• BIST 9693.46
  • Altın 2507.469
  • Dolar 32.5758
  • Euro 34.7748
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 8 °C

Putin'e 'vizeleri kaldıralım' teklifi!

Putin'e 'vizeleri kaldıralım' teklifi!
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ile vizelerin kaldırılması için çalışmalarda bulunduklarını söyledi.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in daveti üzerine iki günlük çalışma ziyaretinde bulunmak üzere dün Moskova'ya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ile vizelerin kaldırılması için çalışmalarda bulunduklarını söyledi. 

Rusya'nın Türkiye'nin birinci ticari partneri olduğunu ifade eden Erdoğan, Putin'e daha önce vizelerin kaldırılması yönünde teklifte bulunduğunu kaydederek, "Yarınki (bugünkü) görüşmemizde kendisine bu teklifi ileteceğim. Temenni ederim ki Rusya ile de vizeleri kaldırırız. En azından daha esneklik kazandırılması mümkün olur." dedi.

Erdoğan, Moskova'da işadamlarına hitabında dış politika açısından muhalefetin acımasız eleştirilerine maruz kaldıklarını dile getirerek, "Türkiye'nin dışına neden bu kadar sık çıkıyorsunuz?' diyorlar. Kovalarsan iş var. Kovalamazsan yok. Türkiye on yıllardır bunun için netice alamadı. Ankara'ya mahkum olan siyasetten de ticaretten de netice alamazsın. Dışarı çıkmalısınız. Biz bunu yaptık. İşadamlarımız her yerde yatırımda bulunuyor." ifadelerini kullandı. Erdoğan Cumhuriyet'in yüzüncü yılında dünyanın en büyük on ekonomisi arasında yer alacağını ve bundan hiç kimsenin kuşkusu olmaması gerektiğini söyledi.

Rusya ile ekonomik ilişkilerin en üst seviyede geliştiğine işaret eden Başbakan, Türkiye'nin önümüzdeki 20 yıl içinde enerji alanında 100 milyar dolarlık yatırım planladığını, Rus işadamlarını da bu yatırımlara davet ettiklerini belirtti. Rusya ile ruble ve TL üzerinden ticaretin önünün açıldığına işaret eden Erdoğan, "Kur ayarları ile emilen, sömürülen bir insanlık var. Kendi kaderimizi kendimiz belirliyoruz. Yerel paralarla ticaret sayesinde kayıpları kazançlara dönüştürüyoruz." değerlendirmesinde bulundu. Türk bankalarının ruble üzerinden işlem yapabilir hale geldiğini kaydederken, Rus bankalarının da TL üzerinden iş yapabilmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Beş bakanla Rusya'ya gelen Erdoğan, bugün Başbakan Putin ve Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ile ikili görüşmeler yapacak. Erdoğan'ın Moskova gündeminde enerji, ikili ticari ilişkiler ve Yukarı Karabağ sorunu var. Ziyaret Kafkaslar'da barışın sağlanması adına da yeni bir umut olarak görülüyor. Uzmanlar, ekonomik, siyasi ve ticaret alanında gelişen Rusya-Türkiye ilişkilerinin Yukarı Karabağ'da barışa olumlu katkı sağlayacağını öngörüyor. Itar-Tass Haber Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Mihail Gusman, Azerbaycan'ın Trend ajansına yaptığı açıklamada, 2010 yılının hemen başında Erdoğan ve Putin'in bir araya gelmesinin Kafkas sorunlarına olumlu katkı sağlayacağını söyledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89