• BIST 9524.59
  • Altın 2485.656
  • Dolar 32.5513
  • Euro 34.6861
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 7 °C

PSK lideri Mesut Tek 36 yıllık sürgünden sonra yeniden Türkiye’ye döndü

PSK lideri Mesut Tek 36 yıllık sürgünden sonra yeniden Türkiye’ye döndü
Partîya Sosyalist ya Kurdistan (PSK- Kürdistan Sosyalist Partisi) lideri Mesut Tek 36 yıl aradan sonra Diyarbakır’a döndü.

Partîya Sosyalist ya Kurdistan (PSK- Kürdistan Sosyalist Partisi) lideri Mesut Tek 36 yıl aradan sonra Diyarbakır’a döndü. Tek, asıl geliş nedeninin partisinin legal zeminde faaliyet yürütmesi için yapılacak çalışmalar olduğunu söyledi.

Uzun yıllardır Güney Kürdistan ve İran’da yaşamını devam ettiren Tek, Kuzey Kürdistan’da legal bir zeminde PSK olarak faaliyet yürütmek istediklerini ve bunun için geri döndüğünü ifade etti.

Beraberindeki 40 kişilik heyetle Diyarbakır havalimanına inen ve coşkulu bir kalabalıkla karşılanan Tek, bunun kendisini çok mutlu ettiğini ve bütün Kürdlerin birbirlerine ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

‘Eğer bugün bir oyum olsaydı. Bunu HAK-PAR’a verirdim’

PSK olarak sadece legal olmakla yetinmeyeceklerini, yeni bir paradigma da yaratacaklarını ve başka yapılarla görüşülebileceğini dile getiren Tek , “Bu bağlamda arkadaşlarımızla bunu değerlendirip, Kürdlerin yaşadığı sorunların legal zeminde nasıl çözülebileceği konusunda çözümler üreteceğiz.Şimdiye kadar bütün Kürd partileri Kürdlerin hakları için elinden geleni yapamaya çalıştı. Ama görüyoruz ki amaçlarına ulaşamamışlar. Bu yüzden Kürdlerin yapacakları şeylerde, hak ve özgürlüklerini elde etmekte izleyecekleri yola çok önem veriyoruz. Bunun üzerinden önemli mesajlar vermeyi düşünüyoruz. Bunu yaparken eğer bazı yapıların birbirine çok yakın olduğunu görürsek birleştirme yoluna da gidebiliriz. Bu bağlamda bir ayrılığın olmasının doğru olmadığını düşünüyorum. Örneğin, eğer bugün bir oyum olsaydı bunu HAK-PAR’a verirdim’ dedi.

PKK ve Devlet arasındaki çatışmalara da değinen Tek, Kürd mücadelesinde artık silahların devrinin kapanması gerektiğini, siyaset yolunun artık açık olduğunu söyleyerek, “Zaten gelmemdeki temel sebeplerden biri de budur” ifadelerini kullandı. 

Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) 1974'de Kemal Burkay tarafından kuruldu. Burkay, 2003'te yapılan 7.'nci Kongre’de partiden kendi isteği ile ayrıldıktan sonra genel sekreterliğe Mesut Tek getirilmişti.

PSK’yi kuran ve hakkında açılan davalara takipsizlik kararı verilmesi üzerine 2011 yılında Türkiye'ye dönen Kemal Burkay gibi, partinin diğer yöneticileri de haklarında açılan davaların tamamının ya zamanaşımı veya delil yetersizliği gibi nedenlerle düşmesi nedeniyle geri dönebiliyor

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89