• BIST 10082.77
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 19 °C

Savcı,12 Eylül'de öldürülen öğretmenin mezarını açtırdı

Savcı,12 Eylül'de öldürülen öğretmenin mezarını açtırdı
Afşin'de 1981'de gözaltında intihar ettiği ileri sürülen öğretmen Ali Ekber Yürek'in Tunceli'deki mezarı, savcının gözetiminde açıldı.

12 Eylül darbesine yönelik soruşturma süreci devam ederken, dün yeni bir gelişme yaşandı. Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde 1981'de gözaltında intihar ettiği ileri sürülen öğretmen Ali Ekber Yürek'in Tunceli'deki mezarı, savcının gözetiminde açıldı. Kemikler, işkence izlerinin tespiti için İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Kardeşinin intihar etmediğini, 12 Eylül yönetimi sırasında güvenlik görevlilerinin yaptığı işkence sonucu öldüğünü öne süren ağabey Mehmet Yürek, "Referandumla birlikte yargı vesayetten kurtulduysa adalet tecelli edecektir." dedi. Yürek, artık sağcı-solcu, Kürt-Türk herkesin darbecilerle hesaplaşması gerektiğini ifade etti.

Ali Ekber Yürek, 12 Eylül askeri darbesi sırasında görev yaptığı Afşin ilçesinde gözaltına alınmıştı. Daha sonra ise tutulduğu Afşin'deki ilköğretim okulu binasında intihar ettiği bildirilmişti. Yürek'in intihar ettiğine inanmayan ailesi, ölümünün işkenceden kaynaklandığını düşünüyor. Yürek ile ilgili başlatılan soruşturma kapsamında savcı Mehmet Kuş, işkencenin tespiti için otopsi yapılması amacıyla mezarın açılmasına karar vermişti. Dün cumhuriyet savcısı ve adli tıp uzmanları, Tunceli'nin Ovacık ilçesine bağlı Güneykonak köyündeki mezarın açılması için çok sayıda zırhlı araç eşliğinde bölgeye geldi. Gruba, Yürek'in ağabeyi Mehmet Yürek, BDP'nin desteklediği bağımsız milletvekili adaylarından sanatçı Ferhat Tunç ve Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin'in de aralarında bulunduğu çok sayıda sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcisi de katıldı.

Ovacık cumhuriyet savcısı ve adli tıp uzmanlarının gözetiminde Yürek'in mezarı kazılmaya başlandı. Balyozlarla mezarlığın betonu kırılmaya çalışıldı, ancak bu şekilde başarılı olunamayınca, vinçle beton kırma işlemi başlatıldı. Kazma işleminin ardından mezarda bulunan kemikler numaralandırılarak bir tabuta yerleştirildi. Kemikler işkence tespiti için İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

Ağabey Mehmet Yürek, kardeşinin mezarının açılmasının, karanlık bir dönemin aydınlatılması açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Yürek, "Eğer referandum sonucu oluşan süreçle yargı gerçekten vesayetten kurtulduysa adalet tecelli edecektir. Bu yalnız bizim ailemizin sorunu değil. 12 Eylül darbecilerinin, Türkiye'nin neresinde olursa olsun, mağdur ettiği ailelere bir teselli olacak. Ülkücü kesimin, solcuların, Alevilerin ve Kürtlerin de 12 Eylül rejiminden mağdur olanları var. Darbecilere karşı artık 30 yıldır sustuğumuz yeter. Sağcı-solcu, Kürt-Türk, düzenin mazlum ve mağdurları birleşelim ve darbecilerle artık hesaplaşalım." diye konuştu. 12 Eylül darbecileriyle hesaplaşmaya giden süreçte, ilk mezar kazısının da referandumda en yüksek 'hayır' oyu çıkan Tunceli'de yapılmasını ironik bulduğunu dile getiren Yürek, "Darbecilerin yargılanmasına imkan veren anayasa referandumunda 'evet' oyu verenlere, AK Parti hükümetine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum." açıklamasını yaptı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89