• BIST 9079.97
  • Altın 2324.674
  • Dolar 32.3542
  • Euro 34.9463
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 9 °C

'Sinirlioğlu muamması'

'Sinirlioğlu muamması'
Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun Suriye’de 'güvenli bölgeye girecek IŞİD,PYD ve Rejim unsurlarının vurulacağına' dair sözleri bir süre sonra Dışişleri Bakanlığı açıklamasıyla geri çekildi.

Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun Suriye’de güvenli bölge konusunda sarf ettiği sözler bir süre sonra bakanlık açıklamasıyla yalanlandı.

Saat 19:00 Sinirlioğlu’nun sözleri

Dışişleri Müsteşarı Feridun Siniroğlu’nun Genel Kurmay Başkanı Necdet Özel’e devlet şeref madalyası verilmesi sırasında bir grup gazetecinin sorularını cevaplandırdı.

Sinirlioğlu, Türkiye ve ABD'nin  Suriye’de güvenli bölge konusunda anlaştıklarını söyledikten sonra bir soru üzerine 'IŞİD, PYD ya da Rejim'in bu bölgeye girmesi durumunda  bölgeyi koruyan uçaklar tarafından vurulacağını söyledi.  Sinirlioğlu, ihlâl halinde vurulacak unsurları sıralarken hem IŞİD'i hem Suriye rejimini hem de PYD'yi saydı.

Bu haber kısa sürede pekçok basın yayın organında bu şekilde yer aldı.

Hürriyet ve Milliyet Gazetesi " PYD ve DAEŞ bu bölgeye girerse Türkiye ve ABD tarafından vurulacak" ifadesine yer verdi

CNN Türk “Sinirlioğlu: ABD ile güvenli bölge konusunda anlaştık” ve “IŞİD ve PYD bölgeye girerlerse Türkiye ve Amerika vuracak” ifadelerini kullandı. Sonrasında ise yayın kuruluşu “IŞİD ve Rejim o bölgeye girerse vurulacak” şeklinde başlık attı.

Sabah gazetesinin internet sitesi “PYD ve IŞİD bölgeye girerse hem ABD hem de Türkiye tarafından vurulacak” şeklinde haberi sundu.

Saat 22:00 Bakanlıktan gelen açıklama

Saat 22:00 sularında Enformasyon Dairesi Başkanlığı’ndan basın kuruluşlarına bir   Sinirlioğlu’nun açıklamasına ilişkin bir bilgilendirme notu gönderildi...Bu notta, 'Müsteşara atfen yayımlanan hususlar'ın bazılarına itibar edilmemesi talep ediliyordu. Bakanlık açıklamasında dikkatli bir dil kullanılmış, haberler  yalanlanmamıştı. Sadece 'bakanlık açıklamasındaki kayıtlı ifadeler dışında Müsteşara atfen yayımlanan hususlara itibar edilmemesi' istenmişti.

Bu notun tamamı şöyle:

“Bugün bazı basın yayın organlarında Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'na atfen ‘Suriye'deki Güvenli Bölge’ye ilişkin bazı ifadeler yayımlanmıştır. Müsteşar Sinirlioğlu bugün bir grup gazeteciye "ABD ile Türkiye arasındaki mutabakat çerçevesinde DEAŞ'tan arındırılacak bölgenin fiilen bir güvenli bölge haline geleceğine dair Amerikan basınında da haberler yeraldığını, DEAŞ'dan arındırılacak bu bölgenin kontrolünün ve korunmasının Suriye Muhalefeti Kuvvetleri tarafından yapılacağını, Suriye Muhalefeti unsurlarının oluşturacağı Bölge Muhafaza Gücüne gereken hava korumasını ve desteği ABD ve Türkiye'nin sağlayacağını" ifade etmiştir. Yukarıda kayıtlı ifadeler dışında Sayın Müsteşara atfen yayımlanan hususlara itibar edilmemesi rica olunur.”

İncirlik karşılığında güvenli bölge

İtibar edilmemesi' talep edilen hususların  'güvenli bölgenin ihlâli halinde vurulacak unsurlar' hakkında sözleri olduğu anlaşılıyordu.

Bu açıklamanın ardından bazı gazete ve televizyonların internet sitelerinde haberin ilk hali ya yayından kaldırıldı ya da toplantıda Müsteşar'ın söylemiş olduğu ve ona atfen kullanılan 'hususlar'  çıkartıldı.

Türkiye ile Amerika arasında varılan İncirlik'in Suriye sahasında IŞİD'e karşı Amerikan uçaklarına açılmasının içeriği ayrıntılı biçimde  kamuoyuna açıklanmış değil. Anlaşma sadece ana hatlarıyla biliniyor.

Buna göre Türkiye sınırındaki Azez ile Cerablus arasındaki bölge belli bir derinlikte bir tür fiili güvenli bölge haline dönüştürülecek. Güvenli bölge havadan koruma yoluyla oluşturulacak. Bu alan öncelikle IŞİD'den temizlenecek, güvenlik sağlandığında da buraya Türkiye'ye kaçmış olan Suriyeli sığınmacılar dönmeye başlayacak. Amerikan yönetimi, bu alanın 'IŞİD'den temizlenmesine vurgu yaparken, Türkiye, aralarında PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD de dahil bütün “terörist” unsurların bu alandan uzak tutulmasını talep ediyordu.

Amerikan yönetimi,  PYD'ye IŞİD ile mücadele ettiği gerekçesiyle silah ve lojistik destek veriyor. (Al Jazeera)

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89