• BIST 9142.4
  • Altın 2325.529
  • Dolar 32.3782
  • Euro 35.0031
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 15 °C

Tanrıkulu: Hiçbir dil ve hiçbir kimlik diğerinden üstün değil

Tanrıkulu: Hiçbir dil ve hiçbir kimlik diğerinden üstün değil
Tanrıkulu, "Hiç kimse bu parti çatısı altında ayrımcılık, kutuplaştırıcı dil, aşağılayan bir üslup kullanamaz" dedi.

CHP Genel Başkanı Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, parti il binasında düzenlediği basın toplantısında, dün yapılan kongre sonucunda il yönetimine seçilen partili arkadaşlarını kutlamak ve Diyarbakır Adliyesi'nde devam eden KCK duruşmasını izlemek üzere kente geldiğini söyledi.

Diyarbakır ve Van'da KCK duruşmalarının yapıldığı salonlarının kendisine 12 Eylül sonrası yargılamaları anımsattığını savunan Tanrıkulu, "Türkiye'ye kampusların içerisindeki toplu yargılamalar yakışmıyor. Bu ortamlarda adil yargılama yok" diye konuştu.

İzlediği duruşmada Zazaca konuşan bir sanığın ifadelerini anlamayan yargıcın, sanığın eski ifadelerini tekrar ettiğini sandığını, ancak yapılan tercüme sonucunda sanığın ifadelerinin farklı olduğunun ortaya çıktığını bildiren Tanrıkulu, şöyle konuştu:

"Ana dil, burada dilleri ve kimlikleri nedeniyle aşağılanan ve hor görülen bu cumhuriyetin eşit yurttaşları olmayan ama eşit yurttaşlık için mücadele eden insanların ortak sorunuydu. Bu sözlerimin çok iyi anlaşılması lazım. O yargıç, samimi bir biçimde o anlık duygusunu kürsüde ifade etti. Ancak 2-3 dakikalık çeviri sanığın aynı şeyleri konuşmadığı, kendisiyle ilgili önemli şeyler ifade ettiği ortaya çıktı. Ana dil hakkı budur. Bu nedenle hep söylüyoruz, ana dil bölmez, ana dil bütünleştirir. Hiç bir dil diğer dilden, hiç bir kimlik diğer kimlikten, hiçbir halk diğer halktan, hiçbir Milliyet diğer milliyetten, hiçbir ulus diğer ulustan üstün değildir. Bu anlayışlar 19. yüzyılda kalmıştır. Tarih bu anlayışları mahkum etmiştir. Bu anlayışların çatısı da Cumhuriyet Halk Partisi değildir. Sol ve sosyal demokrat politikalar izleyen ve yönünü sosyal demokrasiye çeviren CHP'nin çatısı, kardeşliğin, eşitliğin, bir arada yaşamının ve barışın çatısıdır. Böyle bilinmezi lazım. Bütün yurttaşlarımızın ve partililerimizin de böyle bilmesi lazım."

Tanrıkulu, bir gazetecinin CHP'li bazı milletvekillerin başka bir partiye geçeceği iddialarına ilişkin sorusunu, "CHP'nin çatısı büyük bir çatıdır, CHP çoğulcu kitle partisidir ama temel referansları vardır. Referansları; sosyal demokrasinin evrensel değerleridir. Hiç kimse bu parti çatısı altında ayrımcılık, kutuplaştırıcı dil, bu cumhuriyetin vatandaşlarını aşağılayan bir üslup kullanamaz, bu anlama gelecek sözler söyleyemez. Bu çatı öyle bir çatı değil" diye yanıtladı.

  • Yorumlar 6
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89