• BIST 10053.99
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 32 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 23 °C

Taş atan çocuklar Meclis gündeminde

Taş atan çocuklar Meclis gündeminde
Taş atan çocuklar"ın ağır cezalar almalarını engelleyecek yasa tasarısı gelecek hafta Meclis'e geliyor

"Taş atan çocuklar" için düzenlemeler de öngören Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı, 10 Aralık Perşembe günü, TBMM Adalet Komisyonunda görüşülecek. CHP ve MHP bu değişik kapsamında Öcalan'ın yeniden yargılanmasının önünün açılacağını savunuyor.

Uygulamada ortaya çıkan bazı eksikliklerin giderilmesini amaçlayan tasarıya göre, Terörle Mücadele Kanununda yer alan ve çocuklar aleyhinde sonuç doğuran bazı istisnai hükümler ile çocuklara verilecek cezalar ile yargılanacakları mahkemeler konusunda çocuk hukukunun temel ilkelerine aykırı bazı istisnalar kaldırılacak.

ÇOCUKLAR ÇOCUK MAHKEMELERİNE

Tasarıya göre, Terörle Mücadele Kanununun ''terör suçları'' tanımını yapan ve ilgili maddeleri sıralayan 3. maddesi ile ''terör amacı ile işlenen suçlar' başlıklı 4. maddesinde yazılı suçlar, çocuklar için uygulanmayacak. Yaş ayırımı yapılmaksızın, terör suçu işleyen tüm çocuklar, ''çocuklar için kurulan mahkemelerde'' yargılanacak.

HAPİS YERİNE PARA CEZASI

Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlarla ilgili olarak da çocuklar hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması, seçenek yaptırımlara çevirmeye ve ertelemeye ilişkin hükümler uygulanacak. Bu değişiklikle, çocuklar hakkında verilen hürriyeti bağlayıcı cezalar, para cezasına çevrilecek. Bunların meslek ve sanat edindirme kurslarına katılması veya kamuya yararlı bir işte çalıştırılması sağlanacak.

Tasarı, Terörle Mücadele Kanunu'nunda yer alan ''onbeş yaşını tamamlamamış'' ifadesi ile ''Bu suçlardan dolayı 15 yaşın üzerindeki çocuklar hakkında açılan davalar da bu mahkemelerde görülür'' hükmünün yürürlükten kaldırılmasını öngörüyor.

Mevcut durumdaki, şikayet üzerine infaz hakiminin duruşma yapmaksızın dosya üzerinde yaptığı incelemeden sonra karar verilebilmesi ile hükümlüler hakkında verilen disiplin cezalarına karşı yapılan şikayet başvurularının aynı usulle incelenmesine ilişkin düzenleme de getiriliyor.

Buna göre, disiplin cezalarına karşı yapılan şikayet başvurusu üzerine infaz hakimi, tutuklu veya hükümlünün savunmasını aldıktan sonra karar verebilecek. Ayrıca hükümlü veya tutuklu, hazır bulunmak ve vekaletnamesini ibraz etmek koşuluyla avukatıyla birlikte veya avukatı aracılığıyla da savunmasını yapabilecek.

Tasarıyla, infaz hakimliklerinin adliyelerde veya ceza infaz kurumlarında görev yapabilmelerine imkan sağlamak amacıyla, bu hakimliklerin kuruldukları yer adliye binasında görev yapacağına dair hüküm de kaldırılıyor. Ayrıca, daha önceden verilmiş ve infaz hakimliğinin incelemesinden geçmiş disiplin cezaları bakımından da aynı haktan yararlanılabilecek.

Bu hak, AİHM önünde bulunan mevcut başvurular bakımından da geçerli olacak. Böylece, AİHM'de bu konuyla ilgili bulunan başvuruların düşmesi sağlanacak.

YENİDEN YARGILAMA MADDESİ

Tasarıyla, Türk Ceza Kanunu'nun 319. maddesinin birinci fıkrasında da değişiklik yapılıyor. Buna göre, yargılamanın yenilenmesi istemi; ''kanunda belirlenen şekilde yapılmamışsa'', ''yargılamanın yenilenmesini gerektirecek yasal hiçbir neden gösterilmemiş veya bunu doğrulayacak deliller açıklanmamışsa'', ''daha önceki yargılamanın yenilenmesi başvurusu, istemin esassız olması nedeniyle reddedilmiş ve aynı sebebe dayanılarak yeniden yenileme talebinde bulunulmuşsa'' kabule değer görülmeyerek reddedilecek.

Tasarıya göre, Ceza Muhakemesi Kanununun 311. maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılacak. Bu kapsamda, 4 Şubat 2003 tarihi itibarıyla AİHM'nde derdest olup, daha sonra Mahkemece İnsan Haklarını ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşmenin veya eki protokollerin ihlal edildiği tespit edilen ceza hükümleri açısından yargılamanın yenilenmesi yolu da açılıyor. Ancak, bu Kanun yürürlüğe girmeden önce yapılan yeniden yargılama talepleri, Ceza Muhakemesi Kanununun 321. maddesi gereğince istemin esassız olması nedeniyle reddedilenler, bu düzenlemeden yararlanamayacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89