• BIST 9891.08
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 30 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 13 °C

Somali'de insanlık çare yoksunu

Somali'de insanlık çare yoksunu
Başbakan Erdoğan, Somali ve açlık tehlikesi yaşayan diğer Afrika ülkelerine yardım kampanyası başlatılmasına ilişkin bir genelge yayımladı.

Kuraklık ve kıtlık başta Somali olmak üzere tüm Afrika Boynuzu’nu esir aldı. BM Çocuklara Yardım Fonu’na göre, Afrika Boynuzu bölgesinde kuraklık ve kıtlık nedeniyle 2.3 milyon civarında çocuk gıda yardımına muhtaç. Bunların en az 640 bini Somali’de. 500 bin çocuk ise ölüm sınırında. BM’nin hedeflediği 2 milyar dolarlık yardımın yaklaşık dörtte birini veren ABD, geçen 90 gün içinde ölen 5 yaşından küçük çocuk sayısının 29 bini aştığını tahmin ediyor.

Dünya seferber oldu

Yetişkinlerle birlikte, gıda yardımına ihtiyaç duyanların sayısı Afrika Boynuzu’nda 12 milyonu, sadece Somali’de ise 3.7 milyonu geçiyor. BM’nin ilan ettiği kıtlık bölgesi, Somali başkenti Mogadişu’nun bazı yerlerini de kapsıyor. Ancak halen 2 milyondan fazla Somaliliye yardım ulaştırılamıyor. Dünya ülkeleri de Somali ve diğer Afrika Boynuzu ülkelerine yardım için seferber oldu. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Somali’nin önemli bölümünü kontrol eden Şebab hareketinden yolları açmasını istedi.

30669

Erdoğan Somali'ye yardım talimatı verdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Somali ve açlık tehlikesi yaşayan diğer Afrika ülkelerine yardım kampanyası başlatılmasına ilişkin bir genelge yayımladı.

Başbakanlık Basın Merkezinin internet sitesinden duyurulan 2011/9 sayılı genelgede, Afrika kıtasının doğusunda yaşanan kuraklığın yol açtığı kıtlık, açlık ve susuzluk nedeniyle başta Somali olmak üzere tüm bölge halkı büyük bir insanlık dramı ile karşı karşıya bulunduğu belirtildi.

Bölgede yaşayan milyonlarca insanı etkileyen bu durumun, salgın hastalıklara ve ölümlere neden olduğuna ve halkın çaresiz bir şekilde hayatta kalma mücadelesi verdiğine dikkat çekilerek, bu denli büyük bir felaketle ülkelerin kendi imkanlarıyla mücadele etmesinin güç olduğu ifade edildi. Bu düşünceyle ve bir insanlık borcu olarak, insani yardım için vakit kaybetmeksizin ve süratle harekete geçme ihtiyacı ortaya çıktığı belirtilen genelgede, şunlar kaydedildi:

"Türkiye Cumhuriyeti, yardımlaşma ve dayanışma duygusunun yoğun olarak yaşandığı mübarek Ramazan ayında, halkımızın da beklentileri doğrultusunda, Somali ve açlık tehlikesi yaşayan diğer Afrika ülkeleri için her türlü yardım ve desteği sağlayacaktır. Bu amaçla bir yardım kampanyası başlatılması uygun görülmüştür.

Açlık ve kıtlık nedeniyle muhtaç ve mağdur durumda bulunan dost ve kardeş halklara yardım için Hükümetimizin çabalarına ilaveten, diğer pek çok özel inisiyatifin de yardım amaçlı katkıları devam etmektedir. Yardım kampanyası açılması kadar, ülke kaynakları kullanılarak toplanan bu yardımların, ihtiyaç sahiplerine yerinde ve zamanında ulaştırılması, etkin kullanımı ile ulusal ve uluslararası kamuoyuna gerektiği gibi duyurulması da önem taşımaktadır. Tüm bu çalışmaların başarılı bir şekilde yürütülebilmesi için etkin bir işbirliği ve koordinasyona ihtiyaç duyulacağı açıktır.

Açılan yardım kampanyasının ulusal koordinasyonu, bu alandaki faaliyetleri yasal olarak yürütmekle görevli Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yerine getirilecektir.

Bu doğrultuda, valiliklerimiz, belediyelerimiz ve tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızca toplanan yardımlar belirtilen hesap numaralarına aktarılacaktır. Gerçek ve tüzel kişiler bu hesaplara doğrudan bağış yapabileceklerdir. Sivil toplum kuruluşlarımızdan istekli olanlar, topladıkları yardımı afetzedelere ulaştırmak üzere, şartlı veya şartsız bu hesaplara aktarabileceklerdir. Tüm yardım toplama faaliyetleri, 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu hükümleri çerçevesinde yapılacaktır.

Afet acıları yaşamış olan halkımızın, ulusal ve yerel basınımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın, kamu kurum ve kuruluşları ile her düzeydeki kamu görevlilerinin, meslek odalarının ve birliklerin, bir insanlık görevi olan bu yardım kampanyasına gönüllü olarak her türlü desteği vereceklerine inancımız tamdır."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89