• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 5 °C

Oslo’dan sonra yeni İmralı süreci başladı

Oslo’dan sonra yeni İmralı süreci başladı
OSLO sürecinin başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra 2013 yılı yeni İmralı süreci ile başladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başdanışmanı Yalçın Akdoğan’ın İmralı’da Abdullah Öcalan’la görüşüldüğünü ve temel amacın örgüte silah bıraktırmak olduğu yönündeki açıklamaları, geçmişteki devlet- PKK görüşmelerini yeniden gündeme getirdi.

İlk olarak Başbakan Erdoğan, geçen hafta katıldığı TRT’de İmralı ile MİT gibi kurumlar aracılığıyla görüşmeler yapıldığını açıkladı. Kamuoyunda büyük yankı uyandıran bu açıklamayı, 30 Aralık 2012’de Taraf’a konuşan Erdoğan’ın Başdanışmanı Yalçın Akdoğan ayrıntılandırdı. Görüşmelerin örgüte silah bıraktırmayı amaçladığını belirten Akdoğan, “Hükümetimiz başından beri sorunun çözümüne yönelik güçlü bir irade ortaya koydu ve bu iradesini güçlü şekilde sürdürüyor. Biz tek başımıza kalsak bile, muhalefet destek vermese bile, çeşitli kesimler bu süreci baltalamaya kalkışsa bile biz bu süreci devam ettirmek konusunda kararlıyız. Görüşmeler, çabalar bu kapsamda sürdürüyor” dedi. Tam da bu süreçte MİT Müsteşarı Hakanr Fidan’ın devreye girdiği ortaya çıktı. Sızan bilgilere Fidan, 16 Aralık 2012’de İmralı’ya giderek Öcalan’la iki günlük bir görüşme gerçekleştirdi.

Turgut Özal’la başladı

Devlet ile Öcalan arasındaki ilişkinin tarihi 20 yıl öncesine uzanıyor. İlk temas 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde, 1992-93 yıllarında Öcalan Şam’da yaşarken Celal Talabani üzerinden dolaylı olarak kuruldu. Görüşmelerin Özal dışındaki bir diğer muhatabı da dönemin Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis’ti. Ancak bu görüşmeler Özal ve Bitlis’in ölümleri ve 33 er olayıyla kesintiye uğradı. Devlet, Öcalan’la ikinci görüşme sürecini Erbakan döneminde başlattı. Daha çok mektupla gerçekleşen bu temaslar 28 Şubat nedeniyle sonuca ulaşmadı.

Kıvrıkoğlu devreye giriyor

Erbakan’ın devrilmesinden sonra asker 1997’de Sabri Ok ve Mustafa Ayata üzerinden Öcalan’la dolaylı yoldan iletişim kurmaya başladı. Telefonla yapılan görüşmelerde TSK’yi Hüseyin Kıvrıkoğlu’nun kurduğu bir komisyon temsil ediyordu. Öcalan’ın 1999‘da yakalanmasının ardından dolaylı görüşmelerin yerini “İmralı”yla doğrudan ve düzenli görüşmeler aldı. “Kıvrıkoğlu komisyonu” görüşmelerdeki TSK tarafı olmaya devam etti. Bu dönemde Öcalan’la PKK’nın Kuzey Irak’a çekilmesi konusunda anlaşıldı. Öcalan’ın PKK’yı tamamen Kuzey Irak’a göndermek istediği ancak askerlerin 500 silahlı militanın Türkiye’de kalmasını talep ettiği de görüşmelerden sızan bilgiler olarak Türkiye’nin gündemini uzun süre meşgul etti. Komisyon ile Öcalan, 2001 yılının eylül ayına kadar görüştü. Öcalan yakalandığında başbakan olan Bülent Ecevit ise “İmralı”yla görüşmek için aracı olarak MİT’i seçti. Dönemin MİT Müsteşar Yardımcısı Emre Taner, Öcalan’la yapılan pazarlıklarda kilit isim oldu.

2002: Ergenekon dönemi

2002’nin ardından Kıvrıkoğlu ekibinin yerini diğer bir askeri yapı aldı. 2005 yılına kadar görüşmeleri sürdüren bu yeni ekibin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün iradesinden bağımsız davrandığı ve Ergenekon yapılanması içinde yer aldığı iddia ediliyor.

2006: İnisiyatif MİT’te

2005’in ardından hükümetin gücünü artırmasıyla birlikte görüşmelerin muhatabı olarak TSK’den ziyade MİT olarak öne çıkmaya başladı. Emre Taner bu görüşmelerde de başroldeydi. 2006-2008 arasında PKK’ya silah bıraktırma amacıyla Avrupa kanadı üzerinden yapılan pazarlıklarda dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün de onayı olduğu iddia ediliyor.

2008: Oslo süreci

PKK ile devlet arasındaki görüşmelerde, 2008 yılında ise “Oslo” süreci başladı. Basına sızan ses kayıtlarıyla gündeme gelen Oslo görüşmeleri 2011’de 13 askerin öldürüldüğü Silvan saldırısına kadar sürdü.

Ergin: İzni biz verdik

ADALET Bakanı Sadullah Ergin, BDP’li heyetin İmralı’ya yaptığı ziyarete ilişkin açıklamasında, “Görüşme iznini biz verdik” dedi. Ergin, konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi: “Sorunun çözümünde tüm yöntemler kullanılacak. İmralı ile görüşmeye izin verilirken bu süreçten yarar beklenilmiştir. İstismar edilirse devamı gelmeyecek.”

Öte yandan Diyalog ve Temas Grubu da bugün saat 14:00’da Adalet Bakanı Ergin ile buluşacak. Görüşmeye Şah İsmail Bedirhanoğlu başkanlığında Cengiz Çandar ve Avni Özgürel’in de içinde olduğu bir heyet katılacak. (Taraf)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89