• BIST 9538.11
  • Altın 2486.5
  • Dolar 32.5
  • Euro 34.7941
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 22 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 9 °C

Referandum AK Parti'ye yaradı

Referandum AK Parti'ye yaradı
Habertürk'ün Konsensus'a yaptırdığı son ankete göre referandum ile AK Parti'nin oyları tırmandı.

Konsensus Araştırma ve Danışmanlık'ın Habertürk okurları için her ay yaptığı kamuoyu araştırmasına göre Anayasa referandumu AK Parti'ye yaradı. AK Parti ülke genelinde oyunu yüzde 47'ye taşıdı. CHP yüzde 24.5'e gerilerken, MHP yüzde 10 barajına dayandı.

12 Eylül'de gerçekleşen Anayasa referandumunun ardından Habertürk gazetesi için her ay kamuoyunun nabzını tutan Konsensus Araştırma ve Danışmanlık, eylül ayı anketini sonuçlandırdı. 37.7 milyona yakın seçmenin oy kullandığı referandumun ardından Konsensus'un "Referandum Sonrası Türkiye" araştırması 1-9 Ekim tarihleri arasında 81 ilde gerçekleştirildi.

Konsensus bu anket için 17 yaş üstü bin 500 katılımcıyla görüştü. 751'i erkek, 749'u kadın bin 500 seçmen üzerinden yapılan çalışma, yine önemli verileri ortaya çıkardı. İşte Konsensus'un Habertürk okurları için yaptığı ve 4 gün boyunca paylaşacağımız araştırma sonuçları...

21300

AK Parti oylarını artırdı CHP ve MHP düşürdü
Konsensus'un yaptığı araştırmaya göre kararsız seçmen kitlesinin dağılımının ardından ortaya çıkan tabloda AK Parti 22 Temmuz 2007 Genel Seçimleri'nde yakaladığı yüzde 47'lik oy oranını yakaladı.

Mayıs ayında yüzde 38.8 oy oranına sahip olan AK Parti bu oranı yüzde 46.9'a taşıyarak yüzde 8'lik bir artış gösterdi. Haziranda lider değişimiyle yüzde 30.6'ya ulaşan CHP'nin oy oranı ise yüzde 6 oranında gerileyerek, yüzde 24.5 oldu. Nisan ayında oy oranı yüzde 16.6 düzeyinde olan MHP'nin oyu ise ankete yüzde 10.6 olarak yansıdı.

Kararsız seçmene rağmen AK Parti uzak ara önde

Konsensus her ay olduğu gibi ankete katılanlara "Bugün bir seçim olsa hangi partiye oyunuzu verirsiniz?" sorusunu yöneltti. Kararsız olduğunu söyleyen seçmenlerle birlikte yüzde 39.4'ü AK Parti derken, yüzde 20.6'sı CHP yanıtını verdi.

Kararsız seçmene rağmen AK Parti'nin oy oranı yüzde 40'a yaklaşırken, MHP'nin yüzde 10 barajının altına düştüğü gözlendi.

Referandumun kaybedeni: MHP

Referandumun ardından Konsensus, katılımcılara "Siyasi eğilimlerinizden ayrı objektif düşündüğünüzde bu referandum sonucunda en başarısız bulduğunuz siyasi parti hangisidir?" sorusunu da yöneltti.

Bu soruya verilen yanıtlara göre MHP, 12 Eylül referandumunda en başarısız parti oldu. Katılımcıların yüzde 54.2'si "En başarısız parti MHP" dedi. MHP'nin ardından en başarısız ikinci parti ise CHP oldu.

Katılımcıların yüzde 17.1'i referandumun en başarısız ikinci partisinin CHP olduğunu belirtti. CHP'yi yüzde 11.7'yle AK Parti izledi. "Partilerin hepsi başarısızdı" diyenlerin oranı ise yüzde 3.6'da kaldı.

21298

Seçmen neden 'Evet' dedi?
12 Eylül Anayasa referandumunda sandık başına gidenlerin yüzde 57.8'i, "Evet"in üzerine mühür bastı. Pekiyi, seçmen neden "Evet" dedi? Konsensus seçmenin "Evet" tercihinin gerekçelerini de sıraladı.

Buna göre "Evet" oyu verenlerin en önemli gerekçeleri "yasaların değişmesi", "Türkiye'nin daha çok gelişeceğine inanması" ve "siyasi tercihlerinin tutumu"ydu.

'Evet'çilerin yüzde 71.4'ü AK Partili

Konsensus sonuçlarına göre referandumda "Evet" oyu kullananların Türkiye genelindeki toplam seçmen kitlesine oranı yüzde 44 düzeyinde oldu.

Bu yüzde 44'lük "Evet" oranının içinde AK Parti seçmeninin oranı yüzde 71.4'tü. Başka bir ifadeyle "Evet" oyu verenlerin yüzde 30'a yakını diğer partilerin seçmenlerine ve oy kullanmayanlara aitti.

21299

Seçmen neden 'Hayır' dedi?
12 Eylül Anayasa referandumunda oy kullananların yüzde 42.2'si, "Hayır" tercihini sandığa yansıttı. Konsensus referandumda "Hayır" oyu verenlerin gerekçelerini de sordu.

Buna göre "Hayır" diyenlerin en önemli gerekçeleri, "yasalarda değişiklik olmaması", "yargıda değişiklik olmaması" ve "Anayasa'da değişiklik yapılmasını istememesi"ydi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89