• BIST 8910.2
  • Altın 2238.527
  • Dolar 32.3411
  • Euro 35.1294
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 10 °C

Selahattin Demirtaş FT'ye konuştu, AİHM'i eleştirdi

Selahattin Demirtaş FT'ye konuştu, AİHM'i eleştirdi
HDP’nin eski eş genel başkanı Selahatttin Demirtaş, hakkındaki AİHM kararlarına rağmen tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi’nden İngiliz gazetesi Financial Times’ın (FT) sorularını yanıtladı.

Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İngiliz gazetesi Finansal Times’a verdiği açıklamasında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kendisi gibi siyasi tutukluların başvurularını geç değerlendirmekle eleştirerek, “AİHM'in karar alması uzun sürüyor ve nihayetinde bir insan hakları ihlali olduğuna hükmetseler bile, bu somut bir sonuca yol açmıyor" dedi.

‘Siyasi tutuklu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye’yi hayal kırıklığına uğrattığını söylüyor’ başlıklı haberde, “Türkiye’nin en tanınmış siyasi tutuklularından biri, AİHM’in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkedeki mahkemeleri suistimal etmesini engellemekte başarısız olduğunu, kendisini ve binlerce kişiyi cezaevinde çürümeye bıraktığını söylüyor” denildi.

‘AİHM KARARLARI SOMUT BİR SONUCA YOL AÇMIYOR’

Demirtaş FT’ye gönderdiği yanıtlarda, ‘uluslararası kurumların Türkiye’de yargı bağımsızlığının ve hukukun üstünlüğünün ağır bir erozyona uğratıldığı’ yönündeki uyarılarına rağmen, ‘kendisinin ve birçok başka tutuklunun başvurularının AİHM’de değerlendirilmesi için yıllarca beklemek zorunda bırakıldıklarını’ belirtti. HDP’nin eski eş genel başkanı, “AİHM’in karar alması uzun sürüyor ve nihayetinde bir insan hakları ihlali olduğuna hükmetseler bile, bu somut bir sonuca yol açmıyor” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE’Yİ HALKIN KENDİSİ KURTARACAK’

Demirtaş, ‘Türkiye’yi içinde bulunduğu kötü durumdan sadece halkın kendisinin kurtarabileceğini ama AİHM’in kararlarıyla, değişim için mücadele edenlere destek verebileceğini’ belirtti.

‘KAYYIM ATAMALARI TAMAMEN YASADIŞI’

HDP’li belediye başkanlarının görevden alınmalarını ‘tamamen yasadışı’ diye niteleyen Demirtaş, bu durumun ‘Türkiye’de demokrasinin kırıntısının bile kalmadığını gösterdiğini’ belirtti.

‘BENİM SAĞLIĞIMDAN SÖZ ETMEK DOĞRU DEĞİL’

Demirtaş, bir soruya yanıtında da sağlık durumunun kötüleştiğini ama moralinin iyi olduğunu anlatıp, “Sürekli cezaevi koşullarından ve benim sağlığımdan söz etmenin doğru olduğunu düşünmüyorum çünkü çok daha kötü koşullarda bulunan binlerce başka kişi var” ifadelerini kullandı.

FT, AİHM'E ELEŞTİRİLERİ SORDU

Financial Times gazetesi, eleştirileri AİHM’e de sordu. Gazeteye AİHM’den yapılan açıklamada ‘bazı davaların çok uzun sürdüğü’ kabul edilse de, Demirtaş’ın başvurusuna öncelik verildiği belirtildi. Haberde, AİHM’in son yıllarda yetersiz fonlama, çok fazla dava ve üye devletlerin kararları uygulamaması gibi sorunlarla karşı karşıya olduğu da belirtildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89