• BIST 9079.97
  • Altın 2322.425
  • Dolar 32.3226
  • Euro 34.9404
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 9 °C

‘Özerklik olmazsa süreç başarıya ulaşamaz’

‘Özerklik olmazsa süreç başarıya ulaşamaz’
Yazar Tarhan Erdem çıkarılan “çerçeve yasa”dan sonra hükümetin önüne koyacağı yol haritasına yerinden yönetim maddesinin konulması gerektiğine işaret etti.

Çıkarılan “çerçeve yasa”dan sonra hükümetin önüne koyacağı yol haritasına yerinden yönetim maddesinin konulması gerektiğine işaret eden Araştırmacı-Yazar Tarhan Erdem, bu maddenin konulmaması durumunda Kürt sorununun çözülemeyeceği ve sürecin başarıya ulaşamayacağı uyarısında bulundu.

Kürt meselesinin çözümüne yönelik PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından başlatılan demokratik diyalog ve müzakere sürecinin üzerinden bir buçuk yılı aşkın süre geçmesine rağmen hükümet ilk defa sürece yasal güvence sağlamak için 26 Haziran tarihinde “Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı” başlığı ile Meclise “çerçeve yasa tasarısı”nı sundu. Sunulan 6 maddelik tasarının başlığı ve içeriği birçok yazar, siyasetçi, akademisyen tarafından eleştirilmesine rağmen 10 Temmuz tarihinde Meclisten geçerek kabul edildi. Öcalan’ın “tarihi bir rol” olarak değerlendirdiği yasa tasarısından sonra hükümetin “yol haritası”nda nelerin olabileceği tartışmaları başladı.

Kürt sorununu yakından takip eden kurulan Akil İnsanlar Komisyonu içerisinde de yer alan Araştırmacı-Yazar Tarhan Erdem, hükümetin yol haritasında nelerin olması gerektiğini anlattı.

‘HÜKÜMET YERİNDEN YÖNETİMİ GÜNDEMİNE ALMALIDIR’

Çerçeve yasa için “Bir yandan çok iyi bir kanun ama diğer taraftan bir şey ifade etmeyen bir kanun” tanımlamasında bulunan Erdem, kanunu, çözüm süreci için hükümet tarafından atılan ikinci bir adım olarak niteledi. İlk adım olarak devlet heyetinin 2013 yılının ocak ayında Abdullah Öcalan ile görüşmesini gösteren Erdem, “çerçeve yasa”nın 2’inci maddesi ile Kürt meselesinin çözümü için hükümetin neler yapılacağı konusunda bilgiler verdiğini söyledi. Erdem, çıkarılan yasadan sonra hükümetin “yerinden yönetimi” gündemine alması gerektiğini belirtti. Erdem, “Her ne olursa olsun asıl sorun Türkiye’de yaşayan farklı etnik grupların eşit yurttaş olarak yaşamaları ve yurttaşlık haklarının yönetime katılmalarının sağlanmasıdır. Bunun yolu da yerinden yönetimden geçiyor” dedi.

Hükümetin yerinden yönetimi gündemine almaması durumunda Kürt sorununun çözülemeyeceğini ifade eden Erdem, buna dayanarak cumhurbaşkanlığı seçimlerini hatırlattı.

Erdem şunları söyledi: “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tek adam seçilecek. Tek adam seçildiği zaman eğer yerinden yönetim yoksa, o memlekette hem yeni seçilen cumhurbaşkanı çok sıkıntı çeker hem de şimdiye kadar yerinden yönetimin olmaması sebebiyle çekilen sıkıntılar daha da artar ve artacaktır. Önümüzdeki günlerde seçimlerden sonra karşılaşacağımız çok önemli problem budur. Örneğin, Erdoğan’ın seçim bildirgesinde yönetime katılma meselesi yok. Oysa adını ne koyarsak koyalım -bazıları özerklik, yerinden yönetim diyor- bu olmadan Kürt meselesi çözülemez.”

HÜKÜMETİ UYARDI

“Çözüm süreci”nin başarılı olacaksa yerinden yönetimin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Erdem, “Şu anda yapılması gereken yönetim sisteminin değişmesidir. Hükümetin yol haritasında yönetim çok önemli bir madde olur eğer konulmazsa da çok önemli bir eksiklik olur. Yol haritasında yerinden yönetim maddesi konulmazsa yol haritası uygulanamaz. Yerinden yönetim de olmazsa süreç başarıya ulaşamaz” şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89