• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 25 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 30 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 10 °C

‘Özyönetim dedi diye kimse tutuklanamaz; AİHM, HDP’yi haklı bulacak’

‘Özyönetim dedi diye kimse tutuklanamaz; AİHM, HDP’yi haklı bulacak’
AİHM eski yargıcı Türmen, AİHM’nin sokağa çıkma yasağına ilişkin tedbir kararı vermesi durumunda, Türkiye’nin sokağa çıkma yasağını kaldırmak zorunda olduğunu söyledi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski yargıcı Rıza Türmen, sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili AİHM’nin Türkiye’den savunma istemesinin ardından verilecek bir tedbir kararı halinde sokağa çıkma yasaklarının kaldırılmak zorunda olduğunu belirtti. Özyönetim açıklamaları nedeniyle tutuklama olması halinde ise kararın yine AİHM’den döneceğini açıkladı ve Doğu Perinçek’in başkanlığında kurulan Sosyalist Parti’nin federal yapı önerisiyle kapatılması sonrası yaşananları örnek gösterdi.

Radikal’den Bahadır Özgür’ün röportajına göre; sokağa çıkma yasaklarını geniş bir insan hakları sorunu olarak değerlendiren Türmen, sokağa çıkma yasağının devletin bütün temel yükümlülüklerini ihlal ettiğini söyledi.

“AİHM’den bir tedbir kararı çıkar mı? Böyle bir kararın hukuki sonucu ne olur?” sorusuna Türmen şöyle yanıt verdi:

“AİHM tedbir kararlarını çok seyrek verir. Burada yaşam hakkı söz konusu olduğu için bunu incelemeyi kabul etmiş. Hükümete soru sormuş, bu çok önemli bir gelişme. Böyle bir karar çıkarsa, Anayasa Mahkemesi açısından sorun yaratacak. Çünkü Anayasa Mahkemesi bu başvuruları reddetmişti. O zaman Türkiye’de iç yargı yolu olup olmadığı konusunda bir takım soru işaretlerine neden olacak.

Kabul edeceğini düşünüyorum. Bunu sorduğu sorulardan anlıyorum. Eğer tedbir kararı vermeyecek olsaydı, bu başvuruyu reddederdi.”

‘Demirtaş ve Yüksekdağ’ın tutuklanmaları halinde’

“Figen Demirtaş ve Selahattin Demirtaş’ın dokunulmazlıklarının kaldırılması her şeyi bugünkünden daha kötü hale getirir. Çatışmayı ve kutuplaşmayı derinleştirir. HDP’nin temsil ettiği kesimi, devlete karşı yabancılaşmış hissettirir” diyen Türmen, belediye başkanlarının tutuklanmasıyla ilgili ise şunları söyledi:

“Doğu Perinçek’in kurduğu Sosyalist Parti, programında federatif yapı öneriyordu. Kapatma davası açıldı, parti kapatıldı. Konu AİHM’ye gitti. AİHM dedi ki, bir siyasi partinin devletin şeklinin barışçı şekilde değiştirilmesini istemesi, öngörmesi kapatma gerekçesi olamaz. Özyönetim denilen şey, Perinçek’in önerdiğinden çok daha ‘ılımlı’. AB buna ‘local autonomy’ diyor. Yani yerel özerklik. Türkiye zaten bu şarta imza attı. Özyönetim tartışmasını da bu çerçevede ele almak lazım. Tartışılır, görüşülür bunlar. Başkanlık tartışılıyorsa, o da tartışılır. Özyönetim dedi diye belediye başkanları tutuklanır mı hiç. Tüm bunlar da AİHM’ye gidecek ve AİHM ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirecek. Bu tür gelişmelerin Türkiye’ye tek bir sonucu var. Uluslararası camiada sizin imajınız yerle bir olur. Şu anda o kadar kötü ki zaten…”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89