• BIST 9569.07
  • Altın 2476.936
  • Dolar 32.4902
  • Euro 34.5932
  • İstanbul 25 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 9 °C

Savunma Bakanı: ABD, YPG konusunda ısrarcı

Savunma Bakanı: ABD, YPG konusunda ısrarcı
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Rakka operasyonu için ABD'nin YPG'yi kullanma konusunda ısrarcı olduğunu, bunun da 'bölgede farklı planları olduğu konusunda kuşku yarattığını' söyledi.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, TBMM'nin açılış resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Rakka operasyonu konusunda ABD ile Türkiye arasındaki YPG sorununun henüz çözülmediğini söyledi. "ABD, YPG unsurlarının olması konusunda ısrarcı" dedi. Bunun da ABD'nin bölgeyle ilgili gelecekte farklı planları olduğu yönünde kuşkular oluşturduğunu söyledi. 

Hafta içi üst düzey bir yetkili gazetecilere Ankara'nın SDG içindeki Arap unsurlarla ÖSO'nun ortak operasyon yapmasını istediğini söylemiş, "ABD itiraz etmiyor" demişti. Bakan Işık ise "SDG gibi aldatmacalara itibar etmiyoruz" açıklaması yaptı.

"Rakka'yla ilgili ABD ile temel görüş ayrılığımız PKK, PYD unsurlarının kullanılması. Bizim önerimiz Rakka halkıyla işbirliği yapılması. Çünkü bugün Rakka'da yaşamayan PYD unsurlarını oraya götürdüğünüzde DAEŞ'i temizledikten sonra daha büyük bir kavganın fitilini ateşleyeceksiniz. Halbuki o bölgenin insanından oluşan güçlerle, ki büyük oranda ÖSO'dur, hem DAEŞ'i temizlemiş oluruz. Hem o zaman Türkiye olarak biz de belli katkıları veririz, onun sınırını askerler konuşur. Bu temizlik yapıldıktan sonra huzur ve sükunet sağlanır. Yoksa bunu PYD unsuruyla yaptıktan sonra bir sorunu çözmüş olmazsınız, daha büyük bir sorunu, çok daha karmaşık bir sorunu tetiklemiş olursunuz. ABD Savunma Bakanı ile benim yaptığımız görüşmede asıl üzerinde durduğumuz nokta bu."

"SDG gibi aldatmacalara itibar etmiyoruz"

"Suriye Demokratik Güçleri (SDG) gibi bazı aldatmacalara da biz çok fazla itibar etmiyoruz. PYD, YPG unsurlarının kamuflajı gibi kullanılmasını da kesinlikle kabul etmiyoruz. O konudaki hassasiyetimiz sürüyor.

Bunun dışında özellikle bir sorunu çözerken daha büyük sorunu oluşturmamak stratejik aklın gereğidir. Biz ABD'ye bunu özellikle söylüyoruz. Biz bu bölgenin ülkesiyiz. Bu bölgenin yüzyıllar öncesini de, bütün dengeleri de biliyoruz. ABD bu bölgede bir adım atacaksa bunu Türkiye'den habersiz yapmasının ABD açısından da telafisi imkansız sonuçlar doğuracağını kendilerine söylüyoruz."

"ABD, YPG konusunda ısrarcı"

[SDG içindeki Arap unsurlarla ÖSO'nun birlikte operasyon düzenlemesine] "ABD şu anda çok yakın değil. ABD illa PYD, YPG unsurlarının olması konusunda ısrarcı. Bu da ABD'nin daha sonrası için bir planı olduğu yönünde kuşkular oluşturuyor bizde. Biz bunu her fırsatta ABD'ye söylüyoruz."

Işık, YPG ile girilmesi halinde İncirlik'in koalisyon güçlerince kullanımıyla ilgili de, "İncirlik'in hangi durumlarda kapatılacağı belli, çizdiğimiz çerçevenin dışına çıkılırsa kullanımda kısıtlamaya gidilir. Yapılan anlaşmanın dışına çıkılmadığı sürece kısıtlama getirilmesi Türkiye gibi bir ülkenin güvenilirliğini zedeler" ifadelerini kullandı.

ABD'nin, Türkiye'nin ÖSO ile birlikte planladığı El Bab operasyonuyla ilgili bir kaygısı olmadığını belirtti.

"Musul operasyonunda Şii milisler risk alanı"

Işık, Musul operasyonu için de görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

"Rakka ve Musul'da operasyonun başarısı ve operasyon sonrası bu iki şehrin de güvenliğinin, huzurunun ve istikrarının temin edilmesi ve sürdürülebilir olması için o bölgenin kendi güçlerinin yoğun olarak kullanılması, ki biz ona çok yoğun destek veririz, Rakka'da da özellikle o bölgenin insanı olan Arapların kullanılması gerekir.

Irak'taki İranlı ya da İran'a yakın Şii milisler çok ciddi sorun alanı. ABD'ye çok dikkatli olmalarını, Şii milislerin Musul operasyonuna katılmaması gerektiğini, çok ciddi bir risk alanı olduğunu söylüyoruz. Şu ana kadar onlar da 'Musul'un içine sokmayacağız' notasındalar. Ama tabii arın fiili bir durum olursa ne olur konusu bizim için önemini koruyor."

"Carter'la son görüşmemizde tavrı olumlu yönde farklıydı"

"Benim ABD Savunma Bakanı'yla üç defa görüşmem oldu, ilk görüşmemdeki tavrıyla ikinci ve Londra'daki son görüşmelerimizdeki tavrı olumlu anlamda daha farklıydı. İlk görüşmelerde 'daha farklı düşünüyoruz' diyorlardı, şimdi 'sizi anlıyoruz' diyorlar. Ama bunu uygulamada göreceğiz." (Al Jazeera)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89