• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 30 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 24 °C

Rusya ile bahar uzun ömürlü olacak

Rusya ile bahar  uzun ömürlü olacak
Türkiye ve Rusya tarafından imzalanan anlaşmalar üzerine iki ülke arasında 25 milyar dolarlık yatırım imkanı doğdu.

Türkiye-Rusya Federasyonu İş Forumu Ankara yapıldı. Foruma, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TUSKON Başkanı Rızanur Meral katıldı.

Siyasi istikrar varsa ekonomi de düzelir

Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, siyasetin sağlam olması halinde ekonominin de sağlam olacağını vurgulayarak, “Birçok anlaşma imzalandı. Bu anlaşmaların hepsinin altı dolu dolu, olduğunun altını çizerek bu anlaşmalar önümüzü açan anlaşmalardır, dedi. Gül, işadamlarına seslenerek adeta otoban döşüyoruz, üzerinde yürümeniz için diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Başlı başına vize anlaşması işadamları için ne kadar çok önemlidir. Burada bir tezatta var. Türkiye AB ile tam üyelik müzakerelerini yönetiyor. 15 senedir Avrupa Gümrük Birliği içerisindeyiz ama siz işadamları malınızı satmak için çok büyük engellerle karşılaşıyorsunuz vize almak için” Gül, konuşmasında inşaat, ulaştırma, turizm gibi alanlarda yapılan ortak yatırımlara da değindi.

Yatırım ticaretten daha önemli

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, özel bir kurulun oluşturulmasının ikili ilişkilerin son derece önemli bir seviyeye çıktığını gösterdiğini dile getirerek, insani ilişkilerin daha iyi bir seviyeye getirilmesi gerektiğini anlatan Medvedev, sıkıntılar olduğunu ancak uzlaşma sağlandığını ve önemli belgelerde imza attıklarını dile getirdi. İmzalanan anlaşmalarla 25 milyar dolarlık yeni yatırım imkânının sağlandığını vurgulayan Medvedev, yatırımın dış ticaret hacminden daha önemli olduğunu söyledi.

Turizm sektörüne büyük müjde 

Dış ticaret hacminin de ekonomik kriz öncesine ulaşmasını beklediklerini kaydeden Medvedev, vize ile turizm alanına da büyük hediye verildiğini ifade etti. İnşaat sektörünün de son derece önemli olduğunu anlatan Medvedev, inşaattaki hacmin 30 milyar dolara çıktığını belirtti. Milli döviz kullanılmasının geliştirilmesinin önemi de değinen Medvedev, ruble ve TL kullanımı için ortak banka kurulmasının önemli olduğunu ifade etti.

Hedef 100 milyar dolarlık ticaret

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, dış ticaretin kriz öncesi döneme süratle dönmek üzere bir seyir izlediğini kaydetti. Rusya ile 5 yıl içinde dış ticaretin 100 milyar dolara çıkarılması hedefini anımsatan Çağlayan, yapılan çalışmalar sonrasında bunun daha öncesinde olmasını temenni ettiğini söyledi. Türkiye ile Rusya’nın toplam dış ticaret hacminin 1 trilyon doları geçtiğinin altını çizen Çağlayan, “160 milyar dolardan fazla uluslar arası alanda iş yapan müteahhitlik sektörünün bugün Rusya ile bunun yüzde 20’sinden fazlasını gerçekleştiriyor. Soçi’de yapılacak olan organizasyonlarda Türk müteahhitleri en iyi şekilde yerlerini alacaklardır” dedi. Vizenin kaldırılmasına da değinen Çağlayan, buna gönülden mutlu olduğunu söyledi. Çağlayan, iki ülke arasındaki ortak bankanın kurulmasının son derece önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Gümrüklerdeki sıkıntı da giderilsin

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Rusya ile dengeli bir dış ticaret istediklerini ifade ederek, dış ticaret önündeki engellerin biran önce kaldırılmasının gerektiğini söyledi. İhracatçıların Rusya gümrüklerinde büyük sorunlar yaşadığını kaydeden Büyükekşi, özel faturalı malların kargoyla ulaştırılamadığını, gümrüklerde yüksek referans fiyat uygulamasının olduğunu, gümrüklerde ciddi gecikmeler yaşandığını dile getirdi. İkili ticarette yerel para biriminin kullanılmasının şu anda mümkün olduğunu ancak yeteri kadar bu birimin kullanılmadığını dile getiren Büyükekşi, bununla ilgili kurulacak bankayı ihracatçılar olarak desteklediklerini vurguladı. Büyükeşki, beyaz et için kota isterken, yaş sebze ve meyvede de yaşanan sorunların giderilmesi gerektiğini kaydetti.

Rus yatırımcılarını davet

TUSKON Başkanı Rızanur Meral ise, vizelerin karşılıklı olarak kaldırılma noktasına gelinmesinin ilişkilerin ne denli geliştiğinin somut göstergesi olduğunu belirterek, çalışmaların sadece ticaretle sınırlandırılmaması gerektiğini söyledi. Rusya’daki birçok yeni sanayi yatırımına ortak veya müstakil olarak imza atmaya hazır olduklarını kaydetti. Meral, Rus yatırımcılarından Türkiye’ye yapmakta olduğu enerji, turizm ve diğer alanlarda yatırımlarını devam ettirmelerini istedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89