyorlar. Eğer muhatap arıyorlarsa 2010 yılı Diyarbakır Newroz görüntülerini göndereceğim. Muhatabın kim olduğunu o kasette yüzlerce kez halk dile getirmiştir” dedi.

“Avrupa Özerklik şartından farklı”

Osman Baydemir, Demokratik Özerklik Projesi'nin bir "bölünme" süreci olarak ele alındığını, bunun ise büyük bir handikap olduğunu söyledi. Avrupa'da özerkliğin birçok örneği olduğunu söyleyen Baydemir, "İki milyon nüfusu olan halklar dahi özerklik ile yönetiliyorlar. Özerkliği kentin idari yönetimlerinin, Kürtlerin kendi yerelinde kimliksel, kolektif yönetme merkezi olarak görüyoruz. Başbakan Erdoğan'ın 'Milli Birlik Projesi'ne karşı biz de Demokratik Özerklik Projesi'ni 'Milli Beraberlik Projesi' olarak görüyoruz. Demokratik Özerklik şartı, Avrupa Özerklik şartından farklıdır. Çünkü Demokratik Özerklik daha geniş bir yelpazede ele alınmaktadır" dedi.

“Demokratik Türkiye Özerk Kürdistan”

Baydemir sözlerine şöyle devam etti: "Her kesimin kendini dışarıda görmediği, kendini ifade edebildiği bir projedir. Bu proje, 'Demokratik Türkiye Özerk Kürdistan' olarak kabul edilmelidir. TBMM olacak, ancak Marmara'da da parlamento olacak, bunun yanında Kürdistan Parlamentosu da olacaktır. Bu ülkenin kuruluşunda kendi renkleri ile savaşan atalarımızın al yıldızlı bayrağının yanında 'Kesk û sor û zer' bayrağımız da olacaktır. Mesela Dersim'de belediye önünde dalgalanan ay yıldızlı bayrağın yanında Kürtlerin sembolü olan sarı, kırmızı, yeşil renkli Kürtlerin bayrağı da olacaktır."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89