• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 4 °C

Şemdinli raporu sırra kadem bastı

Şemdinli raporu sırra kadem bastı
AK Partili Musa Sıvacıoğlu, hazırlanan raporu dönemin Meclis Başkanı Bülent Arınç'a teslim etmişti.

Balyoz darbe harekât planının ardından yeniden gündeme gelen EMASYA protokolü ile ilgili tartışmalar sürerken, bu protokolü gün yüzüne çıkaran Şemdinli Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı raporun da 'sır' olduğu ortaya çıktı.

AK Partili Musa Sıvacıoğlu, hazırlanan raporu dönemin Meclis Başkanı Bülent Arınç'a teslim etmişti.

Hakkari'nin Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinde 9 Kasım 2005 günü meydana gelen olayların araştırılması amacıyla CHP, Anavatan Partisi ve AK Parti milletvekillerinden oluşan 47 vekilin imzasıyla Meclis Şemdinli Araştırma Komisyonu oluşturuldu. 7 Aralık 2005 tarihinde çalışmalarına başlayan komisyon, bu süre içinde 18 toplantı yaptı, 48 kişiyi dinledi. 182 yazışma yapan komisyonun bu yazışmalarına Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nda bulunan 160 cevap geldi. Ancak bu yazışmalar içinde en dikkat çekici olanı EMASYA protokolü oldu. Buna göre, çalışmalar sırasında kolluk kuvvetlerinin müdahale alanları tartışılırken, bazı üyeler askerin şehir merkezindeki olaylara müdahalesinin yasalara aykırı olduğu ileri sürülürken sert tartışmalar yaşandı.

AKİBETİNİ BİLEN YOK

Bunun üzerine, ilgili kurumlar nezdinde yapılan yazışmalar sonucu, bunun EMASYA protokolüne dayandırıldığı anlaşıldı. Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı'ndan EMASYA protokolü istendi. Önce gönderilmek istenmeyen protokol daha sonra komisyonun ısrarlı talebi üzerine gönderildi. İçişleri Bakanlığı uzmanlarının kalın dosyalar halinde getirdiği protokol, üyelerin sadece okuması şartı ile verilmek üzere getirildi. Üyelerin tuttuğu bazı notlardan sonra sır gibi saklanan protokol tekrar geri gönderildi.

Çalışmalarını tamamlayan komisyon, raporu Genel Kurul'a sevk edilmek üzere TBMM Genel Sekreterliği'ne gönderdi. Ancak Meclis Başkanlığı, raporu Genel Kurul'a sevk etmedi. Bunun üzerine kitapçık haline getirilmek üzere TBMM Tutanaklar ve Kararlar Müdürlüğü'ne gönderildi. Raporu teslim alan Tutanaklar ve Kararlar Müdürlüğü, raporu Matbaa'ya gönderdi. Ancak son anda müdahale edilerek rapor geri çevrildi. Geri gelen rapor, Meclis Arşivi'ne kaldırıldı.

RAPOR VAR İÇERİĞİ YOK

Rapor, şu an Tutanaklar ve Kararlar Müdürlüğü, Denetim Bürosu Kütüphane ve Meclis web sitesi dahil hiçbir yerde bulunmuyor. Rapor, araştırma komisyonlarına ait raporların yer aldığı bölümde ismi var ama içerikle ilgili hiçbir bilgi bulunmuyor. Meclis kayıtlarında 22. dönem 4. yılı 10/322,323,324 esas No'lu gözüken rapora ilişkin yer alan 'kadük- geçersiz' ibaresi dikkat çekiyor.

Meclis Şemdinli Araştırma Komisyonu Başkanı Musa Sıvacıoğlu, görüşmeleri sırasında EMASYA protokolünü gördüklerini ancak örneklerinin alınmasına izin verilmediğini belirtti. Milletvekili Sıvacıoğlu, raporun akıbetinin daha sonra ne olduğunu da bilmediğini savundu. Komisyon üyelerinden CHP'li Ahmet Ersin ise raporun başına gelenlerin EMASYA'dan kaynaklanmış olabileceğini söyledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89