• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 4 °C

'Murat başkan gibilerin o zorlu dönemdeki dik duruşları sayesinde bugün buradayız'

'Murat başkan gibilerin o zorlu dönemdeki dik duruşları sayesinde bugün buradayız'
HDP Adana Milletvekili Murat Bozlak için DBP Genel Merkezi önünde tören düzenlendi.

Tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren HDP Adana Milletvekili Murat Bozlak için DBP Genel Merkezi önünde tören düzenlendi. Tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren HDP Adana Milletvekili Murat Bozlak için DBP Genel Merkezi önünde tören düzenlendi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kendilerine devredilen bayrağı yere düşürmeyeceklerini belirtirken, DTK Eş Başkanı Hatip Dicle ise, "Yollarımız hiç ayrılmadı. Belki uzun cezaevi yılları oldu, fiziken ayrıldık ama yüreğimiz ve beynimiz aynı idealler uğruna çarptı" dedi.

Konuşmaların ardından Bozlak'ın cenazesi, toprağa verilmek üzere Şereflikoçhisar'a bağlı Aktaş köyüne doğru yola çıkarıldı.

Bir süredir tedavi gördüğü Güven Hastanesi'nde yaşamını yitiren HDP Adana Milletvekili Murat Bozlak için bir dönem genel başkanlığını yaptığı HADEP'in bulunduğu ve bugün DBP Genel Merkezi olarak kullanılan binanın önünde tören yapıldı. Törene Bozlak'ın ailesi, HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, DBP Eş Genel Başkanları Emine Ayna ve Kamuran Yüksek, HDK Eşsözcüleri Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, DTK Eşbaşkanları Selma Irmak ve Hatip Dicle'nin yanı sıra CHP'li vekil Sezgin Tanrıkulu ile siyasi partiler ve kitle örgütü temsilcileri katıldı.

54344

Genel merkez binasına Bozlak'ın üzerinde "Em te bîrnakin" yazılı dev fotoğrafı asılırken, törene katılanlar açılan anı defterine duygularını yazdı. Aşırı soğuk ve yoğun kar yağışına rağmen yüzlerce yurttaşın katıldığı törende duygulu anlar yaşandı. Hastaneden teslim alınan cenaze merkez binasına getirildi, Bozlak'ın cenazesini dava arkadaşları omuzlayarak bina önünde hazırlanan alana bırakıldı. Tören, Bozlak şahsında demokrasi mücadelesinde yaşamlarını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulunulması ile başladı. Bozlak ailesi adına konuşan Rukan Bozlak, babasının Kürt siyasi hareketinin en zorlu dönemlerinde cesurca mücadele ettiğini belirterek, "Babamı ne göğsündeki 5 kurşun ne tutuklamalar ne de gözaltılar vazgeçirmedi. Tanıdığım en naif ve ilkeli insandı. Onun oğlu olmaktan gurur duyuyorum. Bize bıraktığı muazzam mirasa sahip çıkacağımıza yemin ediyorum. Babamı yanlız bırakmaya tüm dostlarımıza, dava arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Kürt halkının ve tüm Türkiye'nin başı sağolsun" dedi. Rukan Bozlak'ın konuşması ardından Murat Bozlak'ın mücadele yaşamını anlatan bir metin okundu.

'BOZLAK BÜYÜK BİR EMEĞİN SAHİBİDİR'

Törende konuşan HDK Merkez Disiplin Kurulu üyesi Hamit Geylani, Bozlak'ın "Demokrasi şehidi" olduğuna dikkat çekerek, "Hepimiz bu acıyı paylaşarak başkanımıza Allah'tan rahmet diliyoruz" dedi. Geylani, Bozlak ile yol arkadaşlığı yaptıkları dönemlere ilişkin anekdotlar vererek, Bozlak'ın büyük bir bedel ve emeğin sahibi olduğunu söyledi. DBP Eş Başkanı Kamuran Yüksek, "Ben henüz çocuktum bu binaya geldiğimde Sayın Bozlak genel başkan olarak görev yapıyordu. Benim açımdan büyük bir acı. Kürt halkına başsağlığı diliyorum. Bozlak Kürt demokrasi mücadelesini en fırtınalı dönemlerinde cesaretle büyük sorumluluklar alarak mücadelenin bugünlere taşınmasında büyük emek sarf etmiştir Bu büyük emeklerinden dolayı kendisini şükranla anıyorum. Buradan başkanımıza şu sözü vermek istiyorum; Türkiye demokrasisine kavuşacak. Mekanın cennet olsun" dedi.

54347

DTK Eş Başkanı Hatip Dicle de, "Hepimizin acısının ne kadar derin olduğunu biliyorum" diyerek Kürt halkının yiğit bir evladını sonsuzluğa yolculadığını söyledi. Murat Bozlak'la ilk 90'lı yıllarda karşılaştıklarını belirten Dicle, "Yollarımız hiç ayrılmadı. Belki uzun cezaevi yılları oldu, fiziken ayrıldık ama yüreğimiz ve beynimiz aynı idealler uğruna çarptı. Onun için bugün Türkiye halklarının büyük kaybının yaşandığını hatırlatmam yerinde olacaktır. Murat arkadaşımız için çok şey söylenebilir ama onun yiğitliği fedakarlığı asla tartışma konusu yapılamaz" diye konuştu. Bozlak'ın kontrgerilla saldırısı ile yaralandığını hatırlatan Dicle, halen o suikastın tetikçileri ve azmedicilerinin bulunmadığını söyledi. Devletin Kürt halkı ile barışması için bütün faili meçhul kontrgerilla eylemlerinin tüm çıplaklığı ile açığa çıkarılması gerektiğine işaret eden Dicle, Bozlak'ın resmi tören istemediğini, bunu da iyi anlamak gerektiğine işaret ederek, "Bu halen devletle barışmadığımız anlamına geliyor. O vasiyetiyle son nefesine dair yiğitliğini korudu. Hepimize örnek olmalıdır" dedi. PKK Lideri Öcalan'la yaptıkları son görüşmede, Öcalan'ın kendisine selam söylediğini, hastalığından dolayı derin üzüntü duyduğunu belirttiğini ve "Murat arkadaşımız birçok zorluğu yendi, bunu da yeneceğine inanıyorum" dediğini söyledi.

'YOLUN AÇIK OLSUN HEVAL'

HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü, "Bugün HADEP'in unutulmaz cesur başkanı, HDP Milletvekili yoldaşımız Murat Bozlak'ı halkların kalbine uğurluyoruz. Sadece Kürt halkının bir şehidini değil, bizim de şehidimizi sonsuzluğa uğurluyoruz. Artık senin, benim değil bizim şehitlerimiz var. Yolun açık olsun heval" dedi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ise, her ölümün acı ve zamansız olduğunu, ancak Murat Bozlak'ın yüreklerde bıraktığı acının hiçbir zaman dinmeyecek kadar büyük olduğunu söyledi. Bozlak'ın büyük bir devrimci olduğuna dikkat çeken Kışanak, "Ben Murat başkan vurulduğu zaman onun kontrgerilla tarafından vurulduğunu yazan gazetedeydim, o haberi yazdım, o manşeti attım. Çok zordu, her gün bu ülkede ölümün nasıl kol gezdiğini, devletin karanlık güçlerinin nasıl insanları katlettiğini yazdık. Daha sonra ise Murat başkanla aynı partide milletvekilliği yaptık, kendisinin duruşu, 'halka sevdalı nasıl yaşanır'ı gösteren bir duruştu" dedi.

Dilek Öcalan, "Başkanın ailesi adına, Kürt halkına başsağlığı diliyorum. Sayın Bozlak zahmetli günlerden geçerek bugünlere geldi, biz de Kürdistan'ın özgürlüğünü elde edene kadar mücadelelerini yürütmeye devam edeceğiz."

'BİZLERE BÜYÜK MİRAS BIRAKTI'

Törende son olarak HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş bir konuşma yaptı. Demirtaş, "Elbette ölüm Allahın emri hepimiz çaresiz ölüm karşısında. Fakat bizlere büyük miras bırakanların yarattığı acı, bıraktıkları miras kadar büyük" dedi. Demirtaş, Kamuran Yüksek gibi partinin gençlik çalışmalarından geldiğini, o dönem Bozlak'ın genel başkan olduğunu, o dönemden bu yana mücadeleye katkı sunmaya çalıştığını belirterek, "Her zamankinden daha güçlü, kararlı ve inançlıyız. Arkamızda onbinlerce halk iradesiyle Ortadoğu'nun temel siyasi aktörüyüz. Geriye dönüp baktığımızda Murat başkan gibi onların o zorlu dönemdeki dik duruşları sayesinde bugün buradayız" dedi. Korkunun sokakları teslim aldığı günlerde kahramanca, yiğitçe, faşizmin yüzüne tüküren yiğitler sayesinde bulundukları noktada olduklarını vurgulayan Demirtaş, "Eğer onlar rüzgarın yönüne göre kendi geleceklerini düşünerek eğilmiş olsaylardı, bugün burada olmayacaktık. Bütün şehitlerimiz gibi bizlere kutsal bir emaneti bıraktı. Gözü arkada kalmasın" dedi. Demirtaş, Kürt ve Türk evlatlarının el ele vererek bırakılan mirasları Kobanê'de coşkuyla sahiplendiklerini söyledi. Demirtaş, "Bizler devredilen bayrağın yere düşmemesi için elimizden geleni yapacağız. Özgürlük yürüyüşüne devam edeceğiz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından dualar okundu. Daha sonra Bozlak'ın cenazesi, Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesine bağlı Aktaş köyünde defnedilmek üzere yola çıkarıldı.

Murat Bozlak uğurlandı

Tedavi gördüğü hastanede önceki gün yaşamını yitiren HDP Adana Milletvekili Murat Bozlak, Aktaş köyünde toprağa verildi.

54348

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Genel Merkez binası önünde gerçekleştirilen törenin ardından Bozlak’ın cenazesi ailesinin bulunduğu Şereflikoçhisar ilçesine bağlı Aktaş köyüne buradan da köy mezarlığına getirdi.

Burada kılınan cenaze namazı ardından Bozlak toprağa verildi

  • Yorumlar 10
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89