• BIST 9760.97
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 8 °C

Silivri çıkışı ilk açıklama: Bu bir başlangıç

Silivri çıkışı ilk açıklama: Bu bir başlangıç
Ergenekon davasında tutuklu bulunan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ tahliye edildi

Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından Ergenekon Davası'ndan tutuklu bulunan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ tahliye edildi. Başbuğ'un Silivri Cezaevi'nden çıktıktan sonraki ilk sözleri şunlar oldu: "Benim serbest kalmam bir başlangıç"

Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer'in, Anayasa Mahkemesi'nin müvekkili hakkında verdiği ihlal kararı üzerine yaptığı tahliye talebi, İstanbul Nöbetçi 20. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından incelendi. Mahkeme, Başbuğ'un tahliyesine karar verdi. 

Başbuğ, Silivri Cezaevi'nden saat 21.00 sularında tahliye edildi. Cezaevinden çıkışında gazetecilere açıklama yapan Başbuğ şunları söyledi: 

"Beni 26 ay hürriyetimden yoksun bıraktılar ama 6 Ocak 2012 günü söylediğim gibi, yüce Türk milleti, oynanan oyunu, iddiaların geçersizliğini, bir Genelkurmay Başkanı ve karargahını terör örgütü karargahı ve terör örgütü olarak suçlamanın kabul edilmez bir durum olduğunu, bizlerin darbecilikle hiçbir alakamızın olmadığını yüce Türk milleti kısa zamanda anladı. 

Bugün benim serbest bırakılmam bir başlangıçtır. Bütün kalbimle inanıyorum ki Silivri'de, Hasdal'da, Sincan'da, Maltepe'de benim gibi suçsuz bulunan arkadaşlarım da en kısa zamanda hürriyetlerine kavuşacaklardır. Mamak, Hadımköy dahil. Bu gerçekleşmez ise bugün benim serbest kalmam, hürriyetimi kazanmamın hiçbir önemi ve anlamı olmaz. Çünkü ben ne kadar suçsuz isem, bugün geride bıraktığım Tuncer Kılınç Paşa, Hurşit Tolon Paşa, Bilgin Balanlı Paşa, Hasan Iğsız Paşa, diğer tarafta Tuncay Özkan'lar ve Doğu Perinçek'ler de suçsuzdur. 

Biz tek bir şey istiyoruz, adalet istiyoruz. Bu adaletin gerçekleşmesi için görev başında nasıl mücadele ettiysem, burada iki yıl içerisinde nasıl mücadele ettiysem, dışarıda bulunduğum sürede de aynı şekilde mücadeleme devam edeceğim. Ta ki son arkadaş buradan çıkıncaya kadar." 

YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI

İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi, tahliyesine oy birliğiyle karar verdiği İlker Başbuğ hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmasını kararlaştırdı. 

GEREKÇE: BEKLENEN GAYE GERÇEKLEŞTİ

İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi, İlker Başbuğ hakkında tahliye gerekçesi olarak, "Sabit ikametgah sahibi olması, sosyal durumu, tutuklu kaldığı süre, delillerin toplanmış olması, tutuklamadan beklenen gayenin elde edilmiş olması" hususlarını gösterdi. 

CEZAEVİNDE 2 YIL 2 AY

Ergenekon davasında mahkemenin yaptığı suç duyurusu üzerine 6 Ocak 2012'de tutuklanan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, 2 yıl 2 ayını Silivri Cezaevi'nde geçirdi. 

Başbuğ'un, 12 Haziran 2007'de Ümraniye'de ele geçirilen el bombalarının ardından yürütülen soruşturma sonucunda, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davası kapsamında yargılanması süreci Ocak 2012'de başladı. 

Genelkurmay Başkanlığı Bilgi Destek Dairesince işletilen internet siteleri ve "internet andıcı"na ilişkin 22 sanık hakkında düzenlenen iddianameyi 29 Temmuz 2011'de kabul eden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, davayı "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davasıyla birleştirdi. 

Sanıkları arasında emekli orgeneraller Nusret Taşdeler, Hasan Iğsız, tümgeneraller Hıfzı Çubuklu ve Mustafa Bakıcı, emekli korgeneraller Mehmet Eröz ve İsmail Hakkı Pekin'in de bulunduğu davada, mahkemenin yaptığı suç duyurusu üzerine Başbuğ, hakkında yürütülen soruşturma kapsamında 6 Ocak 2012'de tutuklandı. 

DÖRT KİTAP YAZDI

Mütalaada, savcılar Başbuğ için TCK'nın 312/1'inci maddesi uyarınca "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi. 

Başbuğ cezaevinde kaldığı süre içerisinde, "20. Yüzyılın En Büyük Lideri Atatürk", "20. Yüzyılın En Büyük Lideri Mustafa Kemal", "Terör Örgütlerinin Sonu" ve "Suçlamalara Karşı Gerçekler" adıyla 4 kitap yazdı. 

MÜEBBETE MAHKUM EDİLDİ

6 yıl 2 ay süren soruşturma ve dava sürecinde 321 duruşmanın görüldüğü 5 Ağustos 2013'te tamamlanan Ergenekon davasında Başbuğ, müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 

TEPKİLER

Başbuğ'un tahliye kararı farklı kesimlerde yorumlara neden oldu. Bu yorumlardan bazıları şöyle: 

KILIÇDAROĞLU: BAŞÇALAN UTANACAK MI?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: "Ayın 30'unda bir tercih yapacağız, biri tarafta vatan evlatları var, öbür tarafta bakan evlatları var. Tercihi vatan evlatlarından yana kullanmaya hazır mısınız? Biz de hazırız. Bu arada arkadaşlarım mutlu bir haber verdiler. İlker Başbuğ'un serbest bırakıldığını söylediler. Ben merak ediyorum, 'ben o davanın savcısıyım' diyen bu başçalan acaba utanacak mı?"

AKDOĞAN: KARAR SON DERECE İSABETLİ

AK Parti İstanbul Milletvekili ve Başbakan Başdanışmanı Yalçın Akdoğan: “Yaşın yanında kuru da yanmamalıdır. Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararı son derece isabetli bir karar olarak görüyoruz, tutukluluk bir cezalandırma yöntemi olmamalıdır.” 

FEYZİOĞLU: EMSAL TEŞKİL ETMELİ

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu: "İnsan hakları açısından fevkalade sevindirici. Dileğimiz Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu kararın henüz bireysel başvuruda bulunmamış olanlar hakkında da emsal teşkil etmesi ve onların da bir an önce özgürlüklerine kavuşmasıdır." (Taraf)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89