• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 3 °C

Sakine, Fidan ve Leyla katledildikleri yerde anıldı

Sakine, Fidan ve Leyla katledildikleri yerde anıldı
PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ve gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez, katledildikleri yerde anıldı.

Fransız ve Kürt organizasyonların katıldığı yürüyüş ardından katliamın gerçekleştiği Kürdistan Enformasyon Merkezi önünde basın açıklaması yapıldı. Burada bir konuşma yapan Fidan Doğan’ın babası Hasan Doğan, "AB, Türkiye ve Fransa kızımın ve arkadaşlarının katillerini açığa çıkarmak zorundadır" dedi.

Yürüyüş Paris'in Strasbourg Saint-Denis semtindeki Kürdistan Kültür ve Sanat Akademisi önünde başladı. Kitle, “365 gündür gerçeği bekliyoruz, sorumluları bulun”, “Adalet İstiyoruz, cinayeti aydınlatın” pankartları taşındı.

49480

Çelenklerin arkasında Sakine Cansız’ın abisi ve kızkardeşi, Fidan Doğan’ın anne ve babası ile Leyla Şaylemez’in yakınları ve mücadele arkadaşları, ellerinde katliamda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarıyla omuz omuza yürüdüler.

49481

Yol boyunca, katliamın üzerinden bugün tam bir yıl geçmiş olmasına rağmen faillerin hala açığa çıkarılmadığı, başta Kürtler olmak üzere demokratik kamuoyunun bir cevap beklediğine dair konuşmalar yapıldı. Eylemde sık sık “Jin, jiyan, azadi”, “Sakine, Fidan, Leyla için adalet” sloganları atıldı.

49482

Katliamın gerçekleştiği Kürdistan Enformasyon Bürosu önüne gelindiğinde önce çelenkler giriş kapısına yerleştirildi. Ardından da bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşu ardından Fransa Kürt Dernekleri Federasyonu (FEYKA Kurdistan) Eşbaşkanı Cemile Renkliçay, ortak açıklamayı yaptı.

49483

“Bu soruşturmanın da 1965 yılında katledilen Faslı muhalif Ben Barka, 1987 yılında katledilen Cezayirli muhalif Mecili, 1988 yılında katledilen apartheid rejimi karşıtı ve ANC Temsilcisi Dulcide September davasında olduğu gibi boğulmasını istemiyoruz” diyen Renkliçay şunları söyledi: “Bizim topraklarımızda 9 Ocak 2013’te işlenen cinayetler kolektif sorumluluğu tartışılır bir duruma getiriyor. Biz cumhurbaşkanından kurbanların ailelerini Cumhurbaşkanlığı sarayına kabul ederek güçlü bir jestte bulunmasını, bu katliam cezasız kalmayacak, mesajı vermesini istiyoruz.”

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın 27-28 Ocak’ta Türkiye’yi ziyaret edeceğini hatırlatan Renkliçay, “Bu resmi ziyaretin Türkiye’de diplamatik ve ticari ilişkileri geliştirmeyi amaçlıyor. Ancak bu anlaşmalar bölgesel istikrarın sağlanmasında da kullanılabilir. Böylece Türkiye demokratik bir ülke olabilir” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89