• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 12 °C

Son sandığa kadar heyecan!

Son sandığa kadar heyecan!
A&G Araştırma Şirketi’nin Başkanı Adil Gür, "evet" ile ‘hayır’ın başa baş gittiğini belirttiği referandumda kararsızların sonucu belirleyeceğini söyledi.

A&G Araştırma Şirketi’nin Başkanı Adil Gür, "evet" ile ‘hayır’ın başa baş gittiğini belirttiği referandumda kararsızların sonucu belirleyeceğini söyledi. Gür, sandıkların yüzde 95’i açılmadan sonucun bilinemeyeceğini ifade etti.

A&G Araştırma Şirketi’nin Başkanı Adil Gür, 12 Eylül’deki referandumla ilgili NTV'de değerlendirmelerde bulundu.

Adil Gür, referandumda sonuçların baş başa gittiğini söyledi. Gür, yüzde 10,8 olduğunu belirttiği kararsızların referandumun kaderini belirleyeceğini kaydetti.

Araştırmacı Gür, referandum günü sandıkların yüzde 95'inin açılmasıyla birlikte kesin sonucun belli olabileceğini belirtti.

Adil Gür, şunları ifade etti:

“Kararsızların oranı yüzde 10,8. Bu sürpriz değil. 6 aydır yaptığımız araştırmalarda aynı şeyi görüyoruz. Bunun temel nedeni Türkiye’de seçmen inanılmaz şekilde kutuplaştı. Bu kampanyaları at gözlüğüyle izliyor, kulaklarını da kulak pamuğuyla kapatmış.

Seçmenin büyük birçoğunluğu oy vereceği partinin görüşü doğrultusunda hareket ediyor. Bu oran bugün yüzde 90’a çıktı. Bunun nedeni siyasi parti liderlerinin sert üslübudur.

Bu referandumda çok fazla bilinmeyen var. Bu bilinmeyenlerden bir tanesi, referandum bayramdan sonra yapılacak. İnsanların ne kadarı tatile gitti, ne kadarı geri dönecek?

Ne kadar havet diyen var, bilemiyoruz. ‘Evet’ demek isteyip de partisinin görüşü doğrultusunda ‘hayır’ deyip, gönlü ‘evet’ten yana olanlar var. Bunu ölçme şansımız yok. Kararsızların topyekün bir yere meyil etmesini beklemiyoruz.

1987’deki rahmetli Turgut Özal’ın referandum sonucu gibi bir sonuç beklediğmi söylemiştim. ‘Evet’ veya ‘hayır’ın yüzde 50’nin 1-2 puan üzerinde olacağını görmüyorum.

Yüzde 10,8’in tamamı kararsız değildir. Bu oranın yaklaşık yarısı zaten sandığa gitmez. Gerçek kararsız oranı yüzde 5-6’dır. Bunların önemli bir bölmü kadın ve gençlerdir. Öyle bir başabaş bir durum var ki, yüzde 1 bile referandum sonucunu değiştirebilir.

Araştırmalar doğruysa 12 Eyül’de yüzde 80’in üzerinde bir katılım bekliyorum. Siyasi kutuplaşmanın etkisiyle tüm imkanlarıyla sandığa gitmek istiyor.

Her seçim döneminde kadınlar daha kararsız olurlar. Referandum bıçak sırtında olduğu için kadınlar önemli. Ayrıca ‘Kararsızım’ diyen her 100 kişiden 40’ı 28 yaşın altında.

Bayram günlerinde büyük şehirler boşalır. ‘Mutlaka katılacağım’ diyenlerin oranı yüzde 80’nin üzerinde bulunuyor. Referandumda katılımın yüksek olacağını zannediyorum. En fazla 'sandığa gideceğim' diyenler Ege’de. En az oran ise Güneydoğu’da olacak.

BDP, araştırmacılar için bilinmeyenli bir denklem. BDP içinde batı ve güneyde yaşayanların büyük birçoğunluğu sandığa gideceğini söylüyor. Her 100 BDP’li seçmenden 53’ü sandığa gideceğini söylüyor. BDP seçmeninin referandumu yüksek oranda boykot edeceğini görmüyorum.

Bu hafta sonu bir araştırma daha yapacağız. Sandık yaklaştıkça insanların fikirleri daha da netleşir. Ne kadar yakın tarihte yapılırsa kararsızlar rengini daha çok belli eder. Referandumda çok yakın, dengeli bir sonuç bekliyorum. 12 Eylül akşamı sonucu hep beraber göreceğiz.

Yayın yasağı bittiği anda sonucun yüzde 70-80 oranında görüleceğini ama kesin olmayacağını düşünüyorum. Önce Anadolu’daki sonuçlar gelir, en son eklenenler ise büyük şehirlerdeki sonuçlardır. Kırda durum farklı, kentlerde durum farklı. Oyların yüzde 90-95 sayılmadan sonuç budur demek zor olacağını zannediyorum.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89