• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 5 °C

Suriyeli annelerin de gözyaşı dinecek

Suriyeli annelerin de gözyaşı dinecek
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad onuruna verilen iftar yemeğine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, demokratik açılım sürecine de değindi.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad onuruna verilen iftar yemeğine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, demokratik açılım sürecine de değindi. "Paket yok süreç var" diyen Erdoğan, "başlattığımız bu süreç Suriyeli annelerin de gözyaşlarının dinmesini sağlayacak" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Suriye arasında vizelerin kaldırıldığını ve artık bu bayramda Suriye'den Türkiye'ye, Türkiye'den Suriye'ye sınırdan rahatlıkla geçilebileceğini söyledi.

Erdoğan, partisinin İstanbul İl Başkanlığı'nca, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad onuruna WOW İstanbul Otel'de verilen iftar yemeğine katıldı.

İftar sonrası bir konuşma yapan Erdoğan, Ramazan'ın, paylaşmanın, yardımlaşmanın, dayanışmanın en geniş anlamıyla ve en samimi şekilde yaşandığı bir ay olduğunu söyledi.

Ramazan'ın aynı zamanda merhamet, yoksulların, garip gurebanın hissiyatının toplumun tüm kesimleri tarafından paylaşıldığı ve herkesin sofrasını, gönlünü, kucağını başkalarına açtığı bir ay olduğunu belirten Erdoğan, "Ancak bugün bu sofrada şahit olduğumuz gibi Ramazan en çok da bereket ayı. Bugün bu bereketin sadece iftar soframıza değil, Suriye ile Türkiye arasındaki kardeşliğe de yansıdığını görmekten büyük bir heyecan duyuyorum" dedi.

Erdoğan, Suriye ile Türkiye'nin çok uzun bir tarihi geçmişi yaşadığını ifade ederek, "Bin yıldır Türkiye ile Suriye aynı sofraya oturuyor. Aynı ekmeği, aynı suyu paylaşıyor. Dicle'de, Fırat'ta ortak kaderi, aynı ortak idealleri taşıyor. Tarih boyunca defalarca aynı düşmana karşı omuz omuza savaşıyor. Şam'ı, Halep'i, Kudüs'ü nasıl bir ve bütün olarak savunduysak, aynı şekilde Çanakkale'de de aynı siperde şehit olduk, şehitler verdik" diye konuştu.

Türkiye ile Suriye'nin tarihini, kültürünü, geleneklerini ve hissiyatını kesin hatlarla birbirinden ayırmanın mümkün olmadığını dile getiren Erdoğan, Suriye'den İstanbul'a gelen bir "kardeşinin" burada yabancılık çekeceğine inanmadığını, aynı şekilde buradan Şam'a gidildiği zaman da "bizden bir şehirde, bizi yansıtan bir şehirde" olunduğunun hissedildiğini kaydetti.

Erdoğan, "Emevi Camisi'nin manevi havası, Sultanahmet Camisi'ninkinden farksızdır. Hamidiye Çarşısı'na girdiğiniz zaman kendinizi adete Kapalıçarşı'da hissedersiniz. Yediğimiz yemeklerde, dinlediğimiz müziklerde, insanların yüzlerinde, konuşmalarda, gülüşmelerde, hep birbirimizi görüyoruz. Sayın Tatlıses'i, Gencebay'ı Suriye'de dinlersiniz. O derece iç içe girmiştir. Tarih, Türkiye ve Suriye'yi birbirine dost yaptı, akraba yaptı. Hatta bizi birbirimize kardeş eyledi, et ve tırnak, kemik gibi" diye konuştu.

"Şengen de var, Şamgen de var"

Dünya üzerinde bu kadar çok ortak yönü olan, bu kadar çok ortak noktayı paylaşan, bu kadar birbirine geçmiş iki halkın, iki komşu ülkenin olduğunu düşünmediğini ifade eden Erdoğan, "İşte onun için diyorum ki Suriye bizim dosttan öte kardeşimiz. Bugün biz bir adım attık. Bugün bir bayram günündeyiz. Suriye ile Türkiye arasında vizeleri kaldırdık. Bu tabii özlenendi, beklenendi. Hatta bir dostum bana bu akşam bir latife, nükte yaptı. Dedi ki 'Şengen de var, Şamgen de var.' Tabii bu bayram için de çok önem taşıyordu. Eskiden belli bir protokol çerçevesinde sınırlarda geçişler vardı. Şimdi bu bayramda artık bu da olmayacak ve sınırdan rahatlıkla Suriye'den Türkiye'ye, Türkiye'den Suriye'ye geçebileceğiz" dedi.

"Türkiye, Suriye'nin Avrupa'ya açılan kapısı"

Başbakan Erdoğan, Lapseki ile Gazimagosa arasında feribot seferleri başladığında KKTC ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının duyduğu heyecanın tarif edilemez olduğunu, Halep ile Mersin arasında 13 Mart 2009'da başlayan karşılıklı tren seferlerinin inşa ettiği dostluk köprüsünün de izah edilemez olduğunu kaydetti.

Şam ile Ankara'yı, Şam ile İstanbul'u hızlı ve güvenli bir şekilde birbirine bağlayacak bu hattın kendilerinde yol açtığı sevincin tarif edilemez olduğunu ifade eden Erdoğan, "Türkiye ile Suriye arasında tesis ettiğimiz bu kardeşlik ikliminin yeterli olmadığına inanıyorum. Birlikte çok daha fazlasını yapabilir, çok daha fazlasına ulaşabiliriz" dedi.

Erdoğan, Suriye'nin Türkiye'nin Orta Doğu'ya, Türkiye'nin de Suriye'nin Avrupa'ya açılan kapısı olduğunu ve bu fırsatları Türkiye ve Suriye halkları için birer imkana dönüştürmenin kendi ellerinde olduğunu söyledi.

O nedenle mümkün olan her zemini, her fırsatı azami ölçüde kullanarak, aralarındaki kardeşlik iklimini, iletişim ve işbirliğini artırmaları gerektiğine inandığını ifade eden Erdoğan, "Türkiye ile Suriye arasındaki dayanışma son 7 yılda çok net bir şekilde bölgesel barışa da eşsiz bir destek sağlamıştır. Sağlamaya da devam ediyor" dedi.

Demokratik Açılım

Erdoğan, Türkiye olarak son 2 ayda, bilindiği gibi bir "Milli Birlik Süreci"ni başlattıklarını ve bunun yeni bir "Demokratik Açılım Süreci" olduğunu ifade ederek, "Ülkemiz içinde demokrasi ve hukuku tüm kural ve kurumlarıyla egemen kılmak, hem bölgemizde huzur ve istikrarı daha sağlam temellere kavuşturmak, halkımızın arzu ve taleplerini karşılayabilmek için yeni bir safhaya girdik. Türkiye topraklarını olduğu kadar Irak'ın, İran'ın ve Suriye'nin de refah, güven ve istikrarını tehdit eden terör sorununun artık gündemlerimizden çıkmasını istiyoruz" diye konuştu.

Erdoğan, "Türkiye olarak yaklaşık 30 yıl içinde binlerce, yaklaşık 6 bin güvenlik elemanımızı maalesef şehit verdik. Bütün bunlarla baktığınızda 30 bine varan ölüm sayısı. Ülkemizin, bölgemizin refah ve huzuru için harcanması gereken çok büyük kaynakları terörle mücadeleye sarf etmek zorunda kaldık. Bütün enerjimizi oraya kanalize etmek durumunda kaldık. Geriye dönüp baktığımızda soruyorum; Allah aşkına, kaybeden kim, kazanan kim? Kaybeden Türkiye ve Türk milletidir. Hepsinden öte kaybeden annelerdir. Kaybedenin babalar olduğunu ve kaybedilenin de gencecik delikanlılar olduğunu görüyoruz" dedi.

"Paket yok süreç var"

Bazılarının, "Demokratik Açılım"ın içinde neler olduğunu merak ettiğini dile getiren Başbakan Erdoğan, bazılarının bunu başlığa sıkıştırmak istediğini, bunun bir başlık veya paket değil, bir süreç olduğunu vurguladı.

Erdoğan, "Eğer paket derseniz, bunun başı ve bitişi olur. Bu paket değil. Bu bir süreç. Kısa, orta ve uzun vadeli bir süreç. Bunun içinde başta terör sorunu var. Bunun içinde işsizlik var. Bunun içinde hak ve özgürlükler var. Bunun içerisinde birçok sorun alanları var. Sorun alanlarının hepsini bu Demokratik Açılımla çözmekte kararlıyız. Bu sadece Tayyip Erdoğan'ın Genel Başkanı olduğu AK Parti'nin veyahut da Başbakanı olduğu Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin değil, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bir projesidir ve muhatabı millettir. Bunu böyle ifade edeyim" şeklinde konuştu.

Bunu hep birlikte ve el ele, omuz omuza çözeceklerini kaydeden Başbakan Erdoğan, ama buradan maalesef istismar suretiyle rant elde etmeye çalışanlar olduğunu ifade etti.

Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Buna bir rant olarak bakmak çok yanlış. Çünkü kanın ve şehitlerimizin üzerinden siyasi rant devşirmek çok yanlış olur. Haksızlık olur şehitlerimize, milletimize haksızlık olur, vatanımıza haksızlık olur. 30 yıldır süren bir süreç. Bizden önce de birçok iktidarlar geldi. Soruyorlar; 'Peki ne için son birkaç ay?'. Hayır, 7 yıl önce partimi kurup da programımı açıkladığım zaman programımızın içerisinde iki sahife sadece buna yönelik.

2005'te, 4 yıl önce Diyarbakır'da biliyorsunuz açıklamalarımı yaptım buna yönelik. Bunun üzerinde sürekli çalışmalarımız devam etti. Devam ediyor. Ne için? Bunu gündemimizden çıkaramayız. Çünkü mesuliyeti yüklenmiş olan bir hükümetin tabii ki sorunu olacak. Bunun dışında kalması mümkün mü? Bir taraftan analar ağlayacak, sen güleceksin. Olacak iş mi bu? Eğer o ağlayan anaların evine gidersen ha sen de ağlarsın, ama o ağlayan ananın evine gitmezsen sen ağlamazsın, olay bu. Olayı böyle görmek lazım, ama cenazeye gidip de cenazede orada sloganlar atılmaya başlarsa...

Bir Müslümanın cenazesinde slogan olmaz. Bunu bir defa bilelim. Bir Müslümanın cenazesinde alkışlar-malkışlar olmaz. Benim Diyanet İşleri Başkanım'dan öğrendiğim bu. Bir Müslümanın cenazesinde tekbir de olmaz, onu da söyleyeyim. Bunların hepsi bizim dışımızda olan şeyler. Bir Müslümanın cenazesinde sükunet olur, suhulet olur. İşin aslı bu. Bizim öğrendiğimiz bu. Farklılık burada, ama olayı tabii istismara götürenler farklı yere taşır."

"Suriyeli annelerin de gözyaşı dinecek"

Erdoğan, hazırlanmakta olan "Demokratik Açılım" ile bu meseleyi artık sonlandırmayı, annelerin gözyaşını dindirmeyi, acıyı bal eylemeyi, akan kanı durdurmayı hedeflediklerini bildirdi.

Erdoğan, Suriye'nin, bu "Demokratik Açılım" sürecinde kendileriyle aynı hissiyatı, heyecanı yaşamasından büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Başarıyla sonuçlandırıldığında Suriye'nin de bu süreçten kazançlı çıkacağını dile getiren Erdoğan, tüm yazılı ve görsel medya temsilcilerinin Suriye'ye giderek Devlet Başkanı Esad ile yaptıkları röportajları okuduğunu ve Türkiye'deki bu sürece katılımını oradan anlama fırsatı bulduğunu kaydetti.

Erdoğan, "Suriye'nin ilerlemesi, kalkınması, ekonomisi, ticareti, istikrarı, refah ve huzuru inanıyorum ki, bu süreçten kazançlı çıkacaktır. Her şeyden önemlisi, başlattığımız bu süreç Suriyeli annelerin de gözyaşlarının dinmesini beraberinde getirecek. Hazırlamakta olduğumuz demokratik açılım ile bu meseleyi artık sonlandırmayı ve annelerin gözyaşını dindirmeyi, acıyı artık bal eylemeyi, akan kanı durdurmayı hedefliyoruz. Derdimiz bu. Suriye'nin, bu demokratik açılım sürecinde sürekli olarak güvenlik teşkilatlarımızla el ele, omuz omuza bir çalışma içerisinde olmaları, inanıyorum ki bu süreçte bizleri ciddi manada rahatlatacaktır. Zaten kardeşlerin de görevi böyle zamanlarda birbirleriyle omuz omuza olmasıdır" diye konuştu.

Erdoğan, Ortadoğu bölgesinin dünyanın her yerinde ve her zaman artık sorunlarla anılmasını istemediklerini, bölgenin bunu aşmasını arzuladıklarını ve atılan adımların da buna yönelik olduğunu belirterek, "İnanıyorum ki, bunu da başaracağız" dedi.

"Verimli görüşmeler"

Başbakan Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Esad'ın çok başarılı, son derece verimli görüşmeler gerçekleştirdiğini, son 7 yıldır tarihi düzeyde artış kaydeden ikili ilişkileri yoğunlaştırmayı ve daha düzenli hale getirmeyi amaçladıklarını ifade ederek, bu amaçla bugün ilk toplantılarını yaptıklarını söyledi.

Esad ile birlikte ilgili Bakan arkadaşlarıyla bu çalışmaları sürdüreceklerini vurgulayan Erdoğan, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulmasına ilişkin siyasi bildirgenin de bugün Dışişleri Bakanları tarafından imzalandığını hatırlattı.

Bu anlaşmanın her iki ülke için hayırlı olması dileğinde bulunan Erdoğan, bunun ticari ve ekonomik ilişkileri de artıracağını belirtti.

Erdoğan, son 7 yıl içinde iki ülke arasındaki ticari ilişkileri bire bir katlamanın ötesinde bir rakama ulaşıldığını ve göreve geldiklerinde toplamda 773 milyon dolar seviyesinde olan ticaret hacminin şu anda 1 milyar 750 milyon dolara çıktığını, bundan sonra çok daha ileri rakamlara ulaşacağını söyledi.

Başbakan Erdoğan, 3 gün sonra kutlanacak Ramazan Bayramı'nın tüm millete, insanlığa barış, kardeşlik ve esenlik getirmesini temenni etti.

İftardan notlar

İftar yemeğine eşi Emine Erdoğan ile birlikte gelen Başbakan Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ı otelin kapısında karşıladı.

Yemeğe, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İKÖ Başkanı Ekmeleddin İhsanoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Edibe Sözen, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva, Süryani Ortodoks Kilisesi Metropoliti Yusuf Çetin, sanatçılar Orhan Gencebay ve İbrahim Tatlıses'in de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

Erdoğan, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile birlikte iftarda masasına gelen dini liderlerle bir süre sohbet etti.

İftarın düzenlendiği otele gelişte, yolda bilboardlara ve sokak ışıklarının üzerine Recep Tayyip Erdoğan ve konuk Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın resimleriyle Türkçe ve Arapça "Hoş geldiniz" yazılı AK Parti İl Başkanlığı afişleri asıldığı dikkati çekti.

Erdoğan, iftar yemeğinin ardından ülkesine dönmek üzere Atatürk Havalimanı Devlet Konukevine hareket eden Esad'a aynı arabada eşlik etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89