• BIST 9141.98
  • Altın 2324.028
  • Dolar 32.3552
  • Euro 34.973
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 12 °C

Sarp Kuray: Anayasal düzeni tek başıma mı yıkacağım

Sarp Kuray: Anayasal düzeni tek başıma mı yıkacağım
Yargıtay’ın ‘16 Haziran örgütünün kurucusu ve yöneticisi’ olmak suçundan Sarp Kuray, Sincan 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutuluyor.

Yargıtay’ın ‘16 Haziran örgütünün kurucusu ve yöneticisi’ olmak suçundan ömür boyu hapis cezasını onadığı 70 yaşındaki Sarp Kuray, Sincan 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutuluyor.

Sarp Kuray, AİHM'in "adil yargılama yapılmadı" yönünde kararına ve AYM'nin "kişilik hakları ihlali" yönünde emsal kararlarına rağmen, "anayasal düzeni yıkacak örgüt" kurma iddiasıyla ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış, cezası 3 gün önce onanmıştı.

Hürriyet gazetesine bir röportaj veren Kuray; “Nerede bu örgüt? Cezaevinde ben tek başınayım. Diğer üyeleri dışarıda elini kollunu sallayarak dolaşıyor. ‘Anayasal düzeni yıkacak örgüt’ deniliyor. Ben tek başıma mı yıkacağım anayasal düzeni. Bana sokakta yürüme şansı verilmeyecek, diğer üyeler elini kolunu sallayarak dolaşacak” dedi.

Kuray'ın röportajından başlıklar şöyle;

- “Kurucusu olduğum Partizan Yolu isimli örgütü, 1988 yılında kapattım. Örgüt içi tartışmalar yaşanıyordu. Daha sonra 16 Haziran örgütü kuruldu. Bizimle temasları vardı. Ancak arkadaşlar, önerdiğimiz mücadele biçimine uygun davranmıyorlardı. İdeolojik olarak farklı şeyler söylüyorduk. 7-8 kişilik örgüt yönetimi, 1991 yılında yakalandı. 8 ay cezaevinde kaldıktan sonra serbest kaldılar. Örgütün, 80-90 eylemi var. Bu eylemler için herhangi bir talimatım olmadı. Talimat veremezdim, çünkü zaten bir tartışma ve ayrışma süreci yaşanıyordu. Nasıl talimat verebilirim. 1993 yılında Türkiye’ye dönüş yaptım. Artık legal siyasetin içinde yer alacağımı açıkladım.

- Kürt hareketi bu tarafın ulusalcılığı ile çok meşgul ama kendi içindeki milliyetçilik ile pek meşgul olmuyor. Kürt hareketinin içindeki milliyetçi damarın sosyalist amaçları yok. Kürt milliyetçileri varlığımdan rahatsız oldular. Bizim örgütün eski artıklarını getirdiler. Kürt hareketi, hem Gezi’de hem 17 Aralık’ta yanlış pozisyon aldı. İktidarı ürkütmeyelim mantığıyla hareket ettiler.

- Türkiye’de dürüst bir hukuk yok. Yargıtay’ın hakkımda verdiği onama kararına şaşırmadım. Yargıtay 9. Ceza Dairesi hukukun yüz karasıdır. Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) dışarıda benim adıma başvurular olur. Ancak benim hiç inancım kalmamış. Bana kalırsa hiçbir yere başvuramam. AYM falan hepsi tıraş.”

- Gezi sürecinde çok büyük mutluluk yaşadım. TV’den takip ettim. O kalabalıkların içinde olmayı çok istedim. Ben bu çocukların vicdanını beğeniyorum. Bunlarda vicdan var. Gezi, vicdanlı bir kuşak çıkarttı. Biz de böyleydik, Dev-Genç gençliğine benziyorlar. Ben burada olduğum süre içinde 16 CHP milletvekili gelip beni ziyaret etti. Ancak HDP içinden kimse gelmedi. Ertuğrul Kürkçü’nün beni ziyaret etmesi gerekmez miydi?

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89