• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 13 °C
  • Berlin 5 °C

Mümtaz Soysal: En iyi çözüm mübadeledir!

Mümtaz Soysal: En iyi çözüm mübadeledir!
Cumhuriyet gazetesi yazarı ve eski bakan Mümtaz Soysal'dan Kürt açılımına karşı ürkütücü bir teklif geldi!

Adına ne denirse denilsin, Türkiye'nin doğusundaki sorunun bugün bu derece keskinleşmesinde, bu derece çetrefil bir hal almasında tek pay sahibi bir zihniyetin temsilcisi olan Cumhuriyet gazetesi yazarı Prof. Dr. Mümtaz Soysal'dan inanılmaz bir teklif geldi. Soysal, "Kesin Çözüm" başlıklı yazısında Kürt sorununa ilişkin olarak ilginç tespitlerde bulunurken, rahat durmayan Kürtlerle Kuzey Irak'taki Türkmenlerin mübadelesini istedi.

Kuzey Irak'ta kurulacak bir Kürt devletine Türkmen hakları üzerinden taleplerde bulunularak izin verilebileceğini belirten Soysal yazısında Türkiye'de sorunun çözümü için ekonomik tedbirlerin uygulanabileceğini yazdı.

Soysal, ekonomik tedbirler ve kırmızı çizgiler haricinde bir açılımı isteyen Kürtlerin, Irak Türkmenleri ile mübadelesini önerdiği yazısında "Bu trajedinin günahının" etnik milliyetçiliği Türkiye'ye aşılayanlar olacağını savundu.

İşte Soysal'ın yazısından bazı bölümler:

"KONU ciddidir; kimse kimseyi aldatmasın: Sonuçta Güneydoğu'yu halkıyla birlikte Türkiye'den koparıp Irak'ın kuzeyinden başlayarak kurulacak bağımsız bir Kürt devletine katmayı hedefleyen uzun vadeli bir tasarım var.

............

Kuzey Irak'ta Kürt devletinin kurulmasına, daha doğrusu kurulmuş olanın kesinleşmesine engel olamayacağımıza göre, hiç değilse o konuda hoşgörülü davranma ve ekonomik destek sağlama karşılığı sınırın akla yakın duruma getirilmesi ve Türkmen nüfusun statüsü yönünde birtakım isteklerimiz olmalıdır.

............

Güneydoğu'da ise, bölgesel özerklik, resmi dil dışında öğretim gibi ulus-devlet ilkesiyle çatışan isteklere karşı kesin kırmızı çizgiler çizmek ve düzen değiştirici planlı ekonomik-sosyal kalkınmayı öne çıkarıp bu koşullara uymak istemeyenlerin Irak'taki Türkmen nüfusla değiştirilmesini önermek gerekecektir.

Bu tür çözümlerin ilk bakışta ne denli hoyratça, hatta trajik olduğunu en iyi bilen, bugünkü Türkiye Cumhuriyeti'nin Balkanlar ve Kafkaslar'daki etnik temizliklerden kopup Anadolu'ya sığınmış olan aileleridir. Eğer bu Cumhuriyet de ayakta kalmak için nüfus mübadelesi gibi kökten ve acıklı çözümlere başvurmak zorunda kalırsa, bilinmelidir ki böyle bir trajedinin günahı etnik kimlik mikrobunu çileli Anadolu halkının içine tekrar sokan ve bölücülük tehdidiyle başka etnik haklar koparıp yeni bölünmelerin kapısını açmaya çalışanların olacaktır. İçtekiler ve dıştakiler bunu böylece bilmelidirler."

Mümtaz Soysal, tutuklanmadan öce Şener Eruygur'un yönettiği Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından düzenlenen bir konferansta da darbe çağrısı yaparak şunları söylemişti: "Bu anlamda iyi ki Yunan, İzmir'e çıktı. Yoksa cumhuriyet olmayacaktı. Şimdi bunlar hukukun ırzına geçmek üzereyken hakkın savunucusu biz olduk. Bunlarla haklı olarak vuruşacağız ve sonunda kazanacağız. Büyük Taarruz başlayacak.

Vatan tehlikede iken böyle kavramlar kullanılır. Cihat, cihet kelimesinden gelir. Ve kendinizi aşarcasına davaya hizmet etmek demektir. Biz de böyle yapmalıyız. İsterse buna savaş denilsin. Bir büyük tehlike ile karşı karşıyayız ve bu yüzden seferberlik ilan edilmelidir."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89