• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 11 °C

Sırtımız Doğu'ya dönük değildir

Sırtımız Doğu'ya dönük değildir
Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin bin yıllardır beraber yaşadığı ülkeleri kendi kaderlerine terk etmeyeceğini belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'nin yüzü Batı'ya dönüktür ama Türkiye'nin asla ve asla sırtı Doğu'ya dönük değildir. Bin yıllardır birlikte yaşadığımız, bir ve beraber yaşadığımız ülkelere bigane kalamayız. Oralardaki kardeşlerimizi kendi kaderlerine terk edemeyiz" dedi.

Paris ziyaretinin son ayağında, Zenith Salonu'nda yaklaşık 10 bin Türk vatandaşına hitap eden Erdoğan, Türkiye'nin anayasa gündemiyle ilgili olarak da önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'yi gelişen dünyaya paralel olarak kalkındırmak istediklerini dile getiren Erdoğan, "Ama birileri buna karşı çıkıyor. Mafya ile, hukuk dışı örgütlenmeler ile karşımıza çıktılar. Hiç birine boyun eğmedik. Şu anda da tarihi nitelikte bir anayasa değişikliği gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, anayasayı değiştirdikleri takdirde Türkiye'nin büyümesi önünde hiçbir engel kalmayacağını kaydetti. Erdoğan, "Güçlü bir ülke olabilmek için önce kendi içimizdeki meseleleri çözmek durumundayız. Biz tarih boyunca birliğimizi, bütünlüğümüzü en önemlisi de kardeşliğimizi muhafaza ederek bu günlere ulaşabildik. Aramıza fesat tohumları ekmek isteyenler oldu ama hepsinin heveslerini kursaklarında bıraktık" şeklinde konuştu.

Fransa'daki Türklere seslendi: ''Entegre olun, asimile olmayın''

Başbakan Erdoğan, Fransa'daki Türk vatandaşlarına, bulundukları ülke toplumuna entegre olmalarını, ancak asimile olmamaları çağrısında bulundu. Türklere, çifte vatandaşlık hakkından yararlanmalarını tavsiye eden Erdoğan, "Fransız pasaportu alınca, Türk veya Kürt kimliğinize halel gelmez. Seçme ve seçilme hakkınızı kullanın. Neden Avrupa Parlamentosu'nda Ayşeler Fatmalar çoğalmasın?" diye sordu.

Gurbetçilerin, bulunduğu ülkenin dilini öğrenmesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, ancak asimilasyona karşı olduğunu beyan etti. Asimilasyonu 'insanlık suçu' olarak niteleyen Başbakan, Almanya'da olduğu gibi Fransa'da da Türk okulları kurmak istediklerini açıkladı. Bu konuda Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştüğünü hatırlatan Erdoğan, Türkiye'de Türk-Alman ve Türk-Fransız okulları bulunuyorsa, Almanya ve Fransa'da da benzer okulların kurulabileceğini anlattı.

Yurtdışındaki Türk vatandaşlarına Türkçe öğretme arzusunda olduklarını vurgulayan Erdoğan, bu amaçla Yunus Emre okulları adı altında Türk vatandaşlarına Türkçe öğretileceğini bildirdi.

Erdoğan'a sevgi seli

Bu arada, Başbakan Erdoğan'ı görmeye gelen binlerce Türk vatandaşı ezilme tehlikesi geçirdi. 6 bin kişilik Zenith Salonu'na giremeyen 3 bin Türk dışarıda kaldı. Bunun üzerine Erdoğan, Türk vatandaşlarına önce dışarda seslendi. Erdoğan'ın konuşması sık sık, "Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganlarıyla kesildi. Erdoğan ise buna karşılık, "Biz sizinle gurur duyuyoruz" dedi. Vatandaşlardan içeri giremedikleri için özür dileyen Erdoğan, bir dahaki sefere dışarda kalanlarla görüşme temennisini dile getirdi.

Bu arada Erdoğan'ı izlemeye gelenler, Nantes kentinde konsolosluk açılmasını istediler. Konuyla ilgili bir pankartı gören Başbakan, bununla ilgili talimatı verdiğini, en kısa zamanda bu kente konsolosluk açılacağını haber verdi. Salona giremeyen binlerce Türk vatandaşı, içeri giremedikleri için salon yetkililerini yuhaladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89