• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 6 °C

Sur Belediyesi Ramallah ile kardeş oldu

Sur Belediyesi Ramallah ile kardeş oldu
Sur Belediyesi, Duhok ve Çanakkale’den sonra bu kez de Filistin’in Ramallah Belediyesi ile Kardeş Belediyecilik protokolü imzaladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Çanakkale’den Filistin’den, Ramahallah’tan, Kürdistan bölgesel yönetimi ve Duhok’tan alınacak çok derslerin olduğunu vurgulayarak, “İşte bütün bu dersleri Diyarbakır’da bir toplamaya dönüştürmeye çalışıyoruz. Onun için de böylesi bir kardeşlik tablosu, dostluk tablosu ve kardeşlik köprüsünü inşa ettik” dedi.

The Gren Park Otel’de düzenlenen törene, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, BDP Diyarbakır Milletvekilleri Leyla Zana ve Altan Tan, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Avrupa Parlamentosu eski Milletvekili Feleknaz Uca, BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, Duhok Belediye Başkanı Şevket Muhammed Emin, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve eşi, Filistin Ramallah Belediye Başkanı Janet Micheal, Ramallah Belediye Meclis Üyesi Ghattas Bosheh ve eşi ile Konsey Üyesi Kemal Jbeıl, Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Şemsettin Koç, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Av. Muhammed Akar, Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi Başkanı Mehmet Kaya, Dinlerarası Diyalog Grubu üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

36184

Barış Köprüsünü Kurduk Törenin açılış konuşmasını yapan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Yerel yönetimler olarak, halklar ve inançlar arasında farklılıklarıyla bir aradılığı yaratıp geliştirmek gibi bir görevlerinin olduğunu ifade ederek, “Biz de en tarihi yerini ifade eden ve farklılıklarıyla hem inançsal hem de etkin anlamda farklılıklarıyla tarihte çok önemli yer olan kadim Diyarbakır’ın bir belediyesi olarak, Ortadoğu’daki çatışmalı bölgelerdeki halklarla kardeş olmak istedik. Acılarımızı birleştirip, bu acıları nasıl dindirebiliriz çabasındayız. Daha önce Dohuk Belediyesi ile yüreğimizin parçalanmış bir kısmını birleştirdik. Aynı halktan ama aralarına sınırların koyulduğu ama yüreklerimizin ve beyinlerimizin giderek birleştiği kardeşlerimizle kardeşlik yaptık. Şimdi bizler gibi acıları yaşayan Filistin halkıyla ve tarihte çok sayıda savaşlara sahne olmuş ama herkesin orayı korumak için bir araya geldiği Çanakkale Belediyesi ile kardeşliği geliştirmek istedik. Filistin’den Çanakkale’ye. Filistin, Kürt ve Türk’ün birlikteliğini geliştirmek için bir barış köprüsü oluşturduk” diye konuştu. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise, bugün Diyarbakır’ın bir kez daha bir ilke imza attığına değinerek, “Ortadoğu Coğrafyasının en büyük ihtiyacı bütün farklı kimliklerin, kültürlerin, dillerin, birbirini tanıması ve bu tanımayla birlikte geleceği kurgulamasıdır. Tam da bu noktada, bugün Diyarbakır’da bir Kürdistani Şehir Duhok, bir Filistin şehri Ramallah ve bir Türkiye şehri Çanakkale ve Diyarbakır ev sahipliği yapıyor. Ama Çanakkale bütün barış savunucularının neredeyse ortak paydasıdır. 19. yüzyılın sonu, 20. yüzyılın başında yüz binlerce insan Çanakkale’de büyük bir acı ile yaşamını yitirdi. Ama bugünkü kuşaklar, yaşamını yitirenlerin torunları Türkler, Kürtler, Anzaklar ve diğer etnik kimliklerin tümü Çanakkale’de yitirmişlerimize dualar okuyor ve bu olmayabilirdi diyorlar. Yüz yıl sonra keşke bu savaş yaşanmasaydı diyorlar. Dolayısıyla bugün bizim yaşadığımız trajedi, bugün yaşamış olduğumuz travmayı da emin olun ki gelecek nesiller keşke biz bugünü yaşamasaydık, diyecekler” şeklinde konuştu.

Baydemir’in konuşmasının ardından BDP Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana ve Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı ve Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, Kürtçe olarak yaptıkları konuşmada, Ortadoğu’daki halklar arasındaki kardeşliğe ve barışa vurgu yaptılar.

Ramallah Belediye Başkanı Janet Micheal ve Duhok Belediye Başkanı Şevket Muhammed Emin de teşekkür konuşması yaptıktan sonra kürsüye gelen Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da, Çanakkale’deki Newroz kutlamalarına destek verdiğini ifade ederek; “Bu kutlamanın yok olmasını istiyorlar. Ben laf ola beri gele, iki tane çırayı yakıp da üzerinden devlet erkânının atlamasını komik buluyorum. Ben halkın yaktığı ateşin üzerinden atlamayı kendime sindiriyorum. Bu halkın kim olduğu önemli değil, herhangi bir halk da olabilir. Kendi örf ve adetlerini yaşamak istiyorlarsa, benim kentimde elbette ki, yaşatmak durumundayım" dedi.

Kardeş Belediyecilik Protokolü İmzalandı Açılış konuşmalarının ardından Çanakkale ve Duhok Belediye Başkanlarının da katılımıyla Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ile Filistin’in Ramallah Belediye Başkanı Janet Michael arasında Kardeş Belediyecilik protokolü imzalandı. Törende, Ramallah Belediye Başkanı Janet Michael, Sur Belediye Başkanı Demirbaş’a, Filistin Bayrağı’nı hediye etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89