• BIST 9142.4
  • Altın 2325.105
  • Dolar 32.3778
  • Euro 35.0091
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 15 °C

Obama ve Erdoğan’dan Oval Ofis’te 7 mesaj

Obama ve Erdoğan’dan Oval Ofis’te 7 mesaj
30 dakika olarak planlanan ancak 1.5 saat süren görüşmede Obama Kürt açılımına destek verdi, "Bu sorun sadece askeri yöntemlerle çözülemez"dedi

Görüşmelerin ardından Obama ve Erdoğan Türk ve Amerikalı gazetecilerin karşısına geçerek 15 dakika soruları yanıtladı. Obama, "Türkiye'nin laik, demokratik hukukun üstünlüğüne saygı duyan ve beraberinde çoğunluğu Müslüman bir ülke olması, nedeniyle yalnızca bölgesinde değil dünyada karşılıklı anlayış, istikrar ve barışa çok önemli katkı yapacağını gösteriyor" dedi.

fotogaleri100.jpg

NATO'da Türkiye'nin pozisyonunun geliştirilmesi ve füze savunma sistemleri ile güçlendirilmesi konusunda Obama, Amerika'nın Türkiye'ye taahhüt verdiğini aktardı.

1- KÜRTLER, TERÖR VE PKK

OBAMA: PKK'nın son saldırısında hayatını kaybedenler için hem Erdoğan'a hem de Türk halkına başsağlığı diledim PKK'nın terör örgütü olduğunu daha önce de gündeme getirmiştik. Terör konusunda tutarlı bir tavır sergilemez durumundayız. Bence Erdoğan'ın attığı adımlar özellikle Kürt toplumuna kucak açılması çok önemli. Sadece askeri olarak çözüm bulunamaz.

ERDOĞAN: Terörle ilgili 5 Kasım'da bu odada yapılan açıklama çok önemlidir. Bölücü terör örgütünü ortak düşman ilan etmiştik. Terör tüm insanlığın ortak düşmanı. Buradaki ikiz kuleler vurulduğu zaman hassasiyetimiz ne olduysa başka yerlerde de aynıdır.

2- MODEL ORTAKLIK DÖNEMİ

OBAMA: Türkiye ile ABD arasında kurulabilecek en iyi ilişkileri kurmak için elimden gelen herşeyi yapmaya hazırım ve bu konuda inanılmaz iyimserim.

ERDOĞAN: Sayın başkanın ilk ziyaretini Türkiye'ye yapmış olması ve ABD Türkiye ilişkisini "model ortaklık" olarak tanımlamış olması çok önemlidir. Model ortaklıkla ilişkilerimizin içlerinin nasıl doldurulacağı konusunda adımlar atmaya başladık. İki ülke arasındaki ilişkilerin bilimden sanata, askeri ilişkilerden ekonomiye ve siyasete kadar geliştirilebilmesi yeni bir mekanizma oluşturduk. İki ülkeden iki bakan model ortaklığın içinin doldurulması için çalışacak bu mekanizmaya liderlik edecek. Türk tarafında Ekonomi Bakanı Babacan ve Ticaret Bakanı Çağlayan görevlendirildi.

3- İRAN'IN NÜKLEER PROGRAMI

OBAMA: Türkiye'nin İran'ın nükleer programıyla ilgili sorunların çözümünde yürütülen diplomaside önemli bir oyuncu olabileceğine inanıyoruz.

ERDOĞAN: İran'ın nükleer programı konusunda diplomatik bir çözüme ulaşılabilmesi için Türkiye olarak yapabileceğimiz her şeyi yapmaya hazırız.

4- AFGANİSTAN'DA SON DURUM

OBAMA: Terörist faaliyetlere karşı dünyanın neresinde olursa olsun birlikte savaşmak için yapmış olduğumuz taahhüdü bir kez daha tekrarladık. Afganistan'a istikrarın getirilmesi konusunda gösterdikleri destekten dolayı, Başbakan Erdoğan'a ve Türkiye'ye teşekkürleri ifade ettim.

ERDOĞAN: Afganistan'da üçüncü kez komutayı almış durumdayız. Eğitim çalışmalarımız sürüyor.

5- ERMENİSTAN'LA İLİŞKİLER

OBAMA: Başbakan Erdoğan'ı Türk-Ermeni ilişkilerini normalleştirilmesi sürecinde attığı cesur adımlardan dolayı tebrik ettim ve bu yolda ilerlemesi için kendisini cesaretlendirmeye çalıştım.

ERDOĞAN: Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerini görüştük. Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi süreci bununla ilintilidir. Bizler bu konuda Türkiye olarak kararlıyız.

6- HEYBELİADA RUHBAN OKULU

OBAMA: Türkiye'ye Heybeliada Ruhban Okulu'nun tekrar açılması konusunda mümkün olduğu kadar destek vermeyi istiyoruz.

ERDOĞAN: Bu konuda yorum yapmadı.

7- ORTADOĞU BARIŞ SÜRECİ

OBAMA: Türkiye'nin laik, demokratik hukukun üstünlüğüne saygı duyan ve beraberinde çoğunluğu Müslüman bir ülke olması, nedeniyle yalnızca bölgesinde değil dünyada karşılıklı anlayış, istikrar ve barışa çok önemli katkı yapacağını gösteriyor.

ERDOĞAN: İsrail-Filistin meselesinde, İsrail-Suriye konusunda üzerimez düşeni yapmaya hazırız. Zaman düşman değil dost kazanma zamanı.

İran'la ilişkimiz takdir ediliyor

Erdoğan, Beyaz Saray temasları sonrasında kaldığı otelde Türk ve yabancı basın mensupları için toplantı yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde resmi temaslarda bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile Beyaz Saray'da yaptığı görüşmeden sonra beraberindeki heyet ile konakladığı Willard Intercontinental Hotel'de bir basın toplantısı düzenledi. Erdoğan Obama ile görüşmesiyle ilgili de Türkiye'nin İran ile ilgili ilişkilerinin takdir edildiğini söyledi. Türkiye'nin hangi ülkede olursa olsun, nükleer silahlara karşı olduğunu dile getiren Erdoğan, " Nükleer silah konusunda da her türlü diplomatik arabuluculuğa hazır olduğumuzu söyledik" diye konuştu.

Afganistan ile ilgili de "Afganistan'da özellikle Türkiye'nin eğitim noktasında şu ana kadar Türkiye'de vermiş olduğu desteği bundan böyle hem Türkiye'de hem Afganistan'da kurulabilecek merkezde bu eğitimin verilebileci teklifini sunduk. Bir tabur Türkiye'de eğitiliyorsa bir tabur da aynı şekilde Afganistan'da eğitilebilir" dedi.

Başbakan Kıbrıs ile ilgili de Türkiye, Yunanistan Güney ve Kuzey Kıbrıs ile birlikte dörtlü görüşmeleri de teklif ettiğini dile getirdi, ayrıca Türkiye'nin Suriye-İsrail ile Filistin-İsrail arasında da arabuluculuğa hazır olduğunu belirtti.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89